Jonna Tuominen eli tv-kameroiden ristitulessa – eikä vaihtaisi päivääkään

”Big Brother on kuin rottakoe”

Sanotaan, että jokainen saa elämänsä aikana viettää 15 minuuttia julkisuudessa. Aivan kaikkiin tämä viisaus ei päde.
Ylöjärvellä syntynyt ja kasvanut Jonna Tuominen oli julkkis noin kaksi kuukautta. Big Brother -tv-ohjelmasta tuttu nainen ei kokenut suurta tuskaa, kun hetki valokeilassa oli ohi.
– Totta kai olisin halunnut voittaa, mutta peliähän se toisaalta vain oli. Hyvä maku siitä jäi, Tuominen hymyilee.
– Katsojilla ei ole varmasti hajuakaan, millainen kokemus BB on kilpailijalle. Se on kuin rottakoe, jossa on vaikea käyttäytyä normaalisti, hän jatkaa.
Jonna Tuominen asuu nykyään Jyväskylässä, mutta hänen juurensa ovat vahvasti Ylöjärvellä. – Sanoisin, että aika kultaa muistot. Kun kirjoitin ylioppilaaksi Ylöjärven lukiosta, halusin vain lähteä täältä äkkiä pois. Nykyään käyn Ylöjärvellä taas ihan mielelläni, 24-vuotias nainen hymyilee.

Jonna Tuominen asuu nykyään Jyväskylässä, mutta hänen juurensa ovat vahvasti Ylöjärvellä. – Sanoisin, että aika kultaa muistot. Kun kirjoitin ylioppilaaksi Ylöjärven lukiosta, halusin vain lähteä täältä äkkiä pois. Nykyään käyn Ylöjärvellä taas ihan mielelläni, 24-vuotias nainen hymyilee.

MTV:n kanavilla jo lähes kymmenen vuotta pyörinyt Big Brother on ohjelma, josta jokaisella tuntuu olevan mielipide. Yksille sen alkaminen aiheuttaa riemunkiljahduksia, toisille taas syvää inhoa.
Jonna Tuomiselle muusta maailmasta eristetyssä tv-talossa eläminen oli monivuotinen unelma. Kaurasmäessä kasvanutta naista kiehtoi ohjelmassa nimenomaan se, että se herättää takuuvarmasti tunteita.
– Kun elokuun lopulla astuin taloon, mietin ensimmäiseksi, mitähän kaverit ja sukulaiset tästä ajattelevat. Se oli todella siisti tunne, räväkkä neito kertoo nauraen.
– Ja halusin myös kokea, millaista on elää tiukkojen rajojen ja sääntöjen mukaan. Eihän se ole yhtään normaalia, että jokin kaiuttimesta tuleva ääni saattaa herättää keskellä yötä tekemään jotain outoa tehtävää, hän jatkaa.
Sana ”outo” kuvaa hyvin elämää, jota Tuominen joutui tv-kameroiden edessä viettämään. Tänä vuonna Big Brother -talo oli jaettu kahteen osaan: ylelliseen kartanoon ja karuun kellariin. Väkeä vaihdeltiin osastojen välillä sen mukaan, miten kilpailijat pärjäsivät viikkotehtävissä.
Tehtävät taas sisälsivät kaikkea mahdollista fiktiivisistä murhatutkinnoista hupaisiin olympialaisiin. Tuomiston mielestä meininki oli järjetöntä mutta unohtumattoman siistiä.
– Niin hullulta kuin se kuulostaa, lähtisin samaan rumbaan uudestaankin. Nautin joka hetkestä talossa, hän virnistää.
– Parhaiten mieleen jäivät hauskat hetket muiden kilpailijoiden kanssa. Pidämme vieläkin aika tiiviisti yhteyttä keskenämme.

Fanista kilpailijaksi

Big Brotherissa Tuominen osasi omien sanojensa mukaan olla pitkälti oma itsensä. – Pari ylireagointia vähän nolottaa, mutta muuten kaikki meni aika luontevasti, hän muistelee. (Kuva: MTV Media)

Big Brotherissa Tuominen osasi omien sanojensa mukaan olla pitkälti oma itsensä. – Pari ylireagointia vähän nolottaa, mutta muuten kaikki meni aika luontevasti, hän muistelee. (Kuva: MTV Media)

