Valtuustolta ei selvää kantaa Luojuksen esteellisyyteen – ”oikeus saa arvioida”

Jääviysjupakassa kompromissi

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus (kok.) joko oli tai ei ollut esteellinen, kun hän oli mukana tekemässä päätöstä nykyisestä luottamustoimestaan. Näin ympäripyöreään ratkaisuun päätyi kaupunginvaltuusto kokouksessaan maanantaina.
– Asiasta tuntuu olevan nyt monta mielipidettä. Siksi näimme parhaaksi, että Hämeenlinnan hallinto-oikeus saa arvioida asian, Mika Kotiranta (kok.) tiivisti ryhmänjohtajien tuntoja.
Ylöjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus oli maanantain valtuustokokouksessa myrskyn silmässä.

Ylöjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus oli maanantain valtuustokokouksessa myrskyn silmässä.

Luojuksen jääviyskysymys on ollut Ylöjärvellä pinnalla joulukuun alkupuolelta lähtien. Kaupunginvaltuusto kokoontui tuolloin vuoden 2014 viimeiseen kokoukseensa, jossa hyväksyttiin muun muassa kaupungin uusi johtosääntö.
Eräs johtosäännön yksityiskohta – kaupunginhallituksen puheenjohtajan toimen osapäiväistäminen – herätti päättäjissä runsaasti närää. Lopulta muutos meni läpi tiukan äänestyksen jälkeen.
Luojus ei jäävännyt itseään äänestyksestä, minkä vuoksi Matti Ylitalo (ps.) laati virallisen valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Maanantaina oikeus pyysi valtuustolta tämän vastausta asiaan.
Vt. kaupunginjohtaja Jarkko Sorvannon mielestä tapauksessa ei ollut mitään epäselvää: Luojus ei ollut esteellinen. Sorvanto perusteli näkemystään sillä, että päätös oli luonteeltaan yleinen, ei toimeenpaneva.
– Eli osapäiväisyyden hyväksymisestä tarvittaisiin joka tapauksessa vielä toinenkin päätös. Lisäksi muutos olisi voimassa toistaiseksi, eli se koskisi muitakin puheenjohtajia kuin Luojusta, lakimiehen koulutuksen saanut Sorvanto alusti.
Kaupunginjohtajan kanssa samoilla linjoilla olivat kokoomus, kristillisdemokraatit, SDP ja vasemmistoliitto. Keskustassa, perussuomalaisissa ja vihreissä henki oli kuitenkin toinen.
Vastustajien mukaan Kuntaliiton lakimiehet olivat antaneet tapauksesta puhelimitse ristiriitaisia lausuntoja. Siksi päätöstä ei voitu niellä purematta.
Riitapukarit päätyivät pitkien neuvottelujen jälkeen toteamaan, että selvää yhteistä kantaa ei ole.
– Lausuntomme on, että asian käsittely oikeudessa on perusteltua, Mika Kotiranta (kok.) tiivisti.

Perussuomalaisten Matti Ylitalon tekemä hallinto-oikeusvalitus Luojuksen jääviydestä oli päättäjille kova pala purtavaksi.

Perussuomalaisten Matti Ylitalon tekemä hallinto-oikeusvalitus Luojuksen jääviydestä oli päättäjille kova pala purtavaksi.

Valtuustosopimus esillä huomenna

Valtuustoryhmien johtajien esitys neutraalista lausunnosta oikeudelle hyväksyttiin äänestyksessä luvuin 31–20. Asian käsittelystä itsensä jäävänneiden Matti Ylitalon ja Katja Luojuksen tunnelmat olivat tuloksen jälkeen rauhalliset.
– Onhan tämä lausunto tietysti parempi kuin ei mitään. Minun mielestäni asiassa ei ole kuitenkaan edelleenkään mitään epäselvää, kantelun tehnyt Ylitalo totesi.
– Ihmisillä on oikeus mielipiteisiinsä. Kun kerran asia halutaan selvittää oikeudessa, niin olkoon sitten niin. Kompromissi oli siinä mielessä siis ihan järkevä, Luojus kommentoi.
Vaikka puolueiden välillä maanantaina räiskyi, selvitetään Ylöjärvellä myös mahdollisuutta puhaltaa yhteen hiileen. Valtuuston puheenjohtaja Leena Joensivu (sd.) on esittänyt toiveen kaikkia leirejä sitovasta valtuustosopimuksesta, ja asiasta aloitetaan keskustelut virallisesti huomenna.
Ylöjärven Uutisten kyselyn perusteella yhteisen sävelen löytyminen ei kuitenkaan ole likimainkaan varmaa. Suurin osa puolueista lähtee neuvotteluihin avoimin mielin, mutta vastakkainasetteluakin löytyy.
– Me emme aio suostua mihinkään käsiämme sitovaan sopimukseen vain siksi, että päätöksiä saataisiin tehtyä nopeasti. Minusta se olisi äänestäjien pettämistä, perussuomalaisten ryhmänjohtaja Mauri Heiska linjasi.
– Minusta perussuomalaisten suhtautuminen on aika käsittämätön. Valtuustosopimus olisi hyvä työkalu, ja siitä pitäisi edes voida keskustella. Nyt signaali on ollut, että he eivät haluaisi neuvotella, Mika Kotiranta ihmetteli.
Vasemmistoliiton Rauno Kesseli muistutti, että ajankohta sopimukselle on hieman hankala. Edessä on näkyvät eduskuntavaalit, ja puolueissa olisi siksi halua tehdä niiden omien arvojen mukaista politiikkaa.
– Ilmassa on ollut sellaista henkeä, että ehkä tämä olisi vasta seuraavan kaupunginvaltuuston asia. Mutta ilman muuta pitää ensin katsoa, millainen sopimus neuvotteluissa olisi syntymässä, Kesseli sanoi.

Viljakkala kiitti omatoimikirjastosta

Viljakkalan kirjaston päivittäminen omatoimikirjastoksi miellyttää paikallisia. Tätä viestiä kaupunginosasta toi kolmihenkinen delegaatio kaupungintalolle maanantaina.
– Viljakkala-neuvosto haluaa yhdessä alueen asukkaiden kanssa kiittää kaupunkia ja kirjastotointa kirjastomme palveluiden kehittämisestä, neuvoston varapuheenjohtaja Tiina Isosaari julisti juhlallisesti.
Isosaaren kehuja kuuntelivat kirjastotoimenjohtaja Marko Ojala ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu. He ottivat vajaan 70 viljakkalalaisen allekirjoittaman kiitosadressin vastaan hymyillen.
– Olemme saaneet omatoimikirjastosta paljon positiivista palautetta, mutta tähän asti se on tullut sikäläiselle kirjastonhoitajalle. Harvoin sitä saa olla ottamassa vastaan kiitosadresseja, Ojala naurahti.
Syyskuussa osittaiseksiomatoimikirjastoksi muunnetun Viljakkalan kirjaston aukioloajat ovat erittäin laajat. Kirjasto on avoinna maanantaista torstaihin kello 8–21 ja viikonloppuisin kello 8–19.
Laajat aukiolot ovat mahdollisia nykytekniikan rohkean käyttöönoton ansiosta.
– Omatoimiasioinnin myötä kirjaston käyttäjien ja lainausten määrä on jatkuvassa kasvussa, Isosaari kehui.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?