Kohtuullisuus kunniaan

Maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön linjauksen mukaan viemäröinti on nostettu kaikkien muiden jäteveden käsittelyntapojen edelle. Tästä syystä Suomeen on noussut vesiosuuskuntia kuin sieniä sateella. Ylöjärvellä Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan toiminta on vaarassa lipua taloudellisista syistä kaupungin syliin.
Monin paikoin Suomessa vesiosuuskuntien alueiden asukkaat on pakotettu liittymään vesiosuuskuntaan. Näin on tehty siitä huolimatta, että moni asukas on järjestänyt jätevedenpuhdistuksensa moitteettomasti omin päin.
Ylöjärven kaupunginvaltuustolle annettu Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan yhteistyökatsaus on karua luettavaa. Katsauksessa todetaan, että osuuskunnan toimintaan kohdistuvat maksut ja taksat asetettaisiin vesihuoltolain mukaisesti, mikäli osuuskunnan toiminta siirtyisi kaupungin alaisuuteen. Lisäksi kaupungille siirtymisestä koituvat kustannukset katettaisiin toiminta-alueen asiakkaiden maksuilla nopealla aikataululla. Kustannukset olisivat siis vesiosuuskunnan alueen asukkaille vähintään yhtä suuret kuin toiminnan jatkuessa osuuskuntamuodossa.
Liittyminen viemäröintijärjestelmään on toki vesihuoltolain perusteella pakollista, mutta vain silloin, kun siitä ei aiheudu kiinteistönomistajalle kohtuuttomia kustannuksia. Vesihuoltolaki puhuu siis kohtuullisuudesta.
Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan alueella kustannukset ovat karanneet käsistä, eikä varmaan kukaan maalaisjärjellä ajatteleva puhu enää kohtuullisuudesta. On melko hurjaa ajatella, että kaikki nämä kustannukset voitaisiin laittaa Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan alueella asuvien piikkiin

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?