Kaupunki haluaa kunnioittaa urheilusuuruuksia – YPA jonossa ensimmäisenä

Korislegendan muisto herää eloon

Ylöjärveläisen koripalloilun grand old manin Veli Haapaniemen nimi saattaa pian palata kaupunkilaisten huulille. Jokin aika sitten edesmenneelle erotuomarilegendalle puuhataan näyttävää kunnianosoitusta Soppeenmäen urheilutaloon.
– Toiveissa olisi saada Haapaniemen tuomaripaita pysyvästi ihmisten nähtäville, Ylöjärven Pallon puheenjohtaja Arto Paananen tiivistää.
Kaupungin vapaa-aikajohtaja Sami Yli-Pihlaja on YPAn ajatuksesta innoissaan. Hänen mielestään uusittu urheilutalo voisi olla koko ylöjärveläisen urheilun hall of fame.
– Paikka on periaatteessa valmiina siihen tarkoitukseen. Ainakin kiertävät näyttelyt onnistuvat vaikka heti, Yli-Pihlaja kannustaa.
Ylöjärven urheilutalon aulassa nököttävä vitriini on tällä hetkellä lähes tyhjä. Pian uunituore rakennelma muuttuu paikallisen urheiluelämän esittelytilaksi.

Ylöjärven urheilutalon aulassa nököttävä vitriini on tällä hetkellä lähes tyhjä. Pian uunituore rakennelma muuttuu paikallisen urheiluelämän esittelytilaksi.

Veli Haapaniemi eli ja hengitti koripalloilua. Toissa kesänä mies siirtyi autuaammille parketeille, mutta muistot hänen elämäntyöstään eivät Ylöjärvellä hevillä haihdu.
– Vellu käytännössä toi koriksen Ylöjärvelle. Palloa oli täällä tietysti viskelty ennenkin, mutta Haapaniemen myötä hommaan tuli järkeä ja järjestelmällisyyttä, miehen lähipiiriin kuulunut Jukka Laitinen muistelee.
YPAn varapuheenjohtajana vaikuttava Laitinen on vakuuttunut, ettei puutarhakaupungissa pelattaisi tänä päivänä seurakorista, jos Veli Haapaniemeä ei olisi ollut. Itsensä täysillä likoon laittanut paikallinen suuruus on ylöjärveläisen koripalloilun merkittävin henkilö kautta aikojen.
– Kaikki alkoi Vellun vetämistä koriskerhoista 1960-luvulla. Ne juurruttivat lajia tälle paikkakunnalle ja loivat pohjan, josta oli hyvä ponnistaa eteenpäin, Laitinen kertoo.
Niin valmentajana, pelaajana kuin seura-aktiivinakin tunnettu Haapaniemi jätti suurimman jälkensä koriskentille erotuomarina. Uransa huipulla mies oli 1980-luvulla, jolloin hänen plakkariinsa kertyi lukuisia vihellettyjä SM-sarjan otteluita. Saavutus hakee Ylöjärven mittakaavassa vertaistaan.
– Niin, kyseessä oli kuitenkin maamme pääsarja. Siis sama sarja kuin tämän päivän Korisliiga, Jukka Laitinen huomauttaa.
– Koripalloilu on ollut Ylöjärvellä aina pieni laji. Siksi Vellun saavutuksia voi pitää erittäin merkittävinä. Ja on niitä pidettykin, hän jatkaa.
Vuonna 2010 Ylöjärven Pallo kunnioitti Veli Haapaniemen uraa nostamalla hänen erotuomaripaitansa urheilutalon kattoon. Seremonia liittyi YPAn 50-vuotisjuhliin, ja myös Haapaniemi itse seurasi tilaisuutta aitiopaikalta.
Ratkaisu ei kuitenkaan ollut pysyvä. Pian juhlallisuuksien jälkeen paita otettiin kaikessa hiljaisuudessa nopeasti alas. Vuonna 2012 urheilutalossa alkoivat puolestaan remontointi- ja laajennustyöt, jotka jatkuivat yli kaksi vuotta.
Jukka Laitisen mielestä aika olisi kypsä pysyvälle kunnianosoitukselle.
– Nyt kun urheilutalo on taas auki, Vellun paita olisi hyvä saada taas esille. Viime vuodet paita on lojunut varastomme perukoilla, mikä on ollut suuri sääli, Laitinen huokaa.

