Teknisen toimen uudelleenjärjestely etenee – soraäänten mukaan ”muutoksen vuoksi”

Konsulttiselvitys kuohutti valtuustoa

Ylöjärven kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä kaupungin tekniselle toimialalle ehdotetun suurmullistuksen. Tekninen osasto ja kaupunkikehitysosasto yhdistetään niin kutsutuksi elinvoimaosastoksi ensi vuoden alussa.
Aihetta maanantaina puineet päättäjät eivät nielleet muutosta purematta. Etenkin teknisen osaston lytännyt konsulttiselvitys sai monelta valtuutetulta huutia.
– Selvitystä ei ole käsitelty virallisesti missään toimielimessä. Onko niin, ettei se ole asianmukainen ja kestä tarkastelua? Minna Sarvijärvi (kesk.) räväytti.
Kaupungin teknisen toimialan suuret muutokset olivat maanantain valtuustokokouksen kuuma peruna. Keskustan Ossi Sippola (oik.) ja kristillisdemokraattien Veli-Matti Antila (vas.) kuuntelivat, kun Minna Sorsa (vihr.) lausui mielipiteensä asiaan.

Kaupungin teknisen toimialan suuret muutokset olivat maanantain valtuustokokouksen kuuma peruna. Keskustan Ossi Sippola (oik.) ja kristillisdemokraattien Veli-Matti Antila (vas.) kuuntelivat, kun Minna Sorsa (vihr.) lausui mielipiteensä asiaan.

Parkkuulainen Sarvijärvi olisi halunnut siirtää teknisen toimialan uudistuksen takaisin valmisteluun. Hän perusteli vaatimustaan muun muassa talous- ja avoimuusargumenteilla.
– Tekninen osasto on osoittanut olevansa jo toista vuotta peräkkäin kaupungin parhaan tuloksen tehnyt osasto. En löydä uudelleenjärjestelylle mitään taloudellisia perusteita, Sarvijärvi ihmetteli.
Tukea keskustanaiselle kaikui hänen oman puolueensa lisäksi muun muassa perussuomalaisten riveistä. Lopulta uudistuksen jatkokäsittelystä päädyttiin äänestämään.
Vaikka Sarvijärvi ja kumppanit hävisivät luvuin 30–20, ei kriittinen keskustelu ottanut laantuakseen. Minna Sorsa (vihr.) ja Tomi Saaristo (ps.) penäsivät edelleen talousvaikutusten perään. Virpi Ukonmäki (kesk.) halusi puolestaan varmistaa, ollaanko muutosta tekemässä vain muutoksen vuoksi.
Isoon rooliin nousi tuore teknisen osaston työtyytyväisyyskysely, jonka nähtiin olevan ristiriidassa kohutun konsulttiselvityksen kanssa. Siinä missä kaupungin pestaama puolueeton asiantuntija näki osastolla paljon johtamisongelmia, korostuivat tyytyväisyyskyselyssä tyystin muut asiat.
– Henkilöstö vaikuttaisi olevan osaston toimintaan erittäin tyytyväinen. Itse laskisin tälle enemmän painoarvoa kuin konsultin mielipiteelle, Saaristo puhisi.
Vt. kaupunginjohtaja Jarkko Sorvannon mukaan henkilöstön mielipiteet on taatusti otettu uudistusta tehtäessä huomioon. Hän piti positiivisia tuloksia loistojuttuna, joka ei kuitenkaan voi kaataa koko hanketta.
– Myös kaupunkikehitysosastossa on korkea työtyytyväisyys, mutta emme me senkään takia vaaranna tätä tärkeää uudistusta. Muutos pohjautuu kaupungin strategiaan – eikä ole siis myöskään taloudellinen hanke.
– Tarkoituksena on alkaa tehdä asioita paremmin kuin ennen. Jos muutos tuo esimerkiksi säästöjä, se on vain ylimääräistä plussaa, Sorvanto vastasi kritiikkiin.

Hallintosäännön uudistukset läpi

Osastosotkun selvittämisen lisäksi kaupunginvaltuusto teki maanantaina liudan muitakin päätöksiä. Ne eivät kirvoittaneet päättäjien keskuudessa suuria erimielisyyksiä – yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.
Kaupungin hallintosääntöön tehdyt pienet lisäykset eivät miellyttäneet kaikkia valtuutettuja. Hannu Ruuska (ps.) näki pari tekstin kohtaa uhaksi kaupunkilaisten tasapuoliselle kohtelulle.
– Täällä on mainintoja vallan siirtämisestä luottamushenkilöiltä kaupunginhallituksen nimeämille viranhaltijoille. Minusta se on väärin. Jos esimerkiksi rakennusluvista päättää jatkossa viranhaltija, ei kukaan saa rakentaa kaava-alueiden liepeille kohta enää mitään, Ruuska puhui.
Varavaltuutettu Ruuska ehdotti, että kaupunginhallituksen ratkaisuvaltaa käsittelevät lisäykset jätettäisiin kirjaamatta hallintosääntöön. Äänestyksessä Ruuskan ja kumppaneiden näkemys torpattiin äänin 36–14.
– Ylöjärvellä on ollut painetta nopeuttaa erilaisten lupien käsittelyä. Tämä auttaa siihen. Ja olemme hyväksyneet seudullisen rakennemallin, jonka mukaan virkamiesten pitää toimia, Seppo Peltola (sd.) huomautti.
– Ei virkamiehillä ole siis oikeasti säheltämisen varaa, hän rauhoitteli.

Viljakkalan koululle kameravalvonta?

Koko Suomea kauhistuttaneet Viljakkalan koulun pommiuhkaukset olivat tuoreina myös kaupunginvaltuutettujen mielissä. Pekka Hietaniemi (kesk.) jätti kokouksen jälkeen valtuustoaloitteen, jossa esitetään koululle nauhoittavaa kameravalvontaa.
Aloitteen allekirjoittajat ehdottavat myös, että jatkossa vastaavissa kriisitilanteissa vanhempia tiedotettaisiin tapahtumien kulusta joukkotekstiviesteillä.

Presidentti palkitsi puurtajat

Neljä ansioitunutta ylöjärveläistä sai maanantaina rintapieleensä tasavallan presidentti Sauli Niinistön myöntämän kunniamerkin. Korkea-arvoiset huomionosoitukset jaettiin juhlavasti kaupunginvaltuuston kokouksen alussa.
Kunniamerkit annettiin dieettikokki Merja Marianne Kiurulle (Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan mitali), henkilöstöpäällikkö Arja Tuulikki Järviselle (Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan mitali kultaristein), johtava hoitaja Seija Annikki Ritalalle (Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristi) ja yrittäjä Mika Tapani Kotirannalle (Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan mitali kultaristein).
Kaikki jaetut kunniamerkit oli myönnetty viime itsenäisyyspäivänä. Kunniamerkkejä annetaan isänmaan palveluksessa ansioituneille kansalaisille ulkopuolisten ehdotusten perusteella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?