Sivusen seuraajaksi ehdolla nyt yhdeksän nimeä – valtuustoryhmät sopuisia valinnoista

”Uusi kaupunginjohtaja on tässä joukossa”

Viime viikolla heitä oli 24, nyt enää yhdeksän. Kamppailu Ylöjärven kaupunginjohtajan pestistä tiivistyy sitä mukaa, kun syksy pimenee.
Puutarhakaupungille tärkeää valintaa pohtiva työryhmä päätti lähettää haastattelukutsut kaikkiaan kymmenelle hakijalle tai suostumuksensa antajalle. Yksi kutsun saanut perui lopulta tulonsa.
Peli kaupunginjohtaja Pentti Sivusen seuraajasta etenee kovaa vauhtia. (Arkistokuva: Jari-Pekka Korvola)

Peli kaupunginjohtaja Pentti Sivusen seuraajasta etenee kovaa vauhtia. (Arkistokuva: Jari-Pekka Korvola)

Ylöjärven Uutisten haastattelemat valtuustoryhmien puheenjohtajat kertovat karsinnan sujuneen kaikin puolin hyvässä hengessä. Erimielisyyksiä kutsun saajista ei juurikaan ilmennyt.
– Suoraan sanottuna valinnat olivat jopa yllättävän yksimielisiä. Nyt julkistettu nimilista on aika lailla sellainen, mitä esimerkiksi meidän valtuustoryhmämme oli ennakkoon toivonut, kristillisdemokraattien Veli-Matti Antila kiittelee.
Viime viikolla ensimmäiseen kokoukseensa kerääntynyt valintatyöryhmä saavutti yhteisymmärryksen kutsujen lähettämisestä vain parissa tunnissa. Jatkoon päässeiden kaupunginjohtajakandidaattien eduiksi tasaisessa valinnassa laskettiin heidän työ- ja opintokokemuksensa.
Keskustan Tapani Tienarin mukaan aivan erityistä painoarvoa oli hakijoiden aiemmalla kokemuksella nimenomaan kuntajohtamisesta. Tämän vuoksi moni lähinnä yritysmaailmassa meritoitunut ehdokas ei saanut kutsua haastatteluun.
– Hakijoiden yleinen taso oli mielestäni hyvin laadukas. Meidän puolueemme haluaa uuden kaupunginjohtajan olevan nimenomaan kunnallisalan osaaja, Tienari näkee.

Ennakkosuosikkeja ei nimetä

Yksikään Ylöjärven kaupunginvaltuuston seitsemästä ryhmänjohtajasta ei usko, että Pentti Sivusen seuraajahaku venähtäisi odotettua pidemmäksi. Julkisuudessa pinnalla ollut spekulointi toisesta hakukierroksesta saa pikemminkin täystyrmäyksen.
– Lähden siitä, että valinta tehdään näistä henkilöistä, vihreiden Jussi Kytömäki summaa.
– Meillä on hyvä hakijajoukko, ja varsinkin ehdokkaiden taso miellyttää. En usko, että mitään uusintakierroksia tarvitaan, Mika Kotiranta (kok.) komppaa.
Puoluetoveriaan Mauri Heiskaa valintaryhmän avauskokouksessa tuurannut Esko Morikka (ps.) ounastelee, että valinnan loppusuoralle päätyy haastattelujen jälkeen kolmesta neljään kovaa ehdokasta. Nimiä hän ei suostu julkisesti vielä esittämään, kuten eivät muutkaan ensimmäistä karsintaa tehneet päättäjät.
– Nyt jäljelle jääneistä ehdokkaista kaikki ovat olleet hyvissä johtotehtävissä. Perussuomalaisten mielestä kuntakokemus on tärkeää mutta myös suhteiden elinkeinoelämään pitää olla valmiiksi kunnossa, Morikka pyörittelee.
Yksi asia on Morikan mukaan varmaa: puhtaasti poliittisia valintoja ei ainakaan vielä kutsujen lähettämisvaiheessa tehty yhtäkään.
– Yritin kovasti tarkkailla, esittäisivätkö vanhat puolueet joitakuita haastatteluun pelkkien jäsenkirjojen perusteella. Yksi puolue sitä erään kandidaatin kohdalla yritti, mutta ehdotus ei saanut muilta vastakaikua, perussuomalainen paljastaa.

”Haastattelut olennaisen tärkeitä”

Ylöjärven kaupunki oli asettanut kaupunginjohtajan viran kelpoisuusehdoiksi yliopistossa suoritetun ylemmän korkeakoulututkinnon ja kokemuksen johtotehtävistä. Näiden kriteerien lisäksi valitsijat kertovat arvostavansa perehtyneisyyttä kunnallishallintoon sekä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.
– Uudella kaupunginjohtajalla tulisi Vasemmistoliiton mielestä olla myös muun muassa kuntakentän tuntemusta, henkilöstöjohtamisen taitoa ja kiinnostusta asioihin, jotka vaikuttavat kuntalaisten arkeen, Arja Uusikartano (vas.) lisää.
SDP:n Pasi Kallio näkee, että lopullista valintaa on mahdoton ennakoida ennen jäljellä olevien ehdokkaiden haastatteluja. Ne ovat edessä 21.–23. lokakuuta.
– On aivan olennaisen tärkeää tavata hakijat kasvotusten ja kuulla heidän ajatuksiaan Ylöjärven kehittämisestä, Esko Morikkakin järkeilee.
Nykyinen kaupunginjohtaja Pentti Sivunen jää eläkkeelle ensi vuoden huhtikuussa.

Ylöjärven kaupunginjohtajahaku
– haastateltavat:

Antero Alenius, kunnanjohtaja, Hämeenkyrön kunta
Kimmo Hyrsky, erityisasiantuntija, valtioneuvoston kanslia
Mika Itänen, työllisyydenhoidon palveluyksikön johtaja, Tampereen kaupunki
Jari Jokinen, kaupunginlakimies, Seinäjoen kaupunki
Päivi Nurminen, seutujohtaja, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä
Pekka Rajala, kunnanjohtaja, Limingan kunta
Heidi Rämö, kunnanjohtaja, Hattulan kunta
Jarkko Sorvanto, hallintojohtaja, Ylöjärven kaupunki
Tuija Telén, yhteysjohtaja, Tampereen kaupunki

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?