Mullistava Facebook-liike rantautui Ylöjärvelle

Lähiruokaa saa nyt parkkipaikalta

Miltä kuulostaisi, jos voisit tehdä ruokaostoksesi Facebookissa? Entä jos nuo ostoksesi olisivat samalla edullisia ja eettisiä?
Nyt moinen on mahdollista. Räjähdysmäisesti suosiotaan kasvattanut REKO-lähiruokaliike saapui Ylöjärvelle pari viikkoa sitten.
– Lyhyesti sanottuna kyse on kuluttajien ja ruoan tuottajien saattamisesta yhteen, ilman välikäsiä, lähiruoka-aktiivi Antti Tomminen tiivistää.
– Ylöjärvellä toiminnassa on mukana jo hieman yli 200 ihmistä. Uskon, että luku moninkertaistuu ennen kesää, hän jatkaa.

Antti Tomminen (vas.) on ollut perustamassa Pirkanmaalle peräti neljää eri lähiruokarengasta. Hyvän ja keskeisen ruoanjakopaikan löytäminen on hänen mielestään olennaisen tärkeää kaikkialla – myös Ylöjärvellä. – Lihanmestareiden parkkipaikka Elovainiolla sopii meille täydellisesti, Tomminen kiittelee.

Antti Tomminen (vas.) on ollut perustamassa Pirkanmaalle peräti neljää eri lähiruokarengasta. Hyvän ja keskeisen ruoanjakopaikan löytäminen on hänen mielestään olennaisen tärkeää kaikkialla – myös Ylöjärvellä. – Lihanmestareiden parkkipaikka Elovainiolla sopii meille täydellisesti, Tomminen kiittelee.

Nokialaisen Tommisen mukaan REKO-toiminta alkoi Suomessa vasta parisen vuotta sitten. Pietarsaarelainen Thomas Snellman toi tuolloin Ranskasta mukanaan simppelin mutta kiintoisan idean.
Mitä jos tuottajat myisivät tuotteitaan tilausten perusteella suoraan kuluttajille? Sosiaalisen median aikakaudella tällainen kuvio on helppo järjestää.
– On ihmeellistä, että kukaan ei ollut keksinyt samaa aikaisemmin. Lähiruokarenkaassa kaikki ovat voittajia, Tomminen kehuu.
– Ruuan tuottajat saavat tuotteistaan tavallista reilumman korvauksen, mutta asiakkaille lopulliset hinnat ovat silti halpoja. Tämä on mahdollista siksi, että välikäsiä ei ole, hän tarkentaa.
Snellmanin idea on lähtenyt lyhyessä ajassa hurjaan lentoon. Tammikuun lopulla lähiruokarenkaita oli Suomessa Yle Uutisten tietojen mukaan jo 35. Yhteensä ryhmiin kuului noin 15 000 jäsentä.
Ja toiminta laajenee koko ajan.
– Ylöjärven REKO on yksi monesta uudesta Pirkanmaalle viime aikoina perustetusta renkaasta. Tuntuu, että tilausta tällaiselle ajatukselle on valtavasti, Tomminen sanoo.
– Ihmiset haluavat lähellä tuotettuja, tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita ruokapöytiinsä. Siitä tässä on pohjimmiltaan kysymys, nokialainen arvioi.

Eettisyyden ehdoilla

Ylöjärven lähiruokarenkaan ensimmäinen jakotilaisuus järjestettiin helmikuun alussa. (Kuva: Antti Tomminen)

Ylöjärven lähiruokarenkaan ensimmäinen jakotilaisuus järjestettiin helmikuun alussa. (Kuva: Antti Tomminen)

Ylöjärven lähiruokarenkaan jäseneksi voi liittyä kuka tahansa. Facebookissa toimivaan suljettuun ryhmään hyväksytään niin ylöjärveläiset kuin ulkopaikkakuntalaisetkin.
Tavallisten kuluttajien lisäksi jäseninä on ruoan tuottajia esimerkiksi Ylöjärveltä, Nokialta ja Hämeenkyröstä. Heidän kohdallaan seula on Antti Tommisen mukaan tiukka.
– Pyrimme välttämään kahden saman tuotteen tuottajan ottamista mukaan renkaaseen. Myöskään tehotuotantolaitoksia ei REKO-renkaisiin päästetä, Tomminen toteaa.
Syy tiukalle linjalle piilee jo lähiruokarenkaan nimessä. REKO on lyhenne ruotsin kielen sanoista rejäl konsumtion – reilu tuottaminen.
– Kun tuottajia on mukana vain yksi per tuote, hintakilpailua ei tule. Tällöin tuottajat saavat itse määritellä työlleen reilun hinnan, Tomminen selvittää.
– Ja tehotuotannon sijaan uskomme pehmeisiin arvoihin. Eläimillä pitää olla mahdollisuus lajityypilliseen käytökseen. Rekolaisten mielestä ruoan tuottaminen lähellä on järkevää sekä luonnon että kuluttajan kukkaron kannalta, hän jatkaa.
Tällä hetkellä Ylöjärven lähiruokarenkaan tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa juureksia, lihaa ja vihanneksia. Ylöjärveläisistä tuottajista renkaan kelkkaan läksi ensimmäisenä viljakkalalainen Meiserin puutarha.
– Heiltä asiakkaamme voivat ostaa ensiluokkaisia tomaatteja, paprikoita, kurkkuja ja chilejä! Olen varma, että muitakin ylöjärveläisiä tuottajia liittyy renkaaseen jo lähiaikoina, Tomminen hymyilee.

