Uusittu urheilutalo sai heti kahdet eri SM-kisat

Suomen parhaat kokoontuvat Ylöjärvelle

Vastikään remontoitu ja laajennettu Ylöjärven urheilutalo saa pian isännöitävikseen historiansa ensimmäiset SM-mittelöt. Helmikuussa liikuntasalin valtaavat maamme parhaat taekwondokat, ja loppukesästä on penkkipunnertajien vuoro.
Kaupungin vapaa-aikajohtaja Sami Yli-Pihlaja on korkean profiilin tapahtumista riemuissaan.
– Mielestäni Ylöjärven pitää pyrkiä hankkimaan tällaisia kilpailuja tasaisin väliajoin. Ne tuovat kaupungille positiivista julkisuutta, tunnettuutta ja matkailueuroja, Yli-Pihlaja hehkuttaa.
ITF-tyylin taekwon-don SM-kisoissa nähtäneen myös lajin ylöjärveläinen mestari Pauli Puljula (vas.). (Arkistokuva: Ville Mäkinen)

ITF-tyylin taekwon-don SM-kisoissa nähtäneen myös lajin ylöjärveläinen mestari Pauli Puljula (vas.). (Arkistokuva: Ville Mäkinen)

Klassisen penkkipunnerruksen ja taekwon-don ensi vuoden kisaisännyyksistä päätettiin jo hyvä tovi sitten, mutta toden teolla Ylöjärvellä on alettu järjestämispuuhiin vasta aivan viime aikoina. SM-kisojen onnistumisesta vastaavat paikalliset lajiseurat Taekwon-Do Center ja Ylöjärven Ryhti.
– Meillä on jo tarkat kisapäivät tiedossa. Taekwon-don SM-mitalit jaetaan helmikuun 14. ja 15. päivä eli runsaan kolmen kuukauden päästä, TKD-Centerin puheenjohtaja Tarja Korhonen kertoo.
– Penkkipunnerruskisat järjestetään urheilutalolla elokuun puolivälissä. Tilavaraukset kaupungin kanssa on jo tehty, Ryhdin voimanostojaoston sihteeri Janne Ylimys komppaa.
Vaikka kumpikaan urheilutalolla ensi vuonna kisattava laji ei ole suuren suuri, ovat niiden SM-kisat eittämättä ensi vuoden isoimpia tapahtumia Ylöjärvellä. Ainakin, jos mittatikuksi otetaan osallistujamäärät.
– Klassinen penkkipunnerrus on todella laajasti harrastettua. Lajin erityispiirteisiin kuuluu, ettei siinä käytetä nostoa helpottavia asuja tai vöitä. Kynnys harrastuksen aloittamiselle on erittäin matala, Ylimys pohjustaa.
– SM-kisoihin odotetaan noin 300:aa osallistujaa. Kyseessä on Suomen suurin vuosittainen voimailutapahtuma, hän jatkaa.
Taekwon-don tunnetuin tyylisuunta on olympialaisistakin tuttu WTF, mutta myös Ylöjärvellä harrastettava ITF-muunnos on kasvattanut viime vuosina suosiotaan. ITF-säännöillä käytäviin SM-kisoihin osallistuu ensi vuonna noin 200 lyöjää ja potkijaa.
– Suomen mestaruuksista kamppailevat ainoastaan mustien vöiden haltijat. Loput osallistujamäärästä muodostuu värivöisille tarkoitettuun HelmiCup-turnaukseen osallistuvista. Turnaus järjestetään SM-kisojen yhteydessä, Tarja Korhonen tarkentaa.

