Veli-Matti Antila haluaisi täyttää Suomen arvotyhjiön

Sanaa levittävä maanmittari

Kristillisdemokraatit on Pirkanmaalla pieni puolue. Raamatun nimeen vannovalla poliittisella liikkeellä on maakunnassa vain yksi kansanedustaja, Leena Rauhala.
Ensi kevään eduskuntavaaleissa Rauhala on jälleen ehdolla. Hänen lisäkseen KD-kannattajien äänistä tulee kilpailemaan myös toinen istuva kansanedustaja, Sauli Ahvenjärvi.
Muille kristillisille ehdokkaille tilanne on haastava. Tunnettujen ääniharavoiden taustalla on vaikea saada läpimenoon vaadittavaa äänimäärää, jos puolueen yleinen kannatus ei äkillisesti nouse.
Veli-Matti Antila haluaa kuitenkin yrittää. Hän käy vaalitaistoon arvojen voimin.
Ylöjärven kaupungintalon valtuustosali on Veli-Matti Antilalle tuttu paikka. Ensimmäistä kauttaan Ylöjärven valtuustossa istuva päättäjä hamuaa nyt vielä suurempaan saliin Helsingin Arkadianmäelle. – Eduskuntaan pääseminen vaatisi noin 3 000 ääntä, mikä on aika paljon... Mutta urheiluelämässä mukana olleena tiedän, että yllätyksiä aina tapahtuu, Antila hymyilee.

Ylöjärven kaupungintalon valtuustosali on Veli-Matti Antilalle tuttu paikka. Ensimmäistä kauttaan Ylöjärven valtuustossa istuva päättäjä hamuaa nyt vielä suurempaan saliin Helsingin Arkadianmäelle. – Eduskuntaan pääseminen vaatisi noin 3 000 ääntä, mikä on aika paljon… Mutta urheiluelämässä mukana olleena tiedän, että yllätyksiä aina tapahtuu, Antila hymyilee.

Ylöjärven Uutisten haastattelun aikaan Veli-Matti Antilan mieli on maassa. Miehestä tuntuu hieman hankalalta keskustella eduskuntavaaleista, sillä häntä on kohdannut suuri henkilökohtainen suru.
Antilan äiti siirtyi tovi sitten ajasta ikuisuuteen.
– Minulle halu hoitaa yhteisiä asioita on ollut tietyllä tapaa aina itsestäänselvyys. Perin sen vanhemmiltani, jotka olivat kansakoulun opettajia, ehdokas uppoutuu muistelemaan.
Viime vuosisadan puolivälissä opettajat olivat enemmän kuin kansankynttilöitä. Heidän auktoriteettinsa ja vaikutusvaltansa ulottui etenkin pienillä paikkakunnilla pitkälle koulun seinien ulkopuolelle. Niin myös Jalasjärvellä, josta Antila on kotoisin.
Tuohon aikaan kansakouluja oli lähes joka niemessä ja notkelmassa. Pienet luokkakoot, tiivis kyläyhteisö ja toistensa kanssa tekemisissä olleet ydinperheet olivat aikakauden lapsille itsestäänselvyys.
Toisin on tänä päivänä. Veli-Matti Antilan mielestä se on sääli.
– En väitä, että ennen oli kaikki paremmin, mutta jotakin hienoa noissa ajoissa oli. Kristilliset perusarvot olivat voimissaan, hän miettii.
Antila lukeutuu niihin suomalaisiin, joiden mielestä maassamme on nykyään arvotyhjiö. Uskonnollisuuden hidas hiipuminen on ylöjärveläisen mukaan johtanut siihen, että yhä harvemmalla on tänä päivänä elämässään vankkaa moraalipohjaa.
Raamatun sanaan luottavaa miestä vallitseva suuntaus huolestuttaa.
– Huostaanottotilastot rumenevat vuosi vuodelta, vanhuutta arvostetaan koko ajan vähemmän ja yksinäisyys lisääntyy. Moraalin ohentuminen näkyy kaikkialla, Antila huokaa.
– Politiikkakaan ei ole tässä suhteessa enää entisensä. Siksi tarvitaan liike, joka vielä ajaa kristillisiä arvoja.

Pehmeitä arvoja ja talouden järkeä

Pirkanmaan Kristillisdemokraatit nimesi Veli-Matti Antilan eduskuntavaaliehdokkaakseen runsas kuukausi sitten. Ylöjärven kaupungilla kartoittajana työskentelevä mies on yksi puolueen yhdestätoista ensi vaiheen ehdokkaasta. Lisää ehdolle asettuvien nimiä on määrä julkistaa lähiaikoina.
– Ajattelin, että kyllä Ylöjärvelläkin pitää oma kristillinen kandidaattinsa olla. Kun kukaan nuori ei ajatuksesta innostunut, päätin suostua hommaan itse, Antila perustelee ehdokkuuttaan.
Ylöjärvelle kuutisen vuotta sitten muuttanut poliitikko suhtautuu pian koittavaan kampanja-aikaan kepein mielin. Pitkä ja uuvuttava vaalikiertue ei hirvitä, sillä miehellä on moisesta kokemusta jo ennestään.
Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Antila oli kristillisdemokraattien ehdokkaana Satakunnan vaalipiirissä. Tuolloin tuloksena oli 415 ääntä.
– En ollut lähelläkään valintaa, mutta sain kokea, millaista kampanjatyö on käytännössä. Siitä on nyt varmasti paljon etua, Antila järkeilee.
Nykyään muun muassa Ylöjärven kaupunginvaltuustossa vaikuttava Antila myöntää, ettei hänen tärkein tavoitteensa eduskuntavaaleissa ole suora läpimeno. Vaikka paikka Arkadianmäellä kiinnostaa, haluaa kristillisaktiivi ennen kaikkea levittää puolueensa ihmisläheistä sanomaa.
– Haluan pirkanmaalaisten kuulevan, mitä yhteisten asioiden hoitaminen meidän mielestämme on. Tärkeimpiä vaaliteemojamme ovat toisista välittäminen, lasten ja nuorten aseman parantaminen sekä ikäihmisten hyvinvointi, hän luettelee.
Vaikka KD on leimallisesti arvopuolue, on sillä myös talouspoliittisia näkemyksiä. Antilan mukaan kristilliset arvot ovat luontevasti sovellettavissa myös valtion varainhoitoon.
– Miksi Suomi on nyt tässä tukalassa taloustilanteessa? hän haastaa.
– Ainakaan minun maailmankatsomukseeni ei kuulu se, että syödään velaksi. Maamme talouspolitiikkaa ovat viime vuosina ohjanneet jotkin muut kuin kristilliset arvot. Ongelmat ovat olleet nähtävillä jo pitkään, mutta niihin ei ole puututtu.
Antilan mielestä Suomi voisi ottaa mallia hänen synnyinalueestaan Pohjanmaasta. Siellä työttömyysluvut eivät hänen mukaansa ole aivan yhtä lohduttomat kuin muualla Suomessa ja yrittäjyyskin on arvossaan.