”Nykyaikaista torikauppaa”

Facebookissa tehdyt lähiruokatilaukset toimitetaan asiakkaille kootusti joka toinen torstai. Ylöjärvellä REKO-renkaan jakopaikkana on Lihanmestarit-lihakaupan parkkipaikka Elovainiolla.
– Tuottajat saapuvat tuotteidensa kera paikalle kello 18.30. Tarjolla on juuri sen verran raaka-aineita kuin niitä on ennakkoon tilattu. Hävikkiä ei siis koskaan tule, Antti Tomminen kertoo.
Parkkipaikan rekolaisten käyttöön tarjoava Lihanmestarit on sitoutunut pitämään puotiaan auki niinä iltoina, joina lähiruokaa jaetaan. Tämän ansiosta myös heräteostokset ovat mahdollisia.
Itse lähiruokaan noin vuosi sitten hurahtanut Tomminen ei osaa nimetä yhtään tahoa, jolle REKO-renkaista olisi haittaa.
– Paitsi tietysti perinteiset ruokakaupat. Ne alkavat kärsiä lähiruokarenkaista toden teolla ehkä jo lähivuosina, hän puntaroi.
Tommisen mielestä on täysin realistista arvioida, että kesään mennessä pelkästään Pirkanmaalla REKO-renkaisiin kuuluu jopa 10 000 jäsentä. Tähän saakka kasvu on ollut kiihtyvää, eikä loppua sille näy.
– Ajatus on yksinkertaisuudessaan niin nerokas, että uusia tulijoita riittää varmasti. Tämä on  tavallaan nykyaikaista torikauppaa!

+++++
Ylöjärven lähiruokarenkaan löydät Facebookista nimellä Ylöjärven lähiruokarengas REKO.

Pirkkalalainen Iloisen Pojan Lähiruokakauppa-auto on yleinen näky REKO-ryhmien jakoilloissa Pirkanmaalla. (Kuva: Antti Tomminen)

Pirkkalalainen Iloisen Pojan Lähiruokakauppa-auto on yleinen näky REKO-ryhmien jakoilloissa Pirkanmaalla. (Kuva: Antti Tomminen)

Ylöjärven lähiruokarengas

• Ryhmän tavoite on edistää eettisen ja puhtaan lähiruuan päätymistä ylöjärveläisiin ruokapöytiin sekä parantaa paikallisten tuottajien GMO-vapaan ja luomutuotannon kannattavuutta.
• Ryhmä on tarkoitettu suoraksi kanavaksi tuottajan ja kuluttajan välillä. Ryhmässä ei ole tarkoitus myydä mitään muuta kuin kyseisten tuottajien tuotteita sekä kausiluontoisesti esimerkiksi tuoreita marjoja, sieniä ja hedelmiä.
• Kun tuottaja ilmoittaa tulevasta toimituksesta Facebookissa, ryhmäläiset tekevät tilauksensa tuottajan ilmoituksen kommenttikenttään.
• Tuotteiden maksut hoidetaan tuottajan määrittelemällä tavalla. Tuottaja sitoutuu toimittamaan tilatut tuotteet noudettaviksi sovitusta paikasta sovittuun aikaan. Kuluttaja sitoutuu noutamaan ja maksamaan tilaamansa tuotteen.
• Jos ryhmän jäsen ei nouda tai maksa tilaamiaan tuotteita, hänet voidaan poistaa ryhmästä.

Lähiruoka-auto hakee joukkorahoitusta

Ympäri Pirkanmaata toimiva Iloisen Pojan Lähiruokakauppa-auto pyrkii laajentamaan toimintaansa tämän kevään aikana. Auton omistava elintarvikeyhtiö Tannisen Chilinen ilmoitti viime viikolla hakevansa bisneksen kehittämiseen joukkorahoitusta.
– Pyrimme keräämään varoja auton tunnettuuden ja valikoiman kasvattamiseen. Ensimmäisenä kehityskohteenamme ovat yritysilme ja auton teippausten uusiminen, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.
Iloisen Pojan Lähiruokakauppa-auto on kurvaillut Pirkanmaan teillä viime vuoden toukokuusta lähtien. Alun perin kauppa-auto tunnettiin Iloisen Pojan Lihakauppa -nimellä.
Ylöjärvellä lähiruokakauppa-auto on tullut tutuksi ainakin Viljakkalassa ja Kurussa, jossa se on tähän saakka vieraillut säännöllisesti.

Kommentit (3)

  1. Eija Sikström

    Moro,tahtoisin tietää keitä tuottajia on rekossa mukana,jamitenkä tilaukset tehdään ja mistä voi noutaa.minua kiinnostaa ostaa suoraan tuottajalta ilman välikäsiä.Terveisin Eija

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?