Ylisen kuntoutuskeskuksen alue autioituu paria rakennusta lukuun ottamatta

Valot palavat vielä Ylisellä

Vaikka muuttoautot ovat kaartaneet Ylisen kuntoutuskeskuksen pihasta jo kymmeniä kertoja kohti Nokiaa, ei Yliseltä ole vielä sammutettu kaikkia valoja. Vuodenvaihteen jälkeen Yliselle jää vielä vajaat 50 asiakasta, joille etsitään sijoituspaikkaa avohuollon puolelta.
Toiminta Ylisellä keskittyy jatkossa taustalla näkyvään rakennukseen sekä sen viereiseen rakennukseen.

Toiminta Ylisellä keskittyy jatkossa taustalla näkyvään rakennukseen sekä sen viereiseen rakennukseen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on toteuttanut yhteistyössä alueen kuntien kanssa viime vuosien aikana useita asumispalveluhankkeita, joiden myötä laitoshoidon asiakkaat ovat siirtyneet asumispalveluyksikköihin.
Hankkeiden rinnalla Nokian Pitkäniemeen on rakennettu Taysin kehitysvammahuollon tukikeskus, joka aloittaa toimintansa vuodenvaihteessa. Moni Ylisen asiakas siirtyy Pitkäniemen uusiin tiloihin tapaninpäivän jälkeisenä lauantaina 27. joulukuuta.
Yliselle jää kuitenkin vielä hieman alle 50 asiakasta, joille asiakkaiden asuinkunnat etsivät yksilöllisiä asumisratkaisuja avohuollon puolelta.
– Kuntien kanssa on sovittu, että sijoituspaikat Yliselle jääville asiakkaille pitäisi löytää kahden vuoden sisällä. Pisimmillään Ylisellä voi olla toimintaa siis vielä vuoden 2017 loppuun saakka, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kehitysvammahuollon toimialuejohtaja Tuulikki Parikka kertoo.
Uusia potilaita Yliselle ei enää oteta. Osa Yliselle jäävistä asiakkaista voi siirtyä myöhemmin Pitkäniemeen, mikäli sieltä vapautuu paikkoja.
Joku Ylisen asiakas voi myös siirtyä ikääntyessään vanhustenhuollon piiriin.
Viime vuodenvaihteessa Ylisellä oli vielä 191 asiakasta ja vakinaista hoitohenkilökuntaa noin 260 henkeä. Nyt Yliselle jää viitisenkymmentä työntekijää.

Alue pian myynnissä

Ylisen kuntoutuskeskuksen rakennukset alkavat olla melko heikossa kunnossa. Sijoituspaikkaa odottamaan jäävät asiakkaat siirtyvät vuodenvaihteessa Ylisen rakennuksiin 21 ja 22.
– Ne ovat keskeisellä paikalla Kuruntien varressa. Muuten Ylisen alue toki autioituu. Käyttöön jäävät tilat ovat kohtalaisen hyvässä kunnossa, ja voimme yhä käyttää muun muassa allasosastoa, Parikka kertoo.
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri pyrkii myymään Ylisen 18,7 hehtaarin alueen kokonaisuudessaan. Nähtäväksi jää, löytyykö alueelle ostaja.
Kiinnostusta luulisi löytyvän, sillä Näsijärven rannalla sijaitsevalla upealla puistomaisella alueella on peräti 350 metriä rantaviivaa.

9 000 neliötä uutta tilaa

Iso osa Ylisen rakennuksista on lähes purkukuntoisia.

Iso osa Ylisen rakennuksista on lähes purkukuntoisia.

Suuri osa Ylisen asukkaista pääsee pian uutuuttaan hohtaviin tiloihin Nokian Pitkäniemeen.
Alueelle on valmistunut kolme uudisrakennusta, joihin sijoittuvat muun muassa autismikuntoutusyksikkö, nuorten ja lasten kuntoutusyksiköt, Nokian kaupungin erityiskoulu, psykososiaalinen kuntoutusyksikkö sekä terapiatilat.
Noin 9 000 uutta rakennusneliötä ovat maksaneet 23 miljoonaa euroa. Uusissa tiloissa on 80 asiakaspaikkaa, joista neljä on kriisipaikkoja. Lisäksi tiloissa on kaksi asumisharjoitteluasuntoa. Henkilöstöä Pitkäniemen uusiin tiloihin siirtyy noin 150 ihmistä.
Uudisrakennuksen tilat on suunniteltu asiakkaiden itsenäistä selviytymistä ja kuntoutumista tukeviksi.
Tiloista on rakennettu selväpiirteiset, esteettömät ja turvalliset. Asiakkaiden mahdolliset aistiyliherkkyydet on huomioitu hyvällä akustiikalla sekä valo- ja värisuunnittelulla.
Uusissa tiloissa jokaisella asiakkaalla on käytössään oma huone ja kylpyhuone. Huoneet on jaettu ryhmiin, joissa on neljästä kuuteen huonetta. Jokaisella huoneryhmällä on oma oleskelutila, keittiö, ruokailutila, sisäänkäynti ja piha-alue.
Pitkäniemen uusissa rakennuksissa on tilat liikuntaa, fysio- ja toimintaterapiaa sekä ohjausta ja musiikkia varten. Lisäksi asiakkaiden viihtyvyyttä ja kuntoutusta edesauttavat vesiterapiahuone, aistihuone, opetuskeittiö, rantasauna, kuntosali ja kädentaitotilat.

