Alkutalven perinteinen kansantapahtuma riemastutti ja yllätti Soppeenmäessä

Pukki toi joulun – Porschella

Kun yhtä ja samaa tapahtumaa järjestetään vuosittain tarpeeksi kauan, voisi kuvitella, että jossakin vaiheessa tekijöiltä loppuvat väkisinkin ideat.
Kissan viikset. Viime perjantai osoitti, että ainakin Ylöjärvellä osataan yhä yllättää. Jo parinkymmenen vuoden ikään ehtinyt Soppeenmäen joulunavaus esitteli kaupunkilaisille muun muassa avoautoilevan Joulupukin.
– Kun ei ollut lunta, en päässyt reelläkään! vanha punanuttu perusteli.
Reteää, vai mitä? Joulupukki löi ylöjärveläiset tänä vuonna ällikällä ja saapui Soppeenmäen joulunavaukseen avomallin urheiluautolla. Kaiuttimista raikasivat joululaulut.

Reteää, vai mitä? Joulupukki löi ylöjärveläiset tänä vuonna ällikällä ja saapui Soppeenmäen joulunavaukseen avomallin urheiluautolla. Kaiuttimista raikasivat joululaulut.

Ylöjärven kaupungin, Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n ja paikallisten yrittäjien yhteistyössä järjestämä tempaus toteutettiin tänäkin vuonna hyväksi todetulla peruskaavallaan. Yritykset somistivat liiketilansa porukalla jouluisiksi, pukki kiersi siellä sun täällä ja tori vilisi elämää.
Suurin yllätys nähtiin iltakuudelta, kun koitti perinteisen joulukulkueen aika. Tavallisesti jalan tai reellä liikkuva joulupukki johti laulavaa lapsikatrasta tällä kertaa auton takapenkiltä.
– Ajattelimme, että jotakin ihan uutta olisi mukava järjestää. Alun perin pukki oli tarkoitus laittaa kuplavolkkariin, mutta saimmekin hänelle Porschen, Yrityspalvelun elinkeinosihteeri Tiina Rinne-Järvensivu nauraa.
Mikkolantien penkereet täyteen katsojia kerännyt kulkue oli monelle tapahtumaan saapuneelle perheelle se kaikkein tärkein juttu.
– Tästä joulu tavallaan alkaa. Olen monesti käynyt joulunavauksessa mutta en koskaan vielä lasteni kanssa, ylöjärveläinen Jonna Palonen hymyili.
Nuoren äidin seurana tien varressa oli hänen miehensä Lauri Aaltonen sekä pariskunnan lapset Siiri ja Anni. Vielä taaperoiässä olevat tytöt olivat joulupukin näkemisestä selvästi innoissaan.
– Ylöjärvellä saisi olla enemmänkin tapahtumia lapsiperheille. Yleensä tulee lähdettyä Tampereelle, jos jotakin tällaista meinaa kokea, Aaltonen tuumi.

Parin kuukauden järjestelyt

Kaupunki sai Soppeenmäen torin joulukuusen lahjoituksena. Kuusen lahjoitti Pirjo Juvankoski Hietasmäestä.

Kaupunki sai Soppeenmäen torin joulukuusen lahjoituksena. Kuusen lahjoitti Pirjo Juvankoski Hietasmäestä.

