Perinteikäs ulkoilupaikka uhkaa jäädä asuinrakentamisen alle – ”kaksipiippuinen juttu”

Kuopat kuohuttavat Metsäkylässä

Kovaa vauhtia kasvava Metsäkylän kaupunginosa uhkaa menettää erään suosituimmista ulkoilualueistaan. Lähellä koulua ja päiväkotia sijaitsevat vanhat hiekkakuopat on tuoreessa osayleiskaavaehdotuksessa merkitty osoitettaviksi jatkossa asuinrakentamiskäyttöön.
Vaikka ehdotus on vasta hyvin alustava, ovat muutamat metsäkyläläiset nousseet aiheen tiimoilta jo takajaloilleen. Eräs heistä on lähellä monttuja asuva Marko Rikkonen.
– Talvisin täällä käy päivittäin satoja lapsia pulkkamäessä. Ymmärrän, että kaupungin pitää kasvaa, mutta sen ei pitäisi tapahtua viihtyvyyden ehdoilla, poikansa kanssa kuopilla usein käyvä Rikkonen ihmettelee.
Metsäkyläläinen Marko Rikkonen asuu isojen hiekkakuoppien naapurissa. Yksivuotiaan poikansa kanssa montuilla viime viikolla piipahtaneen miehen mukaan paikan päällä on talvisin kova vilske. – Lapset ja perheet tulevat tänne laskemaan mäkeä heti, kun lumi sataa maahan, Rikkonen tietää.

Metsäkyläläinen Marko Rikkonen asuu isojen hiekkakuoppien naapurissa. Yksivuotiaan poikansa kanssa montuilla viime viikolla piipahtaneen miehen mukaan paikan päällä on talvisin kova vilske. – Lapset ja perheet tulevat tänne laskemaan mäkeä heti, kun lumi sataa maahan, Rikkonen tietää.

Neljä vuotta sitten Metsäkylään muuttanut Rikkonen tietää, että tilanne saattaa kuulostaa ulkopuolisista huvittavalta. Miksi alkaa meuhkata hiekkakuoppien takia?
Kyseessä eivät kuitenkaan ole mitkä tahansa kuopat. Laajasti ottaen voisi sanoa, että tulilinjalla on koko Metsäkylän tunnetuin luonnontilainen osa.
– Ei koko kaupungissa taida olla monta samanlaista paikkaa kuin tämä. Loivalle kuopalle tulee talvisin kokonaisia perheitä henkilöautoilla, ja viereisessä metsässä käy ympäri vuoden päiväkodin lapsia ohjaajineen, Rikkonen tietää.
– Ja nyt tämän alueen päälle on suunniteltu pari- ja omakotitaloja. En yleensä valita mistään, mutta kun tätä jälkikasvuakin on nyt siunaantunut, niin en voi muuta kuin ihmetellä, hän jatkaa.
Rikkonen ei ole ihmettelyineen yksin. Marraskuun alussa metsäkyläläisille osayleiskaavan tiimoilta pidetty keskusteluilta paikallisella alakoululla kiinnosti lähes sataa alueen asukasta.
Huoli hiekkakuopista nousi esiin monessa puheenvuorossa.
– Pitkäaikaiset metsäkyläläiset sanoivat, että kuopille on tultu ulkoilemaan jo kymmenien vuosien ajan. Siksikin olisi sääli, jos ne pyyhkäistäisiin pois kartalta, Rikkonen harmittelee.
Muun muassa pulkkailijoiden ja lumilautailijoiden suosimat hiekkakuopat sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien päässä lähellä Metsäkylän koulua. Vilkkaasti liikennöity Vaasantie pörisee vain parinkymmenen metrin päässä kuopista.
– Tietääkseni maa-alue ei ole kaupungin omistuksessa, joten ei tähän hetkessä ole taloja nousemassa. Mutta mitä aikaisemmin asiaan yrittää vaikuttaa, sen parempi, Rikkonen järkeilee.

Virkamiehiltä heruu ymmärrystä

Hiekkakuopat sijaitsevat karttaan keltaisella merkityllä alueella. Alue ei ole yhtenäinen kuoppa, vaan se sisältää kaksi toisistaan erillään olevaa, osin metsittynyttä isoa monttua.

Hiekkakuopat sijaitsevat karttaan keltaisella merkityllä alueella. Alue ei ole yhtenäinen kuoppa, vaan se sisältää kaksi toisistaan erillään olevaa, osin metsittynyttä isoa monttua.

