Yrittäjät haluavat pihaton keskelle metsää – asukkaat asettuneet vastahankaan

Navettakiista riehuu Lempiäniemessä

Mitä sinä tekisit, jos naapuriisi suunniteltaisiin isoa navettaa ja lietesäiliötä? Tätä on jouduttu pohtimaan Ylöjärven Lempiäniemessä viime viikkoina.
Kesäasukkaiden suosiossa olevaan niemeen kaavaillaan pihattoa, joka olisi toteutuessaan koko tienoon suurin. Ikaalislais-ylöjärveläisen yrittäjäporukan tekemä ympäristölupahakemus on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä.
– Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että ihmiset kehittävät elinkeinoaan. Mutta pihaton sijainti on täysin väärä, hankkeesta virallisen muistutuksen tehnyt Jarmo Järventausta puhisee.
– Pelkäämme ennen kaikkea liikenne- ja hajuhaittoja, hän tarkentaa.
Harri Lahtisen ja maatalousyhtymä Kuortin uuden pihaton on tarkoitus kohota lähelle Lempiäniemen pohjoisosan tiheää kesäasutusta.

Harri Lahtisen ja maatalousyhtymä Kuortin uuden pihaton on tarkoitus kohota lähelle Lempiäniemen pohjoisosan tiheää kesäasutusta.

Parhaillaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston käsittelyssä olevassa ympäristölupahakemuksessa esitetään kokonaan uuden maitotilan perustamista Runsaan kylään. Keskellä metsää sijaitsevalle tontille kaavaillaan verhoseinäistä lypsykarjapihattoa, jossa olisi tilaa 162 lypsylehmälle, 12 hieholle ja 48 vasikalle.
Navetan lisäksi hakemukseen sisältyy maininta vajaan 2 000 kuutiometrin etäkuivalantalasta sekä 6 000 kuutiometrin lietesäiliöstä. Ylöjärven Uutisten tietojen mukaan hanketta vastustaa noin 30 lähialueen asukasta ja mökkeilijää.
– Huomasimme ilmoituksen tästä suunnitelmasta vasta aivan viime hetkillä. Moni ennätti kuitenkin onneksi jättää muistutuksensa aluehallintovirastoon ennen määräaikaa, Jarmo Järventausta kiittelee.
– Itse sain kerättyä kasaan 12 nimeä. Se on ihan hyvin, mutta enempäänkin olisi ollut mahdollisuus, jos olisimme olleet ajoissa hereillä, hän lisää.
Tamperelainen Järventausta kertoo olevansa pitkäaikainen Lempiäniemen kesäasukas. Jo 1950-luvulta lähtien alueella mökkeillyt mies ei käsitä, miksi maatalousyrittäjät haluavat navettajärkäleensä monen kesämökin läheisyyteen.
– Lähimmät asuinrakennukset ovat noin 300–400 metrin etäisyydellä pihatosta. Ja suunnitelmassa lietesäiliöstä oli esitetty kattamatonta, Järventausta paheksuu.
– Lisäksi tilalle johtavat pienet yksityistiet eivät millään kestä raskasta kuorma-autoliikennettä, jota navetan rakentamisesta seuraisi. Huomioon pitäisi ottaa myös alueen luontoarvot ja vireillä oleva Antaverkan–Mutalan osayleiskaava, mies listaa.

Yrittäjät: ”emme halua hankaluuksia”

Lempiäniemeen uutta pihattoa puuhaavat maatalousyrittäjät Kari-Pekka Kuortti (vas.), Harri Lahtinen ja Terhi Lahtinen-Kuortti ihmettelevät vastustusta, joka paikallisten piiristä on kummunnut. Lahtisen mukaan maatilat kuuluvat maaseudulle. – Lisäksi Lempiäniemessä on ollut maataloutta niin kauan kuin minä muistan. Ei tämä ole mikään uusi juttu, Lahtinen toteaa.