Kaupungin tuki olennaisen tärkeää

Ylöjärven Ryhdin voimailulajien suurin tähti on viime vuosina ollut Teemu Hällfors. Nuori voimanostaja kisannee ensi vuonna myös penkkipunnerruskisoissa. (Arkistokuva: Ville Mäkinen)

Ylöjärven Ryhdin voimailulajien suurin tähti on viime vuosina ollut Teemu Hällfors. Nuori voimanostaja kisannee ensi vuonna myös penkkipunnerruskisoissa. (Arkistokuva: Ville Mäkinen)

Lienee sanomattakin selvää, että arvokilpailujen aikaan urheilutalon tilat on varattu kokonaan järjestävien seurojen käyttöön. Sami Yli-Pihlajan mukaan kaupunki suhtautuu tällaisiin poikkeuksiin erittäin suopeasti.
– Ei tämän tason kisoja Ylöjärvellä liian usein ole. Varauskalenterissa on aina tilaa, kunhan seurat pystyvät esittämään tarkan järjestämissuunnitelman hyvissä ajoin, vapaa-aikajohtaja kertoo.
Yli-Pihlajan mukaan Ylöjärven kaupunki tukee suurten urheilutapahtumien järjestämistä aina tapauskohtaisesti. TKD-Centerille ja Ylöjärven Ryhdille on esimerkiksi annettu roima alennus ensi vuoden kilpailupaikkojen käyttömaksuista.
– Totuus on, että moni iso kisa jäisi kokonaan järjestämättä, jos kunnat eivät tulisi seuroja vastaan. Urheilukisat ovat järjestäjilleen yleensä todella isoja ponnistuksia, Yli-Pihlaja muistuttaa.
Ryhdin voimalajien puuhamiehiin kuuluva Janne Ylimys on vapaa-aikajohtajan kanssa samoilla linjoilla. Hänen mielestään yhteistyö kaupungin suuntaan on sujunut erittäin hyvin.
– Olemme pystyneet keskittymään kisojen alustavaan suunnitteluun, niin kuin pitääkin. Talkooväkeä ei tarvitse onneksi paljon haalia, koska ryhtiläiset ovat aktiivisia ja aina hyvin järjestelyissä mukana, Ylimys kiittelee.

Buustia lajille, tuloja seuroille

Tarja Korhosen mukaan ihka omat SM-kilpailut ovat urheiluseuralle sen jäsenistöä yhdistävä projekti.
– Kisoja puuhatessa opitaan esimerkiksi tapahtumajärjestelyjä, tiedottamista ja järjestyksenvalvontaa. Onneksi meillä on talkooporukassamme sopivia henkilöitä kaikkiin näihin tehtäviin, Korhonen myhäilee.
Taekwon-don SM-kisat järjestettiin viimeksi Meri-Lapin sydämessä Torniossa. Tapahtuma keräsi paikallisesti runsaasti mediahuomiota, ja sama on Korhosen mukaan tavoitteena myös Ylöjärvellä.
– Kansallinen lajiliitto haluaa kierrättää kisoja mahdollisimman laajalla alueella juuri tästä syystä. Totta kai kilpailuilla on myös markkinointimerkitystä, puheenjohtaja järkeilee.
Taloudellisesti TKD-Centerin tavoitteena on päästä SM-ponnistuksessaan nollatulokseen. Ylöjärven Ryhdissä tähtäin on asetettu plussan puolelle.
– Kyllä me uskomme, että tästä saadaan taloudellista hyötyä. Yhteistyökumppaneilta ja kahvion tuotoista on tarkoitus saada niin paljon tuloja, että voimme rahoittaa niillä toimintaamme jonkin matkaa tulevaisuuteen, Janne Ylimys miettii.

Ylöjärveläinen urheilukulttuuri otti viime viikon torstaina aimo askeleen eteenpäin, kun koripallovaikuttaja Veli Haapaniemen muistotaulu paljastettiin urheilutalolla. Uimahallin sisäänkäynnin kupeessa sijaitsevaan vitriiniin taulun sijoittivat Sami Yli-Pihlaja (vas.) ja Arto Paananen.

Ylöjärveläinen urheilukulttuuri otti viime viikon torstaina aimo askeleen eteenpäin, kun koripallovaikuttaja Veli Haapaniemen muistotaulu paljastettiin urheilutalolla. Uimahallin sisäänkäynnin kupeessa sijaitsevaan vitriiniin taulun sijoittivat Sami Yli-Pihlaja (vas.) ja Arto Paananen.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?