Päivi Räsäselle täysi tuki

Veli-Matti Antila on KD:n puheenjohtajan Päivi Räsäsen läheinen ystävä.

Veli-Matti Antila on KD:n puheenjohtajan Päivi Räsäsen läheinen ystävä.

Kun keskimääräinen, politiikkaa laiskasti seuraava suomalainen puhuu kristillisdemokraateista, nousee usein esiin puolueen puheenjohtajan Päivi Räsäsen nimi. Kokenut poliitikko on KD:n julkinen keulakuva, jonka vahvat mielipiteet ovat herättäneet niin ihastusta kuin närääkin.
Veli-Matti Antila on Räsäsen vankkumaton tukija. Parhaillaan sisäministerin salkkua kantava puheenjohtaja saa ylöjärveläiseltä puoluetoveriltaan pelkkiä kehuja.
– Päivi on vahva ja vankkumaton arvojensa puolustaja, ahkera työntekijä ja hyvä poliitikko. Hän on nykyhallituksen ainoa asemansa säilyttänyt puoluejohtaja, mikä kertoo hänen vakaasta linjastaan, Antila sanoo.
Se, että Räsänen on viime vuosina joutunut monta kertaa median ryöpytykseen, on Antilan mielestä surullista. Ylöjärveläinen muistuttaa, että kristillisdemokraatit on korostanut politiikassaan aina samoja arvoja kuin nytkin.
– Räsäsen lausunnoista nousseet kohut kertovat minusta yhteiskuntamme arvojen köyhtymisestä. Me vain pysymme oman sanomamme takana, emmekä nosta yksittäisiä asiakysymyksiä tikun nokkaan, Antila muotoilee.
Keskeisenä osana KD:n kristillistä maailmankatsomusta on perinteinen ydinperhe. Sen pitäisi Antilan mukaan olla koko suomalaisen valtakunnanpolitiikan lähtökohta.
– Yhteiskunta ei voi koskaan korvata isää ja äitiä. Tarvitsemme perheitä, koska ne ovat kaiken ydin. Jotkin puolueet käyvät tällä asialla politiikkaa, mutta me emme, Antila linjaa.

+++++
Ylöjärven Uutiset esittelee lukijoilleen kaikki ylöjärveläiset eduskuntavaaliehdokkaat. Aiemmin julkaistut ehdokashaastattelut löydät täältä.

Veli-Matti Antila

Ikä: 52 vuotta
Ammatti: kartoittaja
Koulutus: maanmittausalan perustutkinto, kartoittaja
Nykyisiä luottamustoimia: Pirkanmaan maakuntavaltuuston jäsen, Ylöjärven kaupunginvaltuuston jäsen, kristillisdemokraattien puoluevaltuuston ja piirihallituksen jäsen, Opetushallituksen maanmittausalan tutkintotoimikunnan varapuheenjohtaja, Asuntilan kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja
Harrastukset: liikunta ja seurakuntatyö

”Valtuutetulla enemmän valtaa Ylöjärveen”

Eduskuntaan pyrkivä Veli-Matti Antila (kd.) toppuuttelee näkemyksiä, joiden mukaan olisi ylöjärveläisten etu, että puutarhakaupunki saisi oman kansanedustajan. Antilan mukaan kaupunginvaltuutetuilla on viime kädessä eniten valtaa Ylöjärven tulevaisuuteen.
– En väheksy kansanedustajankaan merkitystä, mutta niin kutsuttu siltarumpupolitiikka on jo historiaa. Ei Ylöjärvelle tulisi mitään uutta ja ihmeellistä, jos joku täkäläinen ehdokas pääsisi eduskuntaan, Antila muistuttaa.
Toistaiseksi Ylöjärveltä on nimetty ensi kevään eduskuntavaaleihin kahdeksan ehdokasta. Antilan lisäksi äänestyslistoilta löytyvät ainakin Minna Sorsan (vihr.), Teuvo Hakasen (kesk.), Minna Sarvijärven (kesk.), Katja Luojuksen (kok.), Jussi-Pekka Ahosen (sd.), Rauno Kesselin (vas.) ja Sami Savion (ps.) nimet.
Parhaillaan paikalliset ehdokkaat selvittävät mahdollisuuksia kimppakampanjointiin.
– Tavoitteena on avata yhteinen vaalitoimisto kauppakeskus Eloon, Antila paljastaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?