Viljakkalan koululla taas pommiuhkaus – vanhemmat hakivat lapsiaan turvaan

Poliisi epäilee mautonta pilaa

Ylöjärven länsikulmalla sijaitseva Viljakkalan koulu on joutunut jo kolmannen kerran pommiuhkauksen kohteeksi. Sisä-Suomen poliisilaitoksen mukaan tuorein uhkaus esitettiin sähköpostiviesteillä myöhään sunnuntai-iltana.
Uhan vuoksi moni vanhempi haki lapsensa koulusta maanantaina etuajassa. Poliisin mukaan syytä koulupäivän perumiselle ei ollut.
– Epäilemme, että kyse oli erittäin mauttomasta pilasta, rikoskomisario Pasi Nieminen kommentoi.
Viljakkalan koulun pihalla oli maanantaina kello yhden jälkeen hiljaista. Suurin osa lapsista oli haettu pommiuhkauksen vuoksi koteihinsa turvaan. Kuvassa näkyvän koulutaksin kyytiin nousi enää pari yksittäistä koululaista.

Viljakkalan koulun pihalla oli maanantaina kello yhden jälkeen hiljaista. Suurin osa lapsista oli haettu pommiuhkauksen vuoksi koteihinsa turvaan. Kuvassa näkyvän koulutaksin kyytiin nousi enää pari yksittäistä koululaista.

Ylöjärven kaupunki tiedotti koulun pommiuhasta maanantaiaamuna kello kymmenen aikoihin. Opetuspäällikkö Leena Pöntysen mukaan uutinen välitettiin ensiksi oppilaiden vanhemmille ja vasta sitten sivullisille.
– Koulun henkilöstö oli ilmoittanut poliisille uhkaavista viesteistä, joita se oli saanut sähköpostiinsa. Heti kun me täällä kaupungintalolla saimme saman tiedon, toimimme poliisin antamien ohjeiden mukaan, Pöntynen kertaa.
Koulupäivä käytiin Viljakkalassa lähes normaaliin tapaan. Ovet pidettiin virkavallan suosituksesta lukittuina, ja poliisipartio saapui tarkkailemaan tilannetta lyhyen matkan päähän.
Tämän suurempia turvatoimia ei rikoskomisario Pasi Niemisen mukaan ollut tarvetta asettaa.
– Koululaisten vanhemmille annettiin mahdollisuus hakea lapsensa pois koulusta, mutta se ei ollut pakollista. Aitoa vaaraa ei meidän arviomme mukaan ollut, Nieminen kuvailee.
Poliisi epäilee, että uhkauksen takana on sama henkilö, joka lähetti vastaavia viestejä koulun henkilökunnalle helmikuussa. Tuolloinkaan koulupäivää ei peruttu.
– Viljakkalan koulu sai viime kuussa itse asiassa kaksi pommiuhkausta. Toisesta emme tiedottaneet julkisuuteen, koska tilanne ehti mennä ohi ennen kuin henkilökunta huomasi viestin, Nieminen paljastaa.
– Kaikki Viljakkalan uhkausviestit on kirjoitettu suomeksi, ja viestien lopuissa on lyhyitä englanninkielisiä heittoja – ilmeisesti uskottavuutta lisäämässä. Yritämme kovasti päästä tekijän jäljille, mutta viestien taitavan salauksen vuoksi se on erittäin vaikeaa, hän jatkaa.

Lapsia kuljetettu Veittijärvelle

Poliisi epäilee Viljakkalan pommiuhkausta julkeaksi pilaksi.

Poliisi epäilee Viljakkalan pommiuhkausta julkeaksi pilaksi.

Tiistaina Viljakkalan koululaisten ei ollut pakko tulla kouluun. Opettajien antamia tehtäviä tehtiin joko kotona tai Veittijärven koululla, jonne Viljakkalasta järjestettiin kuljetuksia.
Erityisjärjestelyjen on määrä jatkua vielä ainakin keskiviikkona. Samana päivänä poliisin on määrä pitää Viljakkalassa tiedotustilaisuus oppilaiden vanhemmille.
Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Sanna Kankarisalo-Kaasalainen myöntää, että jatkuvat uhkaukset ovat jo alkaneet hieman pelottaa.
– Luotan poliisin asiantunteviin uhka-arvioihin, mutta koulua käyvän pojan vanhempana olen tietysti huolissani, hän huokaa.
– Tiedän, että nykyään tällaisia uhkauksia tehdään pilailumielessä, mutta entäs, kun eteen tuleekin oikea tilanne? Osaavatko ihmiset suhtautua siihen täydellä vakavuudella? hän kuvailee tuntojaan.
Kankarisalo-Kaasalainen kuuli tuoreimmasta pommiuhkauksesta maanantaina suoraan pojaltaan. Lounastunnilla kännykästä luettu tekstiviesti kylmäsi äidin selkäpiitä.
– Kävin heti katsomassa lisätietoa koulun Wilma-järjestelmästä. Onneksi mieheni oli kotona Viljakkalassa, jotta poika saatiin haettua nopeasti pois, Tampereella työskentelevä nainen sanoo.
Kankarisalo-Kaasalaisen tietojen mukaan useimmat viljakkalalaislapset  jättivät maanantaina koulupäivänsä lyhyeen. Yhteensä kirkonkylän koulussa on noin 250 oppilasta.

Tiedottaminen ihmetyttää

Sanna Kankarisalo-Kaasalainen antaa Ylöjärven kaupungille pyyhkeitä tavasta, jolla pommiuhkauksista on tiedotettu.
– Wilmassa lähetettyjä viestejä ei pääse heti lukemaan, jos käytössä ei ole älypuhelinta. Lisäksi kuulimme vasta maanantaina, että helmikuussa oli tullut toinenkin pommiuhkaus – äkkiseltään tuntuu hassulta, ettei vanhemmille kerrottu.
– Viestinnässä on varmasti kehittämisen paikkoja, koska tällaisiin harvinaisiin tilanteisiin on vaikea varautua, huolestunut äiti miettii.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?