Hanna Koivistolle kirkkovaalit merkitsevät myös pientä protestia

Vihreiden puolella, vihreitä vastaan

Kun gospelmuusikko Jaakko Löytty pyysi ystäväänsä Hanna Koivistoa asettumaan ehdolle seurakuntavaaleissa, joutui nainen hetken pureskelemaan asiaa. Hänen suhteensa Löytyn puolueeseen, vihreisiin, kun ei ole koskaan ollut mutkaton.
– Vihreät arvot ovat olleet sydäntäni lähellä lapsuudesta saakka, mutta puolueen suhtautumista kirkkoon ja kristinuskoon en allekirjoita, Koivisto pyörittelee.
Vihreän Liiton poliittisen tavoiteohjelman mukaan kirkko ja valtio olisi erotettava toisistaan ja uskontojen veronkanto-oikeus tulisi poistaa. Seurakuntavaaleihin osallistuva puolueen alajaosto, Armon Vihreät, on näistä asioista tyystin eri mieltä.
Hanna Koivistolla on vaaleissa neljä pääteemaa, joita hän haluaa edistää. Eräs niistä on seurakuntakeskuksen nimen muuttaminen. – Haluaisin, että keskusten sijaan puhuttaisiin taas seurakuntakodeista. Sanojen merkitysero on mielestäni suuri.

Hanna Koivistolla on vaaleissa neljä pääteemaa, joita hän haluaa edistää. Eräs niistä on seurakuntakeskuksen nimen muuttaminen. – Haluaisin, että keskusten sijaan puhuttaisiin taas seurakuntakodeista. Sanojen merkitysero on mielestäni suuri.

Hanna Koiviston mielestä on luontevaa, että poliittiset puolueet näkyvät ja kuuluvat myös seurakuntavaaleissa. Tampereella musiikinopettajana työskentelevä nainen näkee, että puoluekannan ilmoittaminen on äänestäjien palvelemista.
– Kyllähän ihmisestä kertoo valtavasti se, onko hän vaikkapa keskustalainen vai vihreä. Vaalien jälkeen valtuutetut toimivat sitten itsenään, eikä puolueita enää korosteta niin kuin kunnallispolitiikassa, hän pohtii.
Koivisto itse ei ole maallinen poliitikko. Hän liittyi Vihreään Liittoon vasta sen jälkeen, kun päätös ehdokkuudesta alkoi olla kypsä.
Samoin on kuulemma tehnyt moni muukin.
– Jaakko Löytty kannusti minua sanomalla, että hänkin hankki puolueen jäsenkirjan vasta ehdokkuutensa myötä. Armon Vihreät -ryhmä halusi hänen mukaansa tuoda emopuoluetta lähemmäs kirkkoa, mikä oli minullekin erittäin tärkeää, Koivisto juttelee.
Pienestä pitäen seurakunnan toiminnassa mukana ollut nainen korostaa, ettei hän ole vaaleissa mukana pelkästään vihreän liikkeen kritisoimista varten. Päinvastoin.
– Kirkko merkitsee minulle toista kotia. Nyt kun minulla on vihdoinkin aikaa, haluan olla vaikuttamassa sen asioihin, hän hymyilee.

Eettisyyttä ja matalaa kynnystä

Aivan Tampereen ja Ylöjärven rajalla asustavaa Koivistoa harmittaa, että suurin osa kirkkoon kuuluvista ei äänestä seurakuntavaaleissa. Hänen mielestään kirkko on menettänyt pahemman kerran yhteyttään jäseniinsä.
– Ehkä vallalla on vähän liikaa sellaista ajattelua, että vain sunnuntaisin kirkossa käyvät ovat kunnon seurakuntalaisia. Olisi tärkeää luoda tunne siitä, että kaikenlainen osallistuminen on  tärkeää ja arvokasta, Koivisto näkee.
– Tänä päivänä seurakunnan pitää kilpailla ihmisten ajasta todella monen asian ja yhteisön kanssa. Itsekin perheenäitinä ymmärrän, että jokaisena sunnuntaiaamuna kirkkoon lähteminen ei muiden kiireiden ohella aina houkuta, hän jatkaa.
Vuorentaustalainen vaalien ensikertalainen haluaa kirkkovaltuustoon tosissaan. Kampanjoinnissaan hän korostaa matalan kynnyksen ja ymmärtämyksen lisäksi perinteisiä vihreitä arvoja.
– Ylöjärven seurakunta voisi mielestäni alkaa reiluksi seurakunnaksi. Tällä tarkoitan reilun kaupan tuotteiden ja palveluiden suosimista. Isona yhteisönä kirkon pitäisi näyttää tällaisissa asioissa esimerkkiä, hän näkee.

Homovaaleja tuskin luvassa

Runsas viikko sitten Hanna Koivisto edusti Armon Vihreitä Koulutuskeskus Valossa pidetyissä kahdessa vaalipaneelissa. Tilaisuuksissa nuoret opiskelijat saivat esittää kysymyksiä eri vaalilistojen ehdokkaille.
Koiviston mukaan esiin nousivat ennen kaikkea seksuaalivähemmistöjen oikeudet.
– Kantoja homoliittoihin ja homojen kirkkovihkimiseen kyseltiin ahkerasti. Itse olen molempien puolella, Koivisto toteaa.
Seksuaalivähemmistöjen oikeudet evankelisluterilaisessa kirkossa nousivat suomalaisten huulille toden teolla parisen vuotta sitten. Viime aikoina aiheesta käyty julkinen debatti on kuitenkin hieman laantunut. Tästä syystä Hanna Koivisto ei usko, että aihe nousisi seurakuntavaaleissakaan erityisen suureen painoarvoon.
– En usko, että yksittäisillä mielipiteillä on läpimenon kannalta ratkaisevaa merkitystä. Seurakunnat joutuvat tällä hetkellä pohtimaan todella useaa päivänpolttavaa asiaa. Homoliitot ovat vain yksi niistä, Koivisto ennakoi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?