Äidistäsi sinä ole tullut ja äitiisi saatat myös tulla

Petteri Summasen ohjaama riemastuttava komedia Kaikki äitini, kaikki tyttäreni vierailee Tampereen Teatterin Frenckellissä. Persoonallisten tarinoiden pohjalta kirjoitetussa näytelmässä on kosketuspintaa elävään elämään ja vapauttavaa naurua lääkkeeksi asti.
Pirjo Heikkilä (vas.), Miitta Sorvali ja Sanna Stellan valottavat äidin ja tyttären välistä suhdetta hurtin huumorin ja vapauttavan naurun keinoin Komediateatteri Arenan näytelmässä Kaikki äitini, kaikki tyttäreni. Esitys vierailee Tampereen Teatterissa. (Kuva: Matti Rajala)

Pirjo Heikkilä (vas.), Miitta Sorvali ja Sanna Stellan valottavat äidin ja tyttären välistä suhdetta hurtin huumorin ja vapauttavan naurun keinoin Komediateatteri Arenan näytelmässä Kaikki äitini, kaikki tyttäreni. Esitys vierailee Tampereen Teatterissa. (Kuva: Matti Rajala)

Kun kahdeksankymppinen äiti keskustelee yli viisikymppisen tyttärensä kanssa puhelimessa, niin äiti kysyy ja vastaa itse. Puhe tulvii, huolehtii tyttären pukeutumisesta ja vaihtaa aihetta kesken lauseen. Kuulostaako tutulta?
Kirpaiseva on äiti, joka ei löydä jälkikasvustaan mitään hyvää, ja joka olkapäät lusmussa kuuntelee ystävänsä kehuja omastaan. Tuttuja ovat pullan tuoksuiset äidit ja äidit, jotka eivät koskaan lakkaa huolehtimasta. Tunnistettavia ovat myös omalaatuiset ja vanhemmuutensa hukanneet äidit.
Ikuista äidin ja tyttären välistä kitkaa, valtataistelua ja varjonyrkkeilyä, aurinkoisella puolella taas rakkautta, neuvoja ja kannustusta.
Tästä kaikesta on rakas ja raskas äiti-tytär-suhde tehty.
Napanuora katkeaa heti synnyttyä, mutta henkinen side kestää läpi elämän. Kuka lie koskaan aikuinen suhteessa äitiinsä, yllättävän moni keski-ikäinen tytär taantuu kinastelun tuoksinassa uhmaikäisen lapsen tasolle.
Näytelmän henkilöhahmot eivät ole kaukaa haettuja.

Omakohtaisia kokemuksia

Kaikki äitini, kaikki tyttäreni -komedian ihanat ja kipeät asiat on ammennettu Kodin Kuvalehden lukijoiltaan pyytämistä tarinoista. Sanna Stellan, Anna Krogerus ja työryhmä kirjoittivat niistä ja omista kokemuksistaan esityksen, jossa maailman herkullisinta suhdetta käsitellään ronskilla, rakastavalla ja riemastuttavalla tavalla.
Näytelmässä on rajuakin tekstiä, mutta pohjavire on lämmin ja ymmärtävä. Traagisia asioita tarkastellaan huumorin keinoin, niin että traumaattisille muistoille pystyisi nauramaan. Se tapa voi olla hoitavampi kuin sukellus liian syvälle tummiin vesiin.
Anteeksianto on ollut saatujen tekstien keskeinen aihe. Äidin käytökseen liittyvien syiden ymmärtäminen voi helpottaa anteeksi antamista, vaikka teot olisivat vääriä. Sanotaan, että ymmärryksen kautta omat kokemukset voivat olla kevyempi taakka kantaa. Vereslihalle hiertynyt sydän pyrkii aina eheytymään.
Irtipäästäminen on yhtä vaikeaa niin läheisessä kuin raastavassa suhteessa. Totuus on, että äidistäsi sinä ole tullut ja äitiisi saatat myös tulla. Tekijät kehottavat tyttäriä miettimään, minkälainen äiti on ihmisenä. Hänellä on ehkä ollut omia unelmia, jotka eivät koskaan toteutuneet. Elämätön elämä jää helposti varjoksi sisimpään.

Ylöjärveläinen monitoimiäiti

Petteri Summasen ohjaus yhdistää notkealla tavalla draaman, stand up -komiikan ja musiikin. Summanen värittää kohtauksia kehonkielellä, jonka kruunaamaton (voisi kyllä kruunata) kuningatar on Miitta Sorvali. Komedienne heittäytyy hurmaavalla tavalla niin sitruunanaamaiseksi äidiksi kuin lempeäksi tyttäreksi. Sorvalin roisi äiti, joka laukoo intiimejä asioita tyttärestään tämän uudelle poikaystävälle, on kerrassaan huikea. Näyttelijän tulkinta Juhani Markolan Äiti-kappaleesta on järisyttävä sekin.
Sanna Stellanin äitimonologi ratikassa on kiherryttävän tosi. Elastinen veto Stellanilta on myös keskiviikon esityksessä nähty vuoden äiti, ylöjärveläinen monitoiminainen. Äiti on tärkeä side omiin sukujuuriin, niihin tainnoksiin asti halaaviin täteihin, joista Pirjo Heikkilä mainiossa stand up -pulputuksessaan kertoo. Heikkilän lauluun purskahteleva, pörröpuseroinen äiti on syleiltävän tasakäyntinen.
Esityksessä voi haukkoa hellästi henkeä. Perin samanlaisia ihmiskohtaloita eletään tarinoita lähettäneiden lukijoiden mukaan niin Pohjois-Savossa Keiteleellä kuin pääkaupunkiseudulla.
Me kaikki löysimme esityksestä jotain itsestämme. Ja me nauroimme ja hytkyimme penkeissä, me kaikki äidit ja kaikki tyttäret. Jostain syystä erityisen hauskaa tuntui olevan kaikilla isillä ja pojilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?