Kaupunkius on sujunut luontevasti

Ylöjärven kuntamuodon vaihdoksesta on kulunut vuosikymmen.
Kymmenen vuoden kokemus kaupunkina toimimisesta tarjoaa aitoa aineistoa tutkia ratkaisun järkevyyttä.

matti_paakirjoitus_320x194pxlYlöjärven kaupunki-idean isä on kunnallisneuvos Tapani Jarva (kok.), joka luotsasi paikkakunnan poliittista päätöksentekoa vuosikymmenet. Pitkäaikainen valtuuston puheenjohtaja oli monessa asiassa visionääri, joka halusi nostaa kotikuntansa kuntakentän tasapaksusta joukosta.
Myös pirkkalalaiset innostuivat kaupunki-tittelistä ylöjärveläisten vanavedessä. Pirkkalassa hanke ei edennyt yhtä rivakasti kuin Ylöjärvellä. Pirkkalalaiset näkivät asian jopa kansanäänestyksen väärtiksi. Ylöjärveläispäättäjillä oli rohkeutta viedä asia aikailematta maaliin.
Ylöjärven kaupunkius on sujunut mallikkaasti, vaikka paikkakunnalla ei ole ruutukaavaa eikä liikennevalojen runsautta. Kuntamuodon vaihtajien pontimena olivat aivan muut lähtökohdat. Ylöjärvi haki uudella nimikkellään henkisiäkin arvoja, kuten imagonsa kirkastamista ja paikkakunnan me-hengen voimistamista.
Kaupungin perustajat uskoivat kaupunkiuden poikivan hyvää etenkin elinkeinosektorille. Sillä toimivat vakuuttavat kilvan, että tittelistä on ollut konkreettista hyötyä.
Ylöjärvi on kiistattomasti onnistunut kehittämistyössään. Kymmenen vuoden ikäistä kaupunkia, jonka juuret ovat vuonna 1869 perustetussa kunnassa, kannattaisi juhlia ainakin vähän.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?