Tämä näyttely tekee sinusta enkelin

Camilla Mickwitzin kädenjälki näkyi Jason-kirjoissa ja Pikku Kakkosen animaatioissa. Nyt Mickwitzin enkelikuvituksia on esillä Ylöjärvellä.
Camilla Mickwitzin originaalikuvassa EOS 5/1981 -lehden kansikuvaa varten riittää väriä. (Kuva: Camilla Mickwitz)
Camilla Mickwitzin originaalikuvassa EOS 5/1981 -lehden kansikuvaa varten riittää väriä. (Kuva: Camilla Mickwitz)

Olen syntynyt 1970-luvun loppupuolella enkä koskaan voi unohtaa Pikku Kakkosen Varokaa heikkoa jäätä -tietoiskua. Hyytävän jännittävässä animaatiossa Nallelle on vähällä käydä köpelösti.
Nalle ja muut lapsuuteni Pikku Kakkosen animaatiohahmot olivat Camilla Mickwitzin luomuksia. Lastenkirjailija ja kuvittaja oli 1970- ja 1980-luvulla tärkeä vaikuttaja suomalaisen lastenkulttuurin tekijöiden joukossa.
Camilla Mickwitz toimi laajalla skaalalla: hänen reviiriään olivat kuvataide, kirjallisuus ja elokuva. Hänen kuvakirjansa ja animaatioelokuvansa olivat suosittuja Suomessa ja menestyivät myös ulkomailla, etenkin muissa Pohjoismaissa.
Uransa Mickwitz aloitti mainospiirtäjänä, mutta hän siirtyi 1960-luvun lopulla kokonaan lapsille suunnatun taiteen pariin. Hän kehitti oman persoonallisen tyylinsä, jolle ovat ominaisia tapahtumien runsaus, kirkkaat värit, henkilöiden ilmeikkyys ja pyöreät, selkeät muodot.
Mickwitz kuoli vuonna 1989.

Siivet selkään

Camilla Mickwitzin kuvituksia on nyt esillä kirjasto Leijan näyttelytilassa. Näytteillä on alkuperäistä kuvitusta vuonna 1987 ilmestyneeseen kirjaan Pieni enkeli. Näyttelyn teokset kuuluvat Lastenkirjainstituutin hallussa olevaan Camilla Mickwitz -kokoelmaan.
Tässä näyttelyssä ei tarvitse tyytyä katselemaan. Kävijä saa itsekin sonnustautua pieneksi enkeliksi. Se onnistuu, kun pukee näyttelyssä esillä olevat siivet selkäänsä, asettaa sädekehän päänsä päälle ja toivottaa tähtisauvalla läheisille hyvää joulunaikaa.

Camilla Mickwitzin kuvituksia kirjasto Leijan näyttelytilassa 5. tammikuuta saakka. Avoinna kirjaston aukioloaikoina.