Tiina Rinne-Järvensivun mukaan joulunavauksen pääidea on säilynyt vuosien saatossa muuttumattomana. Tarkoituksena on tuoda iloa ja lämpöä ylöjärveläisten sydämiin.
– Kaupungissa on paljon lapsiperheitä, joille tällaiset ilmaistapahtumat ovat tosi tärkeitä ja odotettuja. Kaikki järjestelyissä mukana olevat varmasti kokevat tekevänsä työtä, jolla on oikeasti merkitystä, elinkeinosihteeri tuumaa.
Joulunavauksen järjestelyt alkavat tavallisesti jo elo-syyskuussa. Vaikka mukana on paljon tapahtuman tekijöitä, pitää kokonaisuuden lankoja käsissään Rinne-Järvensivu.
– Aika rutiinilla nämä alkavat jo sujua. Olen ollut nykyisessä virassani viitisen vuotta, ja sinä aikana on tullut nähtyä monenlaisia joulunavauksia, nainen juttelee.
– Esimerkiksi toissa vuonna sää oli aivan hirveä. Ilotulitus meinasi jäädä ampumatta kokonaan, koska Soppeenmäessä myrskysi, Rinne-Järvensivu muistelee.
Eniten joulunavauksen järjestäjää työllistää ennakkosuunnittelu. Illan päätapahtuman – torin lavaohjelman – esiintyjien buukkaaminen ei onneksi tänä vuonna tuottanut suurta päänvaivaa.
– Helsinkiläistä lastenbändi Päistikkaa oli kovasti kehuttu, mutta se ei ollut koskaan käynyt Ylöjärvellä. Viljakkalan Red Cats -cheerleaderit puolestaan näin livenä jo kesällä Vilumpialaisissa. Energisiä olivat! Rinne-Järvensivu kehuu.

Pitkä historia – vaan kuinka pitkä?

Ennen joulukulkueessa kruisailua pukki vieraili soppeenmäkeläisissä kivijalkaputiikeissa. Terveyskauppa Mistelissä hän päätyi Facebook-kuviin. Tarja Toivonen (oik.) kuvaa, Eeva-Liisa Reentie poseeraa pukin kainalossa.

Ennen joulukulkueessa kruisailua pukki vieraili soppeenmäkeläisissä kivijalkaputiikeissa. Terveyskauppa Mistelissä hän päätyi Facebook-kuviin. Tarja Toivonen (oik.) kuvaa, Eeva-Liisa Reentie poseeraa pukin kainalossa.

Ylöjärven Uutiset seurasi tämänvuotista joulunavausta tuttuun tapaan keskellä juhlahumua. Tunnelma Soppeenmäen torilla oli korkealla jo alkuillasta, kun joulukuuseen sytytettiin valot kello 18.
Torikauppa kävi, ja ihmiset tutustuivat esillä olleisiin paikallisiin tuotteisiin kiinnostuneina. Monelle Soppeenmäen yrittäjälle joulunavaus merkitsee kirjaimellisesti astumista keskelle uutta, vilkasta sesonkia.
– Meillä ainakin laitetaan putiikki joulukuntoon aina tämän tapahtuman aikaan, Terveyskauppa Mistelin Tarja Toivonen kertoo.
Toivonen ei omien sanojensa mukaan osaa enää kuvitella Ylöjärven marraskuuta ilman joulunavausta. Hauskan ja lämminhenkisen tempauksen ajankohdaksi on vuosien mittaan näyttänyt vakiintuvan kuun viimeinen perjantai.
– Äitini oli itse asiassa perustamassa koko tapahtumaa… Mutta en osaa sanoa, milloin tämä on alkanut. Olisiko 1990-luvun alussa? yrittäjä pyörittelee.
Vastausta visaiseen kysymykseen ei tiedä Tiina Rinne-Järvensivukaan. Edes juhlien kestotähti, Joulupukki, ei muista, kuinka kauan hän on Ylöjärvellä tällä tavoin vieraillut.
– Joka kerta olen ollut mukana. Sen tiedän varmasti. Täällä on mukava käydä, koska ihmiset ottavat minut vastaan todella hienosti. Esimerkiksi autoilijat aina tööttäilevät ja vilkuttelevat, kun kävelen kadulla, pukki hymyilee partansa takaa.
Korvatunturin mies vakuuttaa, että hän ei ole katoamassa Ylöjärven joulusta mihinkään.
– Lapset kyselevät paljon, että kai minä olen tulossa heille aattona. Voi kyllä, varmasti olen! oiva ukki naurahtaa.
– Enkä ole siirtymässä eläkkeellekään, toisin kuin kaupunginjohtajanne Pentti Sivunen. Tässä ammatissa on niin hyvät kesälomat, että jaksan hyvin!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?