Kiireinen kuukausi

On siis selvää, että Yliseltä muuttavat asiakkaat pääsevät aivan toisenlaisiin oloihin kuin mihin he ovat Ylisellä tottuneet.
– Yliseltä siirtyvät asiakkaat ovat päässeet etukäteen katsomaan Pitkäniemen tiloja, ja kaikki ovat ihastelleet näkemäänsä. Myös asiakkaiden omaiset ovat olleet erittäin tyytyväisiä edessä olevaan muutokseen, Tuulikki Parikka kertoo.
Hänen mukaansa asiakkaiden kuntoutusympäristö ja työntekijöiden työympäristö siirtyvät nyt menneisyydestä nykyaikaan.
– Olemme todella onnellisia siitä, millaisia mahdollisuuksia uudet puitteet meille antavat, Parikka toteaa tyytyväisenä.
Muuttomiehet ovat suhanneet Ylisen ja Pitkäniemen väliä joulun alla ahkerasti. Tuulikki Parikan mukaan joulunalusaika onkin ollut äärettömän kiireinen.
– Touhua on riittänyt. Vielä meillä on edessämme kaikenlaista säätämistä, ja varmasti menee jonkin aikaa ennen kuin arki sujuu täysin mutkattomasti. Odotamme kuitenkin lopullista siirtymistä erittäin myönteisellä mielellä.

Ylis'festarit muuttaa myös

Perinteikäs koko perheen päihteetön elämys- ja musiikkitapahtuma Ylis'festarit järjestetään ensi kesänä Nokian Pitkäniemessä. Tapahtuman luonne säilyy kuitenkin sellaisena kuin se on totuttu Ylöjärvellä näkemään.
– Tuomme Ylis'festarit Nokialle lähes sellaisenaan. Esiintyjämääräkin pysynee suunnilleen viime vuosien lukemissa, palveluesimies Tarja Saranpää Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kehitysvammahuollosta kertoo.
Vielä ei tiedetä, nouseeko myös Pitkäniemeen kaksi esiintymislavaa, kuten Ylisellä oli tapana. Festarien tarkka järjestämispaikka on kuitenkin jo löydetty.
– Pitkäniemen rannassa on hyvä avara alue, johon olemme tyytyväisiä. Kenties Ylisellä oli hieman Pitkäniemen maastoa sopivampi alue yleisölle, koska Ylisellä oli nouseva kumpu, josta ihmiset näkivät hyvin lavalle, Saranpää sanoo.
Ylis'festarien nimi säilyy ainakin toistaiseksi ennallaan, vaikka tapahtuma muuttaakin Nokialle.
– Nimi on tullut tutuksi kaikille, ja ehkä sen avulla ihmiset löytävät myös Pitkäniemeen. Kenties järjestämme tulevaisuudessa nimikilpailun tapahtuman uudesta nimestä, Tarja Saranpää vihjaa.
Hänen mukaansa ensi kesän Ylis'festareille on jo kiinnitetty muutama esiintyjä.
Esiintymislavalle nousevien bändien ja artistien nimiä Saranpää ei halua kuitenkaan vielä paljastaa.
Vuodesta 1999 lähtien järjestetty Ylis'festarit keräsi Yliselle vuosittain noin viisi tuhatta musiikin ystävää. Esiintyjissä on totuttu näkemään suomalaisen musiikin kärkikaartin artisteja. Viime kesänä Ylisellä lavalle nousivat muiden muassa Elastinen, Anna Abreu, Jonne Aaron, Herra Ylppö & Ihmiset sekä Hevisaurus.
Taysin kehitysvammahuollon järjestämä Ylis'festarit viihdyttää kansaa ensi kesänä Nokian Pitkäniemessä 15. elokuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?