Iltamyöhään kokoustanut valtuusto sopuisalla tuulella talousarviosta

Prosentteihin ei kajottu

Ylöjärven talous painuu pakkaselle myös ensi vuonna. Tähän kivuliaaseen ratkaisuun päätyivät kaupunginvaltuuston jäsenet maanantaina.
Vuoden pisimpään kokoukseensa kerääntyneet päättäjät keskustelivat puutarhakaupungin tulevaisuudesta runsaat kahdeksan tuntia. Vaikka mielipiteet sinkoilivat, ei kaupunginhallituksen talousarvioesitystä lopulta sorkittu juurikaan.
Ylöjärven kaupunginvaltuusto kerääntyi maanantaina vuoden ylivoimaisesti pisimpään kokoukseensa. Kaikkiaan päättäjät viettivät valtuustosalissa runsaat kahdeksan tuntia.

Ylöjärven kaupunginvaltuusto kerääntyi maanantaina vuoden ylivoimaisesti pisimpään kokoukseensa. Kaikkiaan päättäjät viettivät valtuustosalissa runsaat kahdeksan tuntia.

Eniten keskustelua valtuutettujen keskuudessa aiheuttivat tutut luvut: veroprosentit. Kärkkäin sanankääntein esiintyneet vasemmistopuolueet olisivat halunneet nostaa sekä tuloveroa että kiinteistöveroja, jotta kaupungin taloutta saataisiin paikattua.
Valtapuolue kokoomuksessa ehdotukset tyrmättiin.
– Veronkorotus on kyvyttömien päättäjien ratkaisu. Toimintojen tehostaminen ja rakenteiden uudistaminen on ainoa kestävä tapa saada talous tasapainoon, Antti Teivaala (kok.) tylytti.
Poliittinen vastakkainasettelu näkyi ja kuului. SDP:n Jussi-Pekka Ahonen syytti oikeistoa yhteiskunnan eriarvoistumisen kannattamisesta. Syytöksiin vastattiin muistutuksilla muun muassa palvelusetelijärjestelmän toimivuudesta.
Ahonen pysyi silti kannassaan.
– Ruotsissa on viime vuosina havaittu, ettei jatkuva yksityistäminen toimi, ja asiaan on puututtu. Suomessa mennään päinvastaiseen suuntaan, demari ihmetteli.
Selvä enemmistö valtuustosta oli kuitenkin suurimman puolueen linjoilla. Äänestysten jälkeen kaikki verot päätettiin pitää samalla tasolla tämän vuoden lukujen kanssa.
– Laadukkaat palvelut eivät ole suoraan riippuvaisia veroprosentista, vihreiden Minna Sorsa huomautti kiistelijöiden välistä.

Koulukyydeistä ei säästetä

Kaupunginjohtaja Pentti Sivusen tulevaa eläköitymistä ei huomioitu vielä maanantain kokouksessa. Juhlallisuuksia on luvassa parin viikon kuluttua.

Kaupunginjohtaja Pentti Sivusen tulevaa eläköitymistä ei huomioitu vielä maanantain kokouksessa. Juhlallisuuksia on luvassa parin viikon kuluttua.

Pari viikkoa sitten esitelty talousarvioluonnos kelpasi valtuutetuille lähes sellaisenaan. Moni puolue korosti yhteistyön merkitystä tiukan taloustilanteen keskellä.
Kaupungin henkilöstön lomautuksia ja irtisanomisia vuosi sitten vaatineet perussuomalaiset eivät tällä kertaa esittäneet radikaaleja ehdotuksia henkilöstökulujen karsimiseksi. Sami Savio (ps.) ehdotti kuitenkin suurta leikkausta tulospalkkioihin.
Sekä Savion että puoluetoveri Matti Ylitalon (ps.) rohkeat ehdotukset hävisivät äänestyksessä selvin numeroin. Ylitalo olisi halunnut palauttaa harkinnanvaraisten sotekyytien tuen heille, jotka sitä tarvitsevat.
– Viime vuonna päätettiin aloittaa palvelubussisysteemi, mutta se ei toimi. Vanhuksista on tullut vankeja koteihinsa, Ylitalo manaili.
Perussuomalaisten ehdotuksia auliimmin suhtauduttiin Erja Pelkosen (kok.) esitykseen pitää alakoululaisten matkatuen raja viidessä kilometrissä. Hallitus ehdotti, että raja pudotettaisiin kolmeen kilometriin.
– Tästä asiasta äänestettiin jo viime vuonna, ja silloin totesimme, että viisi kilometriä on ykkös–kakkos-luokkalaisille liian pitkä matka kulkea kouluun yksin. Nyt voimme tehdä tälle puntaroinnille yhdessä pisteen, Pelkonen linjasi.
Koulukyytien ehdot pidettiin Pelkosen toiveesta ennallaan äänin 36–11. Kaksi valtuutetuista äänesti tyhjää.
Vaikka äänestyksen luvut olivat selvät, käytiin aiheesta vilkas keskustelu. Kilometrirajojen pitäminen ennallaan maksaa kaupungille noin 40 000 euroa.

