Anna-Julia Kontio kiitää kohti suurempia esteratsastuksen areenoita

– Olen todella tyytyväinen kilpailuuni Helsingissä. Kyseessä oli nollarata ja siihen perään vielä tuplanolla. Helsinki International Horse Show on todella tärkeä kilpailu, ja kun kyseessä on vielä kotikentän mittelö, arvo on sitäkin merkityksellisempi, Kontio summasi tulostaan Horse Show’ssa Yle Urheilun haastattelussa.

Vuosien työ takana

Nykyisin Sveitsissä asuvalla ylöjärveläislähtöisellä ratsastajalla Anna-Julia Kontiolla on aineksia asemoitua maailman kärkiratsastajien ryhmään (Kuvat: UB Horse Show/ Satu Pirinen)

Nykyisin Sveitsissä asuvalla ylöjärveläislähtöisellä ratsastajalla Anna-Julia Kontiolla on aineksia asemoitua maailman kärkiratsastajien ryhmään (Kuvat: UB Horse Show/ Satu Pirinen)

Hevosurheilussa kuten useissa muissakin urheilulajeissa menestys vaatii paljon työtä vuositolkulla. Vahannan Ratsastuskoulua luotsaava Annu Virkkunen on itse entinen maajoukkueratsastaja ja tuntee lajin vaatimukset hyvin. Hän näkee, että Anna-Julia Kontion matka kansainväliselle huipulle on syy ja seuraus.
– Juuli on harrastanut ja kilpaillut lajissaan jo hyvin nuoresta alkaen. Siinä on yksi syy siihen, miksi hän on edennyt kansainväliselle tasolle ja jatkaa kehittymistään siellä edelleen.
– Toinen tärkeä menestyksen mahdollistaja hänen urallaan on ollut hänen äitinsä Tuula Kontio. Entisenä kilparatsastajana Tuulalla on paljon kokemusta ja näkemystä lajista. Hän on toiminut myös tyttärensä managerina eli hoitanut suhteita yhteistyökumppaneihin, Virkkunen kiteyttää.

Ulkomaat välttämättömyys

Moni menestyjä joutuu jättämään kotiseudun ja hakemaan lisää oppia ulkomailta, jotta kehittyisi lajissaan. Näin on tehnyt myös Anna-Julia Kontio. Ylöjärvi on vaihtunut ratsastusurheilun korkeakulttuurimaahan Sveitsiin.
– Kyllä ulkomaille siirtyminen on tässä lajissa must-juttu, Virkkunen sanoo empimättä ja vuosien kokemuksen voimin.
– Keskieurooppalaiset ratsastuksen supermaat mahdollistavat sen, että ratsastajalla on realistisempi mahdollisuus päästä huippuhevosten kyytiin kuin Suomesta käsin kilpailemalla.
Sveitsi on varsin hyvä maa ponnistaa kohti ratsastuksen absoluuttista huippua.
– Juulilla on Sveitsissä käytettävissään lähipiirin erinomainen tietous ja kokemus sekä tietysti taloudelliset resurssit, Virkkunen analysoi.

Askel kerrallaan

Helsinki International Horse Show toissa viikonloppuna oli Anna-Julia Kontiolle hieno harppaus uralla eteenpäin.

Helsinki International Horse Show toissa viikonloppuna oli Anna-Julia Kontiolle hieno harppaus uralla eteenpäin.

Urheilussa huipulle kipuaminen vaatii urheilijalta tiettyjä ominaisuuksia. Ylöjärveläisen ratsastusasiantuntijan mielestä näitä avuja voi kehittää matkan varrella – aivan kuten lihaksia kuntosalilla.
– Kansainväliselle huipulle pääsemiseksi ratsastajalla täytyy olla voitontahtoa. Edellä mainittuun tilaan pääsemiseksi tarvitaan tietysti myös rohkeutta, Annu Virkkunen valaisee.
Rohkeaksi voi myös kasvaa ja harjoituttaa itseään. Ihminen ryhtyy tähtäämään suuriin tavoitteisiin, kun hän on huomannut, että onnistuu pienissä etapeissaan.
– Nälkä kasvaa syödessä. Tämä merkitsee samalla sitä, että urheilija voittaa epäonnistumisen pelon. Olen nähnyt kyseisen ilmiön monen kilparatsastajan kohdalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.