Kaikki on kaunista

Marianna Piepposen silmissä ruttuinen ja haiseva roskapussikin muuttuu kauniiksi.
Marianna Piepponen: Jouten (2014, akryyli paperille). (Valokuvannut Marianna Piepponen)

Marianna Piepponen: Jouten (2014, akryyli paperille). (Valokuvannut Marianna Piepponen)

Ruskeiksi kuivahtaneet omenankarat ja pöydälle unohtuneet mandariininkuoret näyttävät kuvassa ihmeen herkiltä. Tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt. Pilaantuneen hajua ei todellakaan leijaile ilmassa.
Maalaus nimeltä Jäämistö on osa Asioita levossa -sarjaa. Jäämistö on tyypillistä Marianna Piepposta. Toissa vuonna kuvataiteilijaksi valmistunut Piepponen tutkiskelee töissään hyvin arkisia asioita.
− Arjen esineet herättävät minussa tunteita. Kun esineitä katsoo uudella tavalla, ne eivät ole enää roskia. Niistä tulee kauniita, Marianna Piepponen sanoo.
Hän kertoo monen ihmettelevän, mitä maalatessa tapahtuu – miten rojut ja roskat näyttävätkin niin kuvauksellisilta. Niin ihmettelen minäkin. Voisiko Piepponen sanallistaa mysteeriä?
− Puran maailmasta kyynisen asenteen ja omakohtaisen suhtautumisen arjen esineisiin. Silloin kauneus pääsee purkautumaan esiin.
Kauneutta on kuvataiteilijan mielestä kaikessa. Me vain sokeudumme sille kovin helposti. Kauhtunut vanha froteepyyhe ei säväytä, kun sen näkee omassa kylpyhuoneessaan. Maalauksessa pyyhe muuttuukin yllättävän kiehtovaksi.

Marianna Piepponen: Hipova (2014, akryyli paperille). (Valokuvannut Marianna Piepponen)

Marianna Piepponen: Hipova (2014, akryyli paperille). (Valokuvannut Marianna Piepponen)

Puhdasverinen maalari

Piepponen määrittelee itsensä puhdasveriseksi maalariksi. Hänen maalauksensa edustavat tarkkaa realismia, mutta luonnosmainen ote antaa niille keveyttä.
Tällä hetkellä Piepponen maalaa pääasiassa akryyliväreillä paperille. Ammattikorkeakoulun lopputyönsä hän teki vielä öljyväreillä. Piepponen valmistui kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta keväällä 2013.
Tällä viikolla tamperelaisessa Galleria Rajatilassa avautui Piepposen ja Anne Alalantelan yhteisnäyttely Materia.
Alalantelan maalaukset ovat tyyliltään realistisia, ja niissä yhdistyvät nykyajan viihdeteollisuuden hahmot sekä klassisen maalauksen kuvasto.
− Meitä yhdistää samanlainen suhtautuminen työhön. Emme pidä kiirettä maalauksen äärellä, vaan pohdimme ja työstämme yhtä teosta pitkään, Piepponen kertoo.

Marianna Piepposen ja Anne Alalantelan teoksia 20. tammikuuta saakka Galleria Rajatilassa Tampereella (Hämeenpuisto 10).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?