Kaupunki tuuppaa ryhmävoimaa tupakkastoppiin

17. maaliskuuta alkava Vapaaksi tupakasta -ryhmä seuraa Ylöjärven linjaa: on hoidettava sairauksia mutta myös edistettävä terveyttä.
Apua tupakkatottumusten katkaisuun saa myös terveyskeskuksen itsehoitohuoneesta, vinkkaa osastonhoitaja Elina Rissa.

Apua tupakkatottumusten katkaisuun saa myös terveyskeskuksen itsehoitohuoneesta, vinkkaa osastonhoitaja Elina Rissa.

Vertaistuki, asiantuntija-apu, elämäntavat. Terveys. Siinä päätään nostavia sanoja. On laihdutusryhmää, personal traineria.
Ylöjärven julkinen terveydenhuolto on kelkassa mukana, koska pelkkä tiedonjako ei riitä.
– Meidän pitää satsata motivointiin ja tukiverkkoihin. Tietoa tupakasta on tarjolla. Ongelma ei siis ole niinkään tiedollinen kuin taidollinen, osastonhoitaja Elina Rissa perustelee.
Terveyskeskus on aiemminkin järjestänyt erilaisia vertaisryhmiä. Kyse ei siis ole trendi-innosta vaan luotosta toimintatapaan.
Rissa ynnää, että Ylöjärvi on jo pitkään tähdännyt sairauksien ennaltaehkäisyyn hoidon ohella.
– Se on keskeinen työ, ja se on nousemaankin päin. Sairauksien määrä on kasvussa. Emme voi odottaa niiden tuloa, vaan meidän pitää vaikuttaa aiemmin. Eivät resurssimme muuten riitä.
Miksi sitten tupakka?
– Suomessa tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee vuosittain 4 000–6 000  ihmistä. Suomalaismiehistä 20 prosenttia ja -naisista 15 prosenttia tupakoi. Heistä 60 prosenttia haluaa tupakasta eroon. Joten miksi ei?

Jäsennellysti vertaistsempillä

Tukiryhmä ei ole ainut tie tupakoinnista. Vaihtoehtoina ja lisinä ovat ainakin lääkärin tai hoitajan vastaanotto, reseptilääkkeet, nikotiininkorvausvalmisteet ja varmastikin tutuin tahdonvoima. Terapiakin voi auttaa, mutta julkisessa terveydenhuollossa se ei ei ole juurikaan käytetty keino.
Ryhmän etu on ensinnäkin vertaisten voima – eikä heiltä heru vain tsemppiä:
– On myytti, että tietoa on vain asiantuntijoilla. Kyllä sitä on potilailla itselläänkin.
Toinen avu on jäsennelty eteneminen. Motivointiin, ongelmien juuriin, kompastuskiviin ja onnistumisen edellytyksiin pureudutaan vaihe vaiheelta.
– Toki ryhmätoiminta ei sovi kaikille, Rissa huomaa.

Tiedossa ja asenteissa hiomista

Vaikka Rissa katsoo tupakan vaarat yleisellä tasolla hyvin tunnetuiksi, näkee hän vielä aukkoja perusteellisessa tietämyksessä.
– Tiedetään nikotiini muttei sitä, että tupakassa on jopa 50 syöpää aiheuttavaa ainetta. Ja esimerkiksi syöpä voi tuntua kaukaiselta mutta vaikkapa ihon ennenaikainen vanheneminen motivoida lopettamiseen. Siksi on hyvä tietää koko vaikutusten skaala.
Rissa arvelee asenteiden taipuneen jo laajalti tupakan haitat myöntäviksi. Suomalaisten tupakointi kokonaisuudessaan onkin vähentynyt. Silti kaikki käyrät eivät kieli asennemuutoksesta:
– Suomalaisnaisten tupakointi on lisääntynyt. Minua kiinnostaa, miksi, hän aprikoi.
Asenteet tupakkarajoituksia kohtaan taas herättävät joissakuissa kovastikin närää. Rissa on rajoitusten puolella, mitä esimerkiksi alaikäisiin tai savuttomiin työpaikkoihin tulee.
– Mutta en minä niitä lisää kaipaa. Ennemminkin kaipaan motivointia. On raja, kuinka pitkälle lainsäädäntö voi mennä. Ääripäät voidaan karsia, mutta loppu jää ihmisille itselleen.

Usko ja apukeinot tasoittavat tietä

Kuten tiedetään, yksi saa tupakoinnin kerrasta poikki, toinen kompuroi lakosta ja tuskasta toiseen.
Niistä tupakoitsijoiden 60 prosentista, jotka tahtovat sauhuista irti, nelisenkymmentä prosenttia on yrittänyt. Eroontupakasta.fi väittää, että vain kolmesta viiteen prosenttia sauhuttelijoista pysyy yli vuoden savuttomina ilman apukeinoja. Ammattiavun se sen sijaan kertoo jopa kaksin- tai kolminkertaistavan onnistumismahdollisuudet.
– Ehkä lopettamista pidetään liiankin vaikeana. Jos ajatellaan, että se on vaikeaa, se myös on vaikeaa, Rissa liennyttää ja kannustaa onnistumisuskoon.
Ryhmään voi ilmoittautua terveyskioskissa ja omahoitajan vastaanotolla.

Syitä lopettamiseen

• Tupakan on todettu liittyvän yli 24 sairauteen, kuten syöpiin, sydän- ja verisuonitauteihin, hengityselinsairauksiin ja kakkostyypin diabetekseen.
• Tupakka voi myös mm. aiheuttaa erektiohäiriöitä ja naisten hedelmättömyyttä sekä heikentää siemennesteen laatua, lisätä raskauskomplikaatioiden riskiä ja aikaistaa vaihdevuosia.
• Tupakan savu on haitaksi läheisillekin.
• Sauhuttelu vanhentaa ihoa, värjää hampaita ja sormia sekä altistaa keskivartalolihavuudelle ja selluliitille.
• Tupakointi syö rahaa.

Lähde: eroontupakasta.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?