”Ei kattoon, vaan vitriiniin”

Veli Haapaniemen paita nostettiin seremoniallisesti urheilutalon palloiluhallin kattoon vuonna 2010. Juhlakalu todisti komeaa tapahtumaa aitiopaikalta. (Arkistokuvat: Tomi Järvenpää)

Veli Haapaniemen paita nostettiin seremoniallisesti urheilutalon palloiluhallin kattoon vuonna 2010. Juhlakalu todisti komeaa tapahtumaa aitiopaikalta. (Arkistokuva: Tomi Järvenpää)

Ylöjärven kaupungin vapaa-aikajohtaja Sami Yli-Pihlaja sanoo suoraan, että urheilutalon hallin kattoon Haapaniemen paita ei enää palaa. Muilta osin hän ei kuitenkaan vastusta suurmiehen kunniottamista – pikemminkin päinvastoin.
– Ilman muuta tällaisia henkilöitä kannattaa muistaa, sehän on selvää. On urheilukulttuuriteko laittaa paita taas esille, Yli-Pihlaja sanoo.
– Varsinaiset liikuntatilat haluaisin kuitenkin pitää koskemattomina ja tavallaan puhtaan näköisinä. Siksi en näe, että paitaa kannattaa nostaa kattoon, hän jatkaa.
Yli-Pihlajan mielestä Haapaniemen muisto pääsee parhaiten oikeuksiinsa urheilutalon yleisissä tiloissa, joiden läpi kulkee päivittäin satoja kaupunkilaisia. Tarkka paikkakin on jo katsottuna.
– Uimahallin ja palloiluhallin sisäänkäyntien välissä on vitriini, jossa ei ole toistaiseksi yhtään mitään. Haapaniemen paita sopii sinne mainiosti, vapaa-aikajohtaja tuumaa.
– Mielestäni vitriinin voisi ottaa muutenkin ylöjärveläisten urheiluseurojen käyttöön. Paikalla voisi olla esimerkiksi vaihtuva näyttely eri seurojen saavutuksista ja merkkihenkilöistä, hän visioi.
Vapaa-aikajohtajan mukaan paikalliset urheilutoimijat voisivat nyt alkaa miettiä, mitä ne haluaisivat kaupunkilaisille esitellä. Hyvällä paikalla oleva näyttelytila kun ei yhdestä erotuomaripaidasta täyty, ainakaan pysyvästi.
– Haastan kaikki urheilutaloa ja uimahallia käyttävät seurat pohtimaan omalta osaltaan tätä asiaa. Kun ideoita tulee, niistä voi kertoa minulle, Yli-Pihlaja heittää.

Koripalloliitto: ”Ainutlaatuista”

Näillä näkymin Veli Haapaniemen seremoniallinen pelipaita asetetaan esille Ylöjärven urheilutaloon marraskuun alussa. Tarkka päivämäärä on vielä hakusessa.
– Ihan ensiksi kyseinen paita pitäisi löytää. YPAlla on se kuulemma tallessa, mutta parhaillaan seurassa vasta kaivellaan varastoja, Sami Yli-Pihlaja tietää.
– Kunhan paita löytyy, voidaan alkaa miettiä käytännön järjestelyjä. Siinä menee varmaan parisen viikkoa, koska haluamme hoitaa homman hyvin. Esillepanosta tehdään varmasti kaikin puolin juhlallinen, vapaa-aikajohtaja ennakoi.
Haapaniemen paidan lopullinen sijoituspaikka ei ole vielä tiedossa. YPAsta on tehty Yli-Pihlajalle selväksi, että seura haluaa kunnianosoitukselleen pysyvän tilan.
– Vitriini kelpaa meille aluksi hyvin, mutta jos siihen tulee kiertävä näyttely, pitää paidan lopullinen paikka miettiä vielä erikseen, Jukka Laitinen kommentoi.
Suomen koripalloliitossa Ylöjärven Pallon suunnitelmista ollaan ilahtuneita. Liiton tiedottajan Mika Mäkelän mukaan Veli Haapaniemen paidan jäädyttäminen olisi tapaus, jollaista ei lajin kotimaisessa historiassa ole koskaan ennen nähty.
– Tiettävästi kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun puhtaasti erotuomaritoiminnassa ansioitunut henkilö saa tällaisen kunnianosoituksen. Helsingin Kisa-Toverit on kyllä nostanut Pentti Salmen paidan hallinsa kattoon, mutta Salmi muistetaan paremmin valmentajana kuin erotuomarina, Mäkelä kertoo.

+++++
Kenen ylöjärveläisen urheiluihmisen muistoa sinä haluaisit vaalia? Kerro ehdotuksesi alla!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?