Rehtori: yhdistymisneuvottelut kaatuivat vedätykseen

Voionmaan opisto jatkaa Ylöjärvellä

Vuodesta 1951 lähtien Ylöjärven Kyöstilässä toiminut Voionmaan opisto ei siirry pois puutarhakaupungista. Asian vahvistaa Ylöjärven Uutisille opiston rehtori Pasi Salmikallio.
– Ilman muuta pysymme nyt täällä. Tilat ovat meille yhä liian pienet, mutta muutakaan vaihtoehtoa ei enää ole, Salmikallio harmittelee.
Alun perin Voionmaan piti yhdistyä Oriveden opiston kanssa ja muuttaa Orivedelle. Hanke kuitenkin karahti kiville pari viikkoa sitten.
– Sen jälkeen orivetiset ilmoittivatkin yhdistyvänsä Ahlmanin ammattiopiston kanssa. En ymmärrä, miksi meitä piti vedättää, Salmikallio puhisee.
Voionmaan opiston rehtoria Pasi Salmikalliota harmittaa. Yli vuoden päivät valmisteltu fuusio Oriveden opiston kanssa kaatui, ja perinteikäs opinahjo joutuu jatkamaan taivaltaan omin voimin. – Mahdollisuudet olisivat olleet suuret, Salmikallio huokaa.

Voionmaan opiston rehtoria Pasi Salmikalliota harmittaa. Yli vuoden päivät valmisteltu fuusio Oriveden opiston kanssa kaatui, ja perinteikäs opinahjo joutuu jatkamaan taivaltaan omin voimin. – Mahdollisuudet olisivat olleet suuret, Salmikallio huokaa.

Kaiken piti olla selvää jo huhtikuun lopulla. Oriveden opiston omistava Kansanvalistusseura julkaisi tuolloin tiedotteen, jossa todettiin ykskantaan, että perinteikäs opinahjo panee hynttyyt yhteen Voionmaan opiston kanssa. Uuden suuropiston virallisen syntypäivän piti olla 1. tammikuuta 2015.
Toisin kuitenkin kävi. Pitkien ja hämmentävien vaiheiden jälkeen molemmat osapuolet ilmoittivat, ettei yhdistymisestä tulisikaan mitään. Voionmaan opiston rehtorin Pasi Salmikallion mukaan ongelmat alkoivat pian tiedotteen julkaisun jälkeen.
– Neuvotteluihin tuli tuolloin suorastaan koomisia piirteitä. Kun aloimme sorvata sopimuksia valmiiksi, Kansanvalistusseura alkoi hidastella yhdistymistä mitä eriskummallisimmilla syillä, Salmikallio huokaa.
Ensisijaiseksi kompastuskiveksi muodostui Oriveden opiston kiinteistöä koskeva kauppa. Voionmaan opistoa pyörittävän Väinö Voionmaan säätiön oli määrä ostaa kiinteistö itselleen, mutta Kansanvalistusseura halusi maksun yhdessä erässä. Tähän Väinö Voionmaan säätiöllä ei ollut varaa.
Kesän ajan neuvottelut olivat tauolla, ja elokuussa Kansanvalistusseura ilmoitti niiden päättymisestä. Pasi Salmikallion mukaan voionmaalaiset yrittivät vielä tämän jälkeen keskustella asioista, mutta turhaan.
– Kun emme saaneet vastakaikua, päätimme syyskuun lopulla, että asia on osaltamme loppuun käsitelty, rehtori tiivistää.
Viime viikolla julki tullut tieto tamperelaisen Ahlmanin ammattiopiston ja Oriveden opiston yhdistymisestä herättää Salmikalliossa epäilyksiä. Se, että liitto saatiin puuhattua kasaan vain runsaassa viikossa Voionmaan neuvottelujen lopullisen kaatumisen jälkeen, ei rehtorin mielestä tunnu uskottavalta.
– Vaikuttaa siltä, että Kansanvalistusseuralla oli käynnissä kahdet neuvottelut yhtä aikaa. Ei siinä mitään, että Orivedellä käännettiin katseet Ahlmanin suuntaan, mutta olisiko asiasta voinut kertoa meille hieman aiemmin? Salmikallio kysyy.

Kansanvalistusseura kiistää syytökset

Voionmaan opiston tilat Kyöstilässä ovat käyneet auttamattoman ahtaiksi.

Voionmaan opiston tilat Kyöstilässä ovat käyneet auttamattoman ahtaiksi.

