Pirkanmaan musiikkiopiston rehtori toivoo, että fuusio LPMO:n kanssa etenee pian

”Yhdistymisessä olisi vain voittajia”

Kärpäsistä on tullut Ylöjärvellä härkäsiä. Tätä mieltä on Pirkanmaan musiikkiopiston rehtori Jouni Auramo.
– PMO:n ja Länsi-Pirkanmaan musiikkiopiston yhdistymisestä on tehty perusteelliset selvitykset, mutta kaikki tieto ei ehkä ole levinnyt niin kuin olisi pitänyt, Auramo miettii.
Kesästä asti valmisteltu kahden musiikkiopiston fuusio otti jokin aika sitten takapakkia, kun Ylöjärven kaupunginvaltuusto päätti pyytää täsmennystä yhdistymissopimuksen muutamaan kohtaan. Auramo ymmärtää, että huoli opetuksen korkean laadun säilymisestä on kova.
– Voin kuitenkin vakuuttaa, että yhdistymisessä olisi vain voittajia.  Musiikkiopetus Ylöjärvellä paranisi fuusion jälkeen monellakin tapaa.
Pirkanmaan musiikkiopiston rehtori Jouni Auramo on nähnyt urallaan niin yksityisen kuin kunnallisenkin musiikkiopetuksen arkea. Yksityisten musiikkiopistojen eduksi hän laskee kyvyn nopeisiin päätöksiin. – Asioita ei meillä tarvitse pyörittää niin monen virkamiehen kautta kuin kunnallisella puolella, rehtori sanoo.

Pirkanmaan musiikkiopiston rehtori Jouni Auramo on nähnyt urallaan niin yksityisen kuin kunnallisenkin musiikkiopetuksen arkea. Yksityisten musiikkiopistojen eduksi hän laskee kyvyn nopeisiin päätöksiin. – Asioita ei meillä tarvitse pyörittää niin monen virkamiehen kautta kuin kunnallisella puolella, rehtori sanoo.

Jos asiat olisivat menneet Jouni Auramon toivomalla tavalla, olisi Länsi-Pirkanmaan ja Pirkanmaan musiikkiopistojen yhdistyminen jo pitkällä. Pöydällä olisivat käytännön asiat: kuinka opetus uudessa, suuressa Pirkanmaan musiikkiopistossa järjestettäisiin?
Tilanne on kuitenkin toinen. Ylöjärven kaupunginvaltuusto torppasi opistojen yhdistymisen marraskuussa tietopulaan vedoten. PMO:ta viidettä vuottaan johtavalle Auramolle päätös oli pienoinen yllätys.
– Liikkeellä on näköjään aika monta harhaluuloa, jotka kaipaavat oikaisua. Uskon, että epäselvyydet päättäjien keskuudessa lähtivät liikkeelle siitä, että he eivät saaneet yhdistymisestä kertovia taustamateriaaleja käsiinsä ajoissa, rehtori arvelee.
Auramon näkemys ei ole tuulesta temmattu. Moni valtuutettu kritisoi valtuuston kokouksessa suureen ääneen sitä, että esityslistan liitteet olivat saapuneet heidän luettavikseen epätavallisen myöhään.
Hetken aikaa kaupunginvaltuusto aikoi jopa hylätä yhdistymisen kokonaan. Päätös aikalisän antamisesta oli fuusion kannattajille helpotus.
– Yhdistymisen on määrä toteutua tammikuun ensimmäisenä päivänä, ja kaikki valmistelut ehditään kyllä siihen mennessä edelleen tehdä. Nyt tarvittaisiin vain lupa Ylöjärven kaupungilta, rehtori tiivistää.

