Vanhukset tanssaavat hyvän olon

Kaupungin ja järjestöjen synnyttämä jokaviikkoinen tanssitunti houkuttaa iäkkäitä liikkumaan ja tapaamaan toisiaan. Konsti istuu kaupungin strategiaan: se kaihtaa kremppoja ja luo hyvää oloa.
Tanssiryhmään mennessä ei tarvitse olla omaa paria. Parittomista muodostuu kyllä näppärästi kaksikkoja. Sitä paitsi piiritansseissa parit vaihtuvat alati. Tässä Heleena Pekkala ja Matti Sälli pääsivät pyötähtämään hetken, kunnes he taas siirtyivät uusien parien luo.

Tanssiryhmään mennessä ei tarvitse olla omaa paria. Parittomista muodostuu kyllä näppärästi kaksikkoja. Sitä paitsi piiritansseissa parit vaihtuvat alati. Tässä Heleena Pekkala ja Matti Sälli pääsivät pyötähtämään hetken, kunnes he taas siirtyivät uusien parien luo.

Jalat askeltavat, vartalot keinuvat, kädet tarraavat, päät pyörähtävät. Piiri kiertää.
Musiikki rytmittää liikkeitä, ja kasvoilla pilkahtelee vuoroin hymy, vuoroin kevyt keskittyvän mutristus.
Tanssitaan vanhusten seuratansseja urheilutalon monitoimisalissa. Viikoittaiset tanssitunnit ovat vasta alkaneet, mutta parketille on jo löytänyt tiensä kunnon satsi rytmiä halajavia jalkapareja.

Sopiva lisä kiiteltyyn tarjontaan

Piirin pyörteeseen saapuneilla Kaija Pilvisellä, Risto Niemisellä ja Maiju Kaatrasella on innokkaat alkutunnelmat.
– Kiva lähteä ”päivätansseihin”, Pilvinen hymyilee.
– Ohjaaja on reipas. On tärkeää, että ohjaaja osaa hommansa ja osaa innostaa meitä, Kaatranen tuumii tyytyväisenä.
Nieminen taas on keinahdellut senioritansseja jo kymmenen vuotta, joten tähänkin ryhmään oli hyvä tulla.
Kolmikon mielestä Ylöjärvellä on todella hyvin vapaa-ajan tarjontaa vanhuksille.
– On voimistelua jos minkä moista, ja yhdistykset järjestävät vaikka mitä lisää, Kaatranen kiittää.
Kaupungin ja yhdistysten uusi seuratanssitunti on kuitenkin ikätoverusten mielestä sopiva, vaihtelua tuova lisä palettiin.
– Tämä on kiva, koska musiikki ja rytmi tulevat mukaan. Tämä on erilaista kuin jokin jumppa, Pilvinen selittää.

Tanssiryhmäläiset löysivät nopeasti jutun juonen, vaikka tansseja vasta opeteltiin ja niissä oli keskityttävä paitsi askeliin myös sujuvaan parin vaihtamiseen tietyn askelkuvion jälkeen.

Tanssiryhmäläiset löysivät nopeasti jutun juonen, vaikka tansseja vasta opeteltiin ja niissä oli keskityttävä paitsi askeliin myös sujuvaan parin vaihtamiseen tietyn askelkuvion jälkeen.

Perinteinen puree

Tanssit ovat mitä perinteisintä vanhusten ajanvietettä, mutta tämä ei ollut vapaa-aikatuokiota järjestäneelle kaupungille pääponnin. Liikunnallisuus oli.
– Halusimme tarjota vielä lisää liikuntamahdollisuuksia, vaikka niitä nytkin jo on. Kaupungin strategiasta saakka liikunta ja ravitsemus ovat vanhustyön peruslähtökohtia. On tieteellistä tutkimusnäyttöä, että liikunta edistää terveyttä ja hyvinvointia, kaupungin vanhustyön johtaja Sirpa Ellala taustoittaa.
Tanssi ei ollut liikuntalajeista ainoa tai ensi vaihtoehto. Ehdotus siitä ja samalla ohjaajasta tuli eläkeläisjärjestöiltä – perinteiseen ajanvietteeseen tarttuminen siis kumpusi yleisöstä itsestään.
– Olemme sodanjälkeinen sukupolvi, ja sotien jälkeen tanssittiin paljon, Kaatranen selittää, ja Pilvinen jatkaa, että kun radio oli kodin ainoita viihdykkeitä, haettiin viihdettä tanssilavoilta.
Eivätkä urheilutalon tuokioon sitä paitsi päätyneet ihan perinteisimmät kesälavojen tai seurantalojen valssit. Kyse on pareittain isossa yhteispiirissä keinahdeltavista muodostelmatansseista.
Myös rytmi ja yhdessäolo kutkuttavat kolmikkoa tansseissa. Ellalakin listaa sosiaalisuuden tanssia puoltaneisiin etuihin.

Tansseissa syntyi myös näyttäviä ryhmäkuvioita, kuten tämä tiivis ympyrä.

Tansseissa syntyi myös näyttäviä ryhmäkuvioita, kuten tämä tiivis ympyrä.

Hyvään oloon kannattaa satsata

Ellala näkee tällaisella kaikkein välttämättömimmän, kuten sairaan- ja kotihoidon, päälle ynnättävällä toiminnalla todella ison merkityksen. Ensinnäkin se kiertäen täyttää juuri noita välttämättömimpiä velvoitteita.
– Kun teemme ennalta ehkäisevää työtä, ei tule kremppoja, mikä vähentää raskaan palvelun tarvetta, Ellala sanoo.
Hän ei liioin näe, että tarpeet ja kaupungin kädet yltäisivät vain välttämättömimpään.
– Ajattelen, että tarjoamme hyvää oloa ihmisille. Ei mahdollisuuksia koskaan ole liikaa.
Jopa rahahuolten ryvettämässä taloustilanteessa tällaisen ajanvietteen järjestäminen onnistui kivutta, koska tanssitunnit saatiin aikaan kukkaroa kaluamatta. Monitoimisalista ei näet tarvinnut pulitella vuokraa, ja vapaaehtoisohjaaja luotsaa rytmeihin ilmaiseksi.
Voimat yhdistettiin vapaaehtoistoimintaan tottuneiden järjestöjen kanssa paitsi huokeuden myös puskaradion tehostamisen ja iäkkäiden innostamisen vuoksi.
– Yhteistyö järjestöjen kanssa on juuri sitä, mihin suuntaan palveluiden järjestämistä pitääkin viedä.
Ellalan mielestä tällaisten palveluiden tarve kasvaa, kun väestö ikääntyy. Hän on vakuuttunut, että nykyinen ikääntyvien polvi on myös kiinnostunut huolehtimaan itsestään. Tästä osuva merkki on parin viikon takainen vanhusten terveysliikuntaa ruotinut luentotilaisuus – tupaa täytti liki 70 kuulijaa.
Ja tuntui into kyteneen tanssitunnillakin:
– Tullaan uudestaankin! Pilvinen hihkaisi tauolla.

Senioritanssia torstaisin klo 13–14 urheilutalon monitoimisalissa. Vapaa pääsy, ei ilmoittautumista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?