Oriveden opiston rehtori Kaisa Väyrynen näkee yhdistymisneuvottelujen edenneen tyystin eri tavalla kuin kollegansa Salmikallio. Väyrysen mukaan kaikki meni niin kuin piti – kunnes Voionmaan opisto lopetti neuvottelut.
– Salmikallio ilmoitti minulle kesäkuussa puhelimessa, että neuvotteluja ei jatketa. Myöhemmin luimme hänen saman lausuntonsa Demari-lehdestä. Olimme avoimia hankkeen jatkamiselle, mutta Väinö Voionmaan säätiö ei halunnut enää neuvotella, Väyrynen kertoo.
Neuvottelut Ahlmanin ammattiopiston kanssa aloitettiin Kansanvalistusseuran mukaan vasta sitten, kun Voionmaa-kortti oli lopullisesti katsottu. Molemmissa yhdistymisneuvotteluissa mukana ollut Väyrynen vakuuttaa, ettei mitään kyseenalaista tapahtunut.
– Emme ratsastaneet kaksilla rattailla. Ahlmanin säätiö oli toki aktiivinen meidän suuntaamme jo viime talvena, mutta emme vielä silloin neuvotelleet mistään. Ensisijainen tavoite oli yhdistyä Voionmaan opiston kanssa, Väyrynen tiivistää.
Vastuu Oriveden opiston koulutustoiminnasta siirtyy näillä näkymin Ahlmanin koulun Säätiölle ensi vuoden alussa. Yhdistymisellä turvataan vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen jatkuminen Orivedellä. Samalla Oriveden opiston kiinteistöt siirtyvät kertakorvauksella Ahlmanin omistukseen.
– Opetus- ja kulttuuriministeriön täytyy vielä hyväksyä opistojen yhdistyminen, mutta en usko, että siinä tulee mitään yllätyksiä, Väyrynen juttelee.

”Neuvottelut oli jo käyty”

Pasi Salmikalliota Väyrysen kommentit huvittavat. Vajaat 15 vuotta sitten Voionmaan opiston johtoon astunut mies kiistää olleensa se osapuoli, joka pysäytti yhdistymisen.
– Neuvottelut oli tuolloin käyty jo ajat sitten, ja molempien säätiöiden hallitukset olivat hyväksyneet sen tuloksen. Tästä huolimatta Kansanvalistusseura venkoili, empi ja muutti mieltään liki päivittäin – vaikka se siis jo oli täysin virallisesti hyväksynyt yhdistymissopimuksen, Salmikallio väittää.
– Kesäkuussa me kyllästyimme moiseen ja ilmoitimme, että emme enää keskustele niistä asioista, joista on sovittu. Olisi ollut idioottimaista käydä käytännön järjestelyjä läpi henkilökunnan kanssa, kun toinen osapuoli ei jostain syystä halunnutkaan viedä asiaa sovitusti eteenpäin, rehtori jatkaa.
Oli miten oli, Voionmaan opistolta toivotetaan onnea Oriveden suuntaan. Kahden vahvan opiston liitto nähdään Ylöjärvelläkin kaikin puolin hyvänä ratkaisuna.
– Ahlmanin ammattiopisto on Oriveden opistolle yllättävä kumppani, mutta uskon, että kokonaisuus saadaan hyvin toimimaan, Salmikallio näkee.
Jos Voionmaan ja Oriveden fuusio olisi toteutunut, tuloksena olisi ollut eräs Suomen merkittävimmistä opistotason media-alan oppilaitoksista. Nyt voionmaalaiset jatkavat taivaltaan omin voimin – ainakin toistaiseksi.
– Meidän ongelmamme on se, että opiston tilat ovat loppuneet kesken. Opiskelijoita on 160 ja majoituspaikkoja vain 120. Lisäksi tulevat lainsäädännön muutokset ajavat kansanopistoja väkisin yhteen.
– Emme ole lähdössä Ylöjärveltä mihinkään, koska juuremme ovat Pirkanmaalla. Jonkinlaista yhteistyötä muiden opistojen kanssa aletaan kuitenkin nyt pohtia. Syksy ja talvi ovat meille kaverinhakuaikaa, Salmikallio paljastaa.

Voionmaan opisto

Mikä: viestintään ja taiteeseen erikoistunut ylöjärveläinen kansanopisto
Omistaja: Väinö Voionmaan säätiö
Koulutus: kuusi media-alan kansanopistolinjaa ja kaksi ammattitutkintoon johtavaa koulutuslinjaa. Lisäksi kursseja yrityksille sekä yhteisöille.
Oppilasmäärä: 160.
Muuta: neuvotteli tiiviisti yhdistymisestä Oriveden Opiston kanssa alkuvuonna 2014.

Lähteet: Pasi Salmikallio ja voionmaanopisto.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?