Faktat hukassa

Kun tieto Ylöjärven päättäjien epätietoisuudesta tavoitti Auramon, mies päätti ottaa itse yhteyttä Ylöjärven Uutisiin. Rehtorin mielestä on tärkeää, että hän vastaa avoimiksi jääneisiin kysymyksiin itse.
– Suurin väärinkäsitys on, että ylöjärveläiset joutuisivat jatkossa lähtemään Tampereelle musiikkiopetukseen. Asia ei ole ollenkaan näin, Auramo aloittaa.
– Länsi-Pirkanmaan musiikkiopiston opetuspisteet Ylöjärvellä ja Hämeenkyrössä on määrä säilyttää toiminnassa aivan kuten ennenkin. Meillä ei ole mahdollisuutta eikä halua keskittää kaikkea Tampereelle, rehtori selvittää.
Lukukausimaksujen kohoamisen Ylöjärvellä ja Hämeenkyrössä Auramo myöntää pitävän paikkansa. Hän kuitenkin huomauttaa, että hinnat nousisivat myös itsenäisessä Länsi-Pirkanmaan musiikkiopistossa.
– Palkka- ja muut kulut kasvavat sellaista tahtia, että tämä suuntaus on joka tapauksessa edessä kaikkialla, hän toteaa.
Tällä hetkellä nuori ylöjärveläinen musiikin harrastaja joutuu maksamaan musiikkiopisto-opinnoistaan LPMO:ssa 250 euroa per lukukausi. PMO:ssa saman opetusmäärän hinta on 310 euroa. Ylöjärveläisiä päättäjiä huoletti, miten hinnan kohoaminen vaikuttaa vähävaraisten perheiden arkeen.
– Tällaisia tilanteita varten ovat olemassa niin sanotut maksuhuojennukset. PMO:n kriteerit niille ovat tällä hetkellä paljon tiukemmat kuin Ylöjärvellä, Auramo pyörittelee.
– Päättäjien viesti meille on kuitenkin selvä. Ilman muuta voimme joustaa tässä asiassa, rehtori jatkaa.
Jokunen Ylöjärven kaupunginvaltuutettu on ollut huolissaan mahdollisen yhdistymisen vaikutuksesta musiikkiopetuksen käytännön sisältöön. Kysymys siitä, säilyvätkö oppituntien pituudet ennallaan myös uudessa PMO:ssa, saa Auramolta selvän vastauksen.
– Kyllä, voimme pitää tunnin minimiaikana ylöjärveläisille 45 minuuttia, jos niin halutaan. Ei meillä ole mitään syytä vastustaa tällaista pyyntöä.

”Varmaan olisin itsekin huolissani”

Jouni Auramo korostaa, ettei hän halua millään muotoa syyllistää niitä tahoja, jotka ovat olleet opistojen fuusiosta huolissaan. Päinvastoin: hän ymmärtää epäluuloisuuden täysin.
– Aina, kun aletaan puhua aiempaa isommista yksiköistä, herää pelko omien lähipalveluiden puolesta. Varmaan olisin itsekin huolissani näistä samoista asioista, jos olisin ylöjärveläinen vanhempi, Auramo miettii.
Rehtori vakuuttaa, että Pirkanmaan musiikkiopistossa haluttaisiin vaalia Ylöjärven ja Hämeenkyrön musiikkiopetustoimintaa. Hyöty olisi luonnollisesti molemminpuolinen.
– Yhdessä LPMO:sta ja PMO:sta tulisi valtakunnallisesti katsottuna melko iso opisto. Oppilaita olisi yhteensä noin 1 600, Auramo ynnäilee.
– Iso opisto saa enemmän valtionosuuksia kuin pieni opisto. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen, rehtori järkeilee.
Seuraavan kerran PMO:n ja LPMO:n yhdistymistä puidaan Ylöjärven kaupunginvaltuustossa ensi maanantaina. Jouni Auramo toivoo, että päättäjät näyttäisivät fuusiolle vihreää valoa.
– Jos yhdistyminen onnistuu, se on kaikin puolin hieno juttu. Mutta jos se ei onnistu, sitten elämme sen päätöksen kanssa ja jatkamme omin voimime eteenpäin, hän sanoo rauhallisesti.

+++++
Mitä Ylöjärvellä ajatellaan musiikkiopistojen mahdollisesta fuusiosta? Länsi-Pirkanmaan musiikkiopiston opettajien mielipiteen voit lukea tämän lehden sivulta neljä.

Musiikkiopistojen yhdistyminen

• Ylöjärven kaupungin ylläpitämä Länsi-Pirkanmaan musiikkiopisto (LPMO) ja yksityinen Pirkanmaan musiikkiopisto (PMO) ovat keskustelleet yhdistymisestä kesäkuun alusta lähtien. Aloitteen fuusiosta teki Ylöjärven kaupunki.
• Yhdistymishalujen taustalla on Ylöjärven kaupungin tarve karsia toimintansa rönsyjä. Fuusioon rohkaisee myös valtiovalta, joka ajaa oppilaitoksia entistä suurempiin yksiköihin.
• Opistojen virallinen yhdistymisselvitys tehtiin syyskuussa. Selvityksen mukaan fuusio voi toteutua ilman, että musiikin opetus Ylöjärvellä kärsii.
• Ylöjärven kaupunginvaltuusto totesi marraskuussa, että yhdistymistä ei voida toistaiseksi toteuttaa. Fuusiota vastustaneet valtuutetut olivat huolissaan mm. oppituntien mahdollisesta lyhentymisestä ja hintojen noususta.
• Nyt valtuutettujen pyytämät lisäselvitykset on tehty. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyisi opistojen yhdistymisen ensi maanantain kokouksessaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?