Seitseminen ja Haveri Ylöjärven vetonauloja – jälleen kerran

Suosikkien asema pysyy

Ylöjärvi on edelleen maalaispitäjä. Tätä mieltä tuntuvat olevan matkailijat, jotka poikkeavat puutarhakaupunkiin loman viettoon.
Ikimetsän rauha ja maaseudun vallattomuus kiinnostivat turisteja totuttuun tapaan myös viime vuonna. Kaupungin suosituimmat matkailukohteet olivat Seitsemisen kansallispuisto ja Haverin kultakaivosalue.
Kesään painottuvaa sesonkia väritti vuonna 2014 varsin vaihteleva sää.
Seitsemisen kansallispuisto houkuttelee Kuruun kaikenikäisiä kävijöitä. Puiston keskellä sijaitsevan Koveron tilan perinnepäivät ovat monelle kesän kohokohta. (Arkistokuva: Lilli Pukka)

Seitsemisen kansallispuisto houkuttelee Kuruun kaikenikäisiä kävijöitä. Puiston keskellä sijaitsevan Koveron tilan perinnepäivät ovat monelle kesän kohokohta. (Arkistokuva: Lilli Pukka)

– Kesäkuu oli viileä ja aika hiljainen, mutta sen jälkeen ilma lämpeni ja vieraita alkoi tulla, Seitsemisen kansallispuiston asiakasneuvoja Leena Hiltunen tiivistää koko Ylöjärven matkailuvuoden kuvan.
Seitsemiselle juuri oikeanlaiset säätilat ovat kävijämääriä ajatellen olennaisen tärkeitä. Jos on liian kylmää, kuumaa tai märkää, kansallispuistoon ei viitsitä lähteä.
Kaikeksi onneksi kesästä muodostui kuitenkin vilkas. Metsähallituksen tilastojen mukaan Länsi-Aureen luontokeskuksessa vieraili vajaat 30 000 kävijää ja luonnossa liikkui peräti 41 000 patikoijaa. Luvuista jälkimmäinen on Seitsemisen ennätys.
– Viime vuonna sesonkimme ulottui epätavallisen pitkälle syksyyn. Vielä syyskuun lopullakin viikonloput olivat tosi vilkkaita, Hiltunen iloitsee.
– Elokuisilla Koveron perinnepäivilläkin nähtiin ennätysyleisö – yli tuhat kävijää. Kyllä tällaiseen vuoteen pitää tyytyväinen olla, hän jatkaa myhäillen.
Seitsemisen positiivinen meininki on huomattu laajalti myös Ylöjärven ulkopuolella. Tammikuussa julkistettiin tieto, jonka mukaan kansallispuisto kilpailee vuoden 2014 parhaan retkikohteen tittelistä. Kilpailun voittaja selviää maaliskuun alussa.
Kun Leena Hiltunen kuuli ehdokkuudesta, hän epäili sen olevan pilaa.
– Mutta kyllä minä sen nyt uskon, hän naurahtaa.
– Totta kai tällainen tuntuu hyvältä. Yritämme kehittää Seitsemistä koko ajan, ja tämä on osoitus siitä, että olemme jossakin onnistuneet.

Konepäivät debytoi onnistuneesti

Jos oli viime vuosi hyvä Seitsemiselle, oli se sitä myös Viljakkalan Haverille. Perinteikäs kultakaivosalue sykki elämää etenkin heinä-elokuussa, kun helteet hellivät Pirkanmaata.
– Suurimmat ruuhkahuiput olivat loppukesällä. Sesonki alkoi juhannuksen tienoilla, niin kuin se yleensä aina alkaa, yrittäjä Marika Kotajärvi kertoo.
Kotajärven omistama Haverin Kultacasino on tarjonnut majoitus- ja ravintolapalveluita Viljakkalassa jo 30 vuoden ajan. Yrittäjän mukaan Haveri ei ole jämähtänyt paikoilleen vaan aluetta kehitetään pikkuisen joka vuosi.
– Ensi kesäksi luvassa on ainakin Viljakkalan uusitun tenniskentän avaaminen. Lisäksi Ylöjärven kaupungin tekninen toimi on siistinyt Haveria kiitettävästi, Kotajärvi kiittelee.
Kesäkuun alussa järjestetty Haverin konepäivät oli eräs koko vuoden iloisimmista matka-alan yllätyksistä Ylöjärvellä. Kaupungin elinkeinosihteeri Tiina Rinne-Järvensivun mukaan tapahtuma houkutteli Viljakkalaan tuhatkunta turistia.
– Myös kultakaivosmuseon avaaminen heinäkuuksi oli onnistunut kokeilu. Sitä aiotaan jatkaa myös ensi kesänä, hän paljastaa.