Ongelmalliseksi hiekkakuoppien säilyttämisen tekee se, etteivät ne ole kaupungin virallisia liikuntapaikkoja. Ylöjärven kaupungin liikuntapaikkamestari Jyrki Tanhuanpää ymmärtää, että tilanne on paikallisille tuskastuttava.
– Metsäkylän liikuntapaikkatarjonta on tällä hetkellä suoraan sanottuna aika huono. Tilanne on sama monessa muussakin Ylöjärven kaupunginosassa, koska kaupunki säästää, Tanhuanpää täräyttää.
– Jos virallisia liikuntaan ja ulkoiluun pyhitettyjä paikkoja olisi  tarpeeksi, tällaisia ongelmia ei pääsisi syntymään. Tämä on kaiken kaikkiaan hyvin kaksipiippuinen juttu, hän lisää.
Tanhuanpään mukaan on selvää, että kaikki hiekkamontuilla telmivät lapset ja nuoret ovat itse vastuussa turvallisuudestaan. Kuoppien hoidosta tai ylläpidosta ei vastaa kukaan.
– On totta, että kaupunkilaisia pitäisi kannustaa omaehtoiseen ulkoiluun. Voimme kuitenkin vastata vain sellaisista liikuntapaikoista, jotka itse omistamme, Tanhuanpää pahoittelee.
Kaupungin vapaa-aikajohtaja Sami Yli-Pihlaja yhtyy liikuntapaikkamestarin näkemykseen. Tilanne on hänenkin mielestään erittäin kinkkinen ja valitettava.
– Minusta olisi tärkeää jättää kaupunkiin myös epävirallisia liikuntapaikkoja, jos se vain uudisrakentamisen puolesta on mahdollista, Yli-Pihlaja kommentoi lyhyesti.

Arvokasta aluetta rakentamiselle

Metsäkylän osayleiskaavan valmistelusta vastaava virkamies Arto Huovila vakuuttaa, että metsäkyläläisten näkemykset hiekkamontuista otetaan kaavan jatkokäsittelyssä ehdottomasti huomioon. Huoli liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksien hupenemisesta on kaavoitusinsinöörillä hyvin tiedossa.
– Parin viikon takaisessa yleisötilaisuudessa pohdittiin esimerkiksi sitä, voisiko uuden pulkkamäen rakentaa alueen isoon monttuun, joka on tämänhetkisessä esityksessä merkitty jätettäväksi viheralueeksi, Huovila puntaroi.
– Toki tuota viheraluetta voisi laajentaa niin, että se käsittäisi myös nykyisen pulkkamäkimontun. Kaupungin näkökulmasta juuri tällaisia alueita otettaisiin kuitenkin erittäin mielellään rakennuskäyttöön, hän huomauttaa.
Huovila muistuttaa, että Metsäkylä on Ylöjärvelle strategisesti erittäin tärkeää seutua. Lähivuosina sinne tulee arvioiden mukaan muuttamaan satoja uusia asukkaita.
– Suurin osa Ylöjärven uusista pientaloista on suunniteltu rakennettavaksi juuri Metsäkylään. Tilaa tonteille tarvitaan, koska alue houkuttelee Ylöjärvelle tulijoita edelleen suuresti, hän toteaa.
Marko Rikkonen toivoo, että mahdollisimman moni metsäkyläläinen tutustuisi nyt nähtävillä olevaan osayleiskaavaan. Nuori isä ei usko, että kovinkaan moni paikallinen on kyseisiä asiakirjoja edes nähnyt.
– Yksi ihminen ei voi tehdä tällaiselle hankkeelle mitään, mutta isossa joukossa on voimaa, jolla suunnitelmaa voidaan varmasti muuttaa.

+++++
Metsäkylän taajamaa ja sen lähialueita koskeva osayleiskaavaehdotus on nähtävillä Ylöjärven kaupungin nettisivuilla ja kaavoitustoimistossa (Kuruntie 14) ensi viikon maanantaihin asti.

Kommentti: Kiistassa on kohun alku

Metsäkyläläisten käymä vääntö uutta osayleiskaavaa vastaan on pohjimmiltaan varsin klassinen tapaus. Kyse on perinteisestä ei minun takapihalleni -asetelmasta, joita rakentuu tasaisin väliajoin ympäri kaupunkia.
Tilanne on kinkkinen. Viranhaltijoiden näkökulmasta kaikenlaiset joutomaat olisi järkevintä valjastaa nopeasti mahdollisimman tiiviiseen rakennuskäyttöön. Tämän nähdään palvelevan pitkässä juoksussa kaikkia ylöjärveläisiä muun muassa verotulojen ja uusien palveluiden muodossa.
Edellinen väite on kieltämättä totta. Nykyisiä kaupunkilaisia ei saisi kasvuhuuman keskellä kuitenkaan unohtaa.
Jos ylöjärveläiset kokevat, että heitä sorsitaan, he kertovat siitä auliisti kavereilleen. Ja jos viesti asukkaitaan huonosti palvelevasta kaupungista on jonakin päivänä sääntö eikä poikkeus, ovat asiat päässeet huonoon jamaan.
Ennen vanhaan saatettiin hyvillä mielin todeta, että yksi pulkkamäki ei heiluta Ylöjärven imagoa suuntaan tai toiseen. Tämän päivän sometodellisuudessa pienetkin sapelin kalistelut voivat kuitenkin helposti kasvaa isoiksi kohuiksi.
Vaikka Ylöjärvi on tällä hetkellä Suomen kolmanneksi halutuin asuinkunta, ei varaa ylimielisyyteen ole. Positiivinen imago voi olla hetkessä mennyttä.

Yksi kommentti

  1. Minna Salmi

    Järjetöntä touhua! Mahtava, kaikkien metsäkyläläisten tuntema ulkoilupaikka on vaarassa joutua muutaman asunnon takia tuhotuksi. Nyt kaikki kyläläiset puhaltamaan yhteen hiileen ja pelastamaan tärkeä ja olennainen osa Metsäkylää!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?