Lempiäniemeen uutta pihattoa puuhaavat maatalousyrittäjät Kari-Pekka Kuortti (vas.), Harri Lahtinen ja Terhi Lahtinen-Kuortti ihmettelevät vastustusta, joka paikallisten piiristä on kummunnut. Lahtisen mukaan maatilat kuuluvat maaseudulle. – Lisäksi Lempiäniemessä on ollut maataloutta niin kauan kuin minä muistan. Ei tämä ole mikään uusi juttu, Lahtinen toteaa.

Ympäristölupaa hakevia maatalousyrittäjiä koko navettasuunnitelmasta noussut kohu lähinnä ihmetyttää. Metsätontin omistava Harri Lahtinen myöntää olevansa tilanteesta harmissaan.
– Haluamme yksinkertaisesti vain kehittää tilojemme toimintaa ja rakentaa sitä varten tänne uuden pihaton. Se on tuon kokoinen, koska pienten perustaminen ei tänä päivänä enää kannata, Lahtinen alustaa.
– Emme halua hankaluuksia tai mielipahaa kenellekään, hän painottaa.
Lahtisen mukaan ympäristölupahakemusta ei todellakaan ole tehty huitaisten. Yrittäjäporukan ensisijaisena tarkoituksena oli sijoittaa pihatto Lahtisen vanhan sukutilan yhteyteen, mutta pihaton suunnittelija oli toista mieltä.
– Hänen mukaansa kahden kilometrin päässä oleva metsäkiinteistö olisi paras paikka rakennuksille. Ja siis nimenomaan ympäristösyistä, entinen kokoomuspoliitikko selvittää.
– Jos pihatto tulisi muun maatilan yhteyteen, sen naapurit olisivat lähempänä kuin metsätontilla, hän jatkaa.
Ylöjärven kaupunki on Lahtisen kanssa samoilla linjoilla. Ympäristölautakunnan puheenjohtaja Pekka Hietaniemi (kesk.) ei näe mitään syytä, miksei tilaa voisi perustaa juuri suunnitellulle tontille. Hän kuitenkin muistuttaa, että rakennusten sijoittelussa tulee olla tarkkana.
– Alkuperäisessä suunnitelmassa pihatto ja lietesäiliö oli sijoitettu aivan kiinteistön luoteiskulmaan. Se ei käy, koska siitä olisi vain seitsemän metriä matkaa osayleiskaavaan merkittävälle omakotitontille, Hietaniemi kommentoi.
– Jätimme virastolle lausunnon, jossa puollamme tätä hanketta. Rakentajien pitää mielestämme täyttää muutama ehto, mutta niin tehtyään he voivat alkaa rakennuspuuhiin, hän lisää.

”Tieasia ei kuulu kaupungille”

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Harri Lahtisen ja kumppaneiden navettahanke etenee suunnitellusti eteenpäin. Ylöjärven kaupunginhallitus siunasi ympäristölautakunnan puoltavan esityksen viime viikolla.
– Mutta lopullisen päätöksen luvasta tekee siis vasta aluehallintovirasto, Pekka Hietaniemi korostaa.
Kyläläisten huoli pihatolle johtavien pikkuteiden kunnosta ei Hietaniemen mukaan kuulu Ylöjärven kaupungille. Siksi tätä osaa muistutuksista ei huomioitu ympäristölautakunnassa millään tavalla.
– Emme ole toimivaltaisia ottamaan kantaa yksityisteiden käyttöön. On tiehoitokuntien asia sopia, miten käytännön järjestelyt ratkaistaisiin, Hietaniemi sanoo.
Lahtinen ja muut pihattoa puuhaavat yrittäjät lupaavat maksaa viulut, jos yksityisteitä pitää raskaan liikenteen takia muokata. Maatalousyhtymä Kuortin Terhi Lahtinen-Kuortti vakuuttaa, että yhtymässä tunnetaan kyllä aihetta koskevat vastuut.
– Tällaiset asiat ovat meille aivan itsestäänselviä. Olemme suunnitelleet pihattoa jo viisi vuotta, mutta tätä vastustusta emme kyllä osanneet odottaa, hän hämmästelee.

Harri Lahtinen tuli ylöjärveläisille takavuosina tutuksi muun muassa kaupunginvaltuutettuna.

Harri Lahtinen tuli ylöjärveläisille takavuosina tutuksi muun muassa kaupunginvaltuutettuna.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?