Tenavatapahtumalla ennätysyleisö

Haverin kultakaivosalueen kesää elävöitti viime vuonna ihka uusi tapahtuma, Haverin konepäivät. (Arkistokuva: Jari-Pekka Korvola)

Haverin kultakaivosalueen kesää elävöitti viime vuonna ihka uusi tapahtuma, Haverin konepäivät. (Arkistokuva: Jari-Pekka Korvola)

Kanta-Ylöjärven kesän kohokohdaksi nousi yllättäen lasten musiikkitapahtuma Tenavien Tohinat. Heinäkuun lopulle ajoittunut leppoisa musafestari teki kulttuurisihteeri Minna Vallinin mukaan uuden kävijäennätyksensä.
– Myös samassa yhteydessä järjestetty Räikkä Raikaa -yhteislauluilta oli todella suosittu. Ja elokuinen Kaupunkijazz tuntuu vakiinnuttaneen paikkansa Ylöjärven vuodessa – kävijöitä riitti taas erittäin hyvin, Vallin luettelee.
Viime vuonna Ylöjärven matkailulle haettiin potkua kaupungin virallisilla matkamuistoilla. Niitä myytiin Teivon ABC:llä toimivassa Fröökynän Herkku -puodissa, jossa pyöritetään myös Ylöjärven matkailuneuvontapistettä.
Liikeen omistajan Tomi Järvenpään mukaan turistit kyselevät infossa ahkerasti etenkin majoituspalveluista.
– Lisäksi Ylöjärven-reissulle halutaan suunnitella yleensä monta eri kohdetta. Jos vaikkapa perhe lähtee Seitsemiseen, se haluaa useimmiten pysähtyä matkallaan muissakin kiinnostavissa paikoissa.
– Onneksi Ylöjärvellä on ymmärretty, että yhteistyössä on matkailun tulevaisuus, Järvenpää sanoo.

Ylöjärven suosittuja matkakohteita 2014

• Seitsemisen kansallispuisto, Länsi-Aure
• Haverin kultakaivosalue, Viljakkala
• Maataideteokset, Pinsiö
• Ylöjärven museo, Hietasmäki
• Kurun ulkomuseo ja Vänrikki Stoolin tupa, Kuru
• Ylöjärven kirkko, Kirkonseutu

Lähteet: Ylöjärven kaupunki ja matkailualan toimijat

Keltanokka löysi kultasuonen

Sattuma, ajoitus ja onni olivat yrittäjä Ville Lehmuston puolella viime vuonna. Metallialalla pitkään työskennellyt mies ei vielä viime keväänä tiennyt matkailualasta paljoakaan, mutta tuli silti luoneeksi todellisen turismihitin.
Peltomäen leirintäalueen ostanut Lehmusto sai bisneksilleen lentävän lähdön, kun hänen hankkimansa kaapeliwakeboardinglaite osoittautui napakympiksi. Extremeurheilun ystävät suorastaan ryntäsivät Peltomäelle, kun tieto harvinaisesta harrastusmahdollisuudesta alkoi kiiriä.
Kaapeliwakeboarding on kovassa nosteessa oleva urheilulaji, jota voi harrastaa vain kuudessa Suomen kunnassa.
– Varauskalenteri oli käytännössä täynnä heinäkuun alusta syyskuun loppuun. Laite oli melkein koko ajan päällä – paitsi tietysti öisin, Lehmusto naurahtaa.
– En kyllä osannut odottaa näin suurta suosiota. Minulla ei ollut mitään kokemusta leirintäalueen pyörittämisestä, mutta ajattelin, että ehkä tuo jotakuta kiinnostaisi, hän ihmettelee.
Muilta osin Lehmuston kesä yrittäjänä oli melko vaikea. Liiketoiminnan selkäranka eli majoituspalvelu kärsi aika ajoin kysynnän puutteesta.
– Viikonloppuisin porukkaa riitti, mutta arkipäivät olivat hiljaisia. Syy tähän taisi olla epäonnistuneessa hinnoittelussa, hän myöntää rehdisti.
– Minä vielä vähän opettelen tätä alaa. Paljon pitää siis katsoa peiliin. Uusin hinnoittelun ensi kesäksi.
Suurhitiksi noussut wakeboardinglaite hyrrää Peltomäen lammella myös ensi kesänä. Jos yrittäjän toiveet toteutuvat, extremeurheilun määrä leirintäalueella jopa tuplaantuu.
– Aion hankkia tänne toisenkin kaapelilaitteen, jos vain saan luvat kuntoon, hän paljastaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?