Ympäristö- ja kaava-asiat tapetilla

Talousarviokäsittely haukkasi valtuuston maanantaisesta kokouksesta lopulta jopa yllättävän lyhyen ajan. Päättäjillä oli kuitenkin pitkä iltapuhde, sillä muiden tapetilla olleiden asioiden puntaroiminen kirvoitti kielenkantoja usean tunnin edestä.
Eniten keskustelua käytiin maankäytön ja palvelujen suunnittelu- ja toteusohjelmasta eli MAPSTOsta. Puutarhakaupungin tulevaisuuden suuntaviivoja neljäksi seuraavaksi vuodeksi maalaavan asiakirjan moni yksityiskohta ei ollut valtuutettujen mieleen.
Jussi Kytömäki (vihr.) esitti, ettei Metsäkylässä kitkaa aiheuttanutta maankaatopaikkaa toteutettaisi alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Vihreän päättäjän mielestä rakennustyömailta kertyvä maa-aines olisi viisainta sijoittaa esimerkiksi meluvalleihin.
Vastakaikua ehdotukselle tuli jonkin verran. Äänestyksen jälkeen alustava suunnitelma päätettiin pitää ennallaan.
– Käsittääkseni metsäkyläläiset eivät enää ole valtavan huolissaan tästä asiasta. Kannatan Vaasantien tilkitsemistä valleilla aina, kun se on mahdollista, mutta entäs sitten, kun se ei enää onnistu? Rauno Kesseli (vas.) pyöritteli.
Muutamien valtuutettujen mielestä Aron rantaa ei tulisi kaavoittaa asumiskäyttöön, vaikka asiasta oli pari vuotta sitten päätetty nimenomaan niin. Esko Morikan (ps.) esitys alueen asemakaavasuunnitelmien hylkäämisestä kaatui kuitenkin niukasti äänin 28–22.
Parhaillaan Tampereella poliittisessa puntaroinnissa oleva katuraitiotie puhutti myös Ylöjärven päättäjiä. Sami Savio olisi halunnut MAPSTOn sanamuodot sellaisiksi, etteivät ne yksiselitteisesti tukisi ratikan tuomista myös puutarhakaupunkiin.
Perusteet, joiden mukaan koko ratikkahanke on erittäin epävarmalla pohjalla, eivät kuitenkaan Sorsan päättäjäkollegoita lämmittäneet. Äänestyksessä ratikan tuki pidettiin ennallaan luvuin 32–17. Kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.
– Ei meillä olisi varaa tällaiseen venkoiluun jälkikäteen. Maakuntakaavaa tehdään jo, ja päätimme asiasta jo kertaalleen, Seppo Peltola (vas.) tuhahti.

Ylöjärven talousarvio 2015, yhteenveto

Veroprosentti 20,50 (ei korotusta vuodesta 2014)
Kiinteistöveroprosentteihin ei korotuksia
Vuosikate 9,2 milj. euroa eli 281 e/asukas
Tilikauden alijäämä 2,1 milj. e
Investoinnit (netto) 11,3 milj. e
Lainamäärä 100 milj. e eli 3062 e/asukas

Sivunen: juna-asema Ylöjärvelle!

Pian eläkkeelle siirtyvä kaupunginjohtaja Pentti Sivunen haluaisi Ylöjärvelle kaukojunien rautatieaseman. Kunnallisneuvos esitti yllättävän ehdotuksensa kaupunginvaltuutetuille maanantaina.
– Nyt puuterminaalina toimiva Ylöjärven seisakkeen ja ratapihan alue olisi uudistettavissa aidoksi rautatieasemaksi, Sivunen visioi.
Ylöjärvellä ei ole koskaan ennen ollut kaukojuna-asemaa, mutta esimerkiksi Nokialta ja Lempäälästä sellaiset löytyvät. Pitkän linjan kuntajohtajan mielestä uusi Ylöjärven asema auttaisi ruuhkaongelmissa painiskelevaa Tampereen rautatieasemaa.
– Näkisin Ylöjärven aseman roolin Tampereen seudulla samanlaisena kuin Pasilan aseman roolin Helsingissä. Siitä hyötyisivät kaikki, Sivunen sanaili.
Ajatus puutarhakaupungin junaseisakkeesta ei ole yksinomaan Pentti Sivusen pohdintojen tulos.  Asemasuunnitelmat ovat olleet viime vuosina esillä myös Ylöjärven keskustan kehittämistyössä ja arkkitehtien ehdotuksissa. Joissakin puheissa nykyistä puuterminaalia on oltu siirtämässä Elovainiolta Karhelle.
Vihonviimeistä kaupunginvaltuuston kokoustaan maanantaina johtanut Sivunen sai rohkeasta avauksestaan kehuja yli puoluerajojen.
– Ajatus on mainio, ja on hyvä, että se nostettiin esiin. Meidän valtuustoryhmämme tukee ehdottomasti tällaista hanketta, kristillisdemokraattien Veli-Matti Antila hehkutti.
Pitkän päivätyön Ylöjärven johtajana tehnyt Pentti Sivunen siirtyy eläkepäivien viettoon marraskuun viimeisenä perjantaina.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?