Tuomisen lopullinen sijoitus Big Brotherissa oli 12. Voiton vei enontekiöläinen pohjoisen poika Andte Gaup-Juuso. Ykkössijan myötä porosaamelaisen tilille kilahti muhkeat 100 000 euroa.
Jonna Tuomista voiton lipeäminen ei jaksa harmittaa.
– Totta kai noin isolle summalle olisi ollut käyttöä, mutta en minä sen takia lähtenyt kisaamaan. Olin aivan innoissani jo siitä, että pääsin neljän ja puolen tuhannen hakijan joukosta mukaan, hän juttelee.
– Minun mielestäni oikea henkilö voitti. BB:ssä pärjäävät vahvat ja tunteita herättävät persoonat, ja Andte on juuri sellainen.
Nykyään Jyväskylässä asuva Tuominen on iloinen, ettei hän poistunut tv-ruuduista vihattuna hahmona. Vaikka BB-talon olot olivat totutun kummalliset, ei nuori nainen niitä ihmeemmin hätkähtänyt.
– Aika pitkälti osasin olla oma itseni. Pari kertaa huomasin, että reagoin tavallista voimmakkaammin pettymyksiin, ja ne tapaukset jäivät vähän nolottamaan, Tuominen kertaa.
Kun Tuominen asui vielä Ylöjärvellä, hän katsoi Suomen Big Brotherista kaikki tuotantokaudet. Aina, kun silmälogo ilmestyi tv-ruutuun, nuori Jonna säntäsi tapittamaan talon tapahtumia.
Nyt, kun nainen on ollut myös ruudun toisella puolen, hän suhtautuu ohjelmaan aivan eri tavalla kuin ennen.
– Enää en ihmettele, miksi jotkut käyttäytyvät telkkarissa niin kuin BB:ssä käyttäydytään. Kameroihin tottuu nopeasti, mutta stressi on silti hirveän kova, Tuominen selittää.
– On oikeastaan aika huvittavaa, että Big Brotheria sanotaan tosi-tv:ksi. Oikeasti sillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, hän hymähtää.

Koulut loppuun ja reissaamaan

BB:stä putoamisen jälkeen Jonna Tuomisen elämä on palannut pitkälti entisille raiteilleen. Nainen on palannut sekä töihin että koulun penkille.
– Työskentelen ison marketin kassalla Jyväskylän Keljossa. Ammattikorkeakoulusta minun olisi tarkoitus valmistua restonomiksi keväällä, Ylöjärven lukiosta vuonna 2009 ylioppilaaksi kirjoittanut Tuominen kertoo.
– Ainoa muutos entiseen on, että nyt minulla on poikaystävä, hän jatkaa.
Lähiaikoina Tuominen aikoo lähteä reissulle Aasiaan, mutta sen jälkeinen tulevaisuus on hänellä vielä apposen avoin. Niin sanotuksi ammattijulkkikseksi 24-vuotias neito ei aio kuitenkaan jäädä.
– On ollut tietysti ihan hauskaa, että ihmiset ovat tunnistaneet minut töissä ja Jyväskylän kaduilla. Tampereen Koskikeskuksessa joulupukkikin halusi kanssani samaan kuvaan, Tuominen nauraa.
– Minua ei haittaa, jos minua kutsutaan lopun ikääni BB-Jonnaksi. Mutta se siitä, hän tiivistää.
Julkisuuden varjopuolia Tuominen on toistaiseksi joutunut kokemaan varsin vähän. Juorulehti 7 Päivää julkaisi ex-ylöjärveläisestä syksyllä yhden täysin perättömän jutun mutta oikaisi nopeasti virheensä.
Internetin keskustelupalstoilla Tuomisesta puhutaan paikka paikoin törkeään sävyyn, mutta siitä BB-julkkis ei viitsi välittää.
– Nettiviha oli ihan odotettu juttu. Big Brotherin formaatti ei toimisi, jos kukaan ei hermostuisi kilpailijoista, Tuominen kuittaa.
Suomen Big Brotherin alasajosta on huhuttu jo kauan. Ohjelman katsojaluvut ovat viime vuosina olleet tasaisessa laskussa, minkä vuoksi julkisuudessa on arvuuteltu, kuinka kauan kisaa enää pystytään järjestämään.
Jonna Tuomista ei haittaisi, jos viime syksyn tuotantokausi jäisi kaikkien aikojen viimeiseksi.
– Sittenhän minut muistettaisiin yhtenä viimeisistä BB-kipailijoista, hän räväyttää hymyillen.

Big Brother

Mikä: suursuosittu hollantilaislähtöinen tosi-tv-formaatti
Idea: kilpailijat suljetaan muulta maailmalta eristettyyn lavastetaloon, jossa heitä kuvataan 24 tuntia vuorokaudessa
Tavoite: suoriutua hyvin viikkotehtävistä, olla putoamatta viikottaisissa katsojaäänestyksissä
Tunnettuja voittajia Suomessa: Sauli Koskinen, Niko Nousiainen

Lähde: Wikipedia

BB-Ramikin oli Ylöjärveltä

Jonna Tuominen ei ole suinkaan ensimmäinen ylöjärveläinen, joka on kisannut suositussa Big Brother -tv-sarjassa. Vuoden 2011 syksyllä BB-taloon asteli 32-vuotias Plastirollin koneasentaja Rami Hietaharju.
Monta vuotta Big Brotheriin osallistumistaan puntaroinut Hietaharju sijoittui ohjelman seitsemännellä tuotantokaudella lopulta kahdeksanneksi. Mies vietti tv-kameroiden täyttämässä talossa ainoastaan 34 päivää, sillä hän aloitti kilpailun vasta puolitoista kuukautta ohjelman alkamisen jälkeen.
Pian BB-julkisuutensa jälkeen Hietaharju hyppäsi mukaan paikallispolitiikkaan. Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa hänet valittiin Ylöjärven kaupunginvaltuuston varajäseneksi perussuomalaisten listalta. Ääniä mies keräsi kaikkiaan 52.
Rami Hietaharju työskentelee edelleen Plastiroll Oy:ssä ja asuu Ylöjärvellä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?