Alihankintamessuille osallistuneet ylöjärveläisyritykset eivät välitä taantumasta

Huippuosaamiselle on aina kysyntää

– Meidän tilauskantamme on kaikkien aikojen ennätystasolla. Taantuma ei siis ole näkynyt meillä juuri mitenkään.
Näin tiivisti ylöjärveläisen Jouka Oy:n toimitusjohtaja Jorma Määttänen yrityksensä tunnelmat tämän vuoden Alihankintamessuilla.
Myös muut Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa viime viikon tiistaista torstaihin esillä olleet ylöjärveläisyritykset ovat melko tyytyväisiä tämän hetken työtilanteeseensa.
Vuonna 2012 Vuoden Yrittäjät -palkinnon yhdessä Arho Paanasen kanssa pokannut Jouka Oy:n toimitusjohtaja Jorma Määttänen esitteli messuilla Venäjälle lähtevää erikoisventtiiliä.

Vuonna 2012 Vuoden Yrittäjät -palkinnon yhdessä Arho Paanasen kanssa pokannut Jouka Oy:n toimitusjohtaja Jorma Määttänen esitteli messuilla Venäjälle lähtevää erikoisventtiiliä.

Jälleenmyyjille, prosessiteollisuuteen, paperiteollisuuteen ja ajoneuvoteollisuuteen palloventtiileitä valmistava Jouka Oy on ollut jo vuosikaudet tuttu näky Alihankintamessuilla. Määttäsen mukaan messut ovat kasvaneet vuosi vuodelta.
– Meidän aikanamme tänne on rakennettu kaksi uutta messuhallia. Silti näytteilleasettajia oli nytkin tulossa niin paljon, ettei kaikille riittänyt tilaa, Määttänen hämmästelee.
Jouka Oy haluaa olla mukana messuilla, jotta yrityksen nimi pysyy esillä. Messuilta voi saada uusia asiakkaita, vaikka se ei olekaan kenties tapahtuman suurin tavoite.
– Otamme kaikilta meidän juttusilla käyviltä ihmisiltä tiedot ylös, minkä ansiosta saamme noin 60–70 yrityskontaktia messujen aikana. Messujen jälkeen otamme ihmisiin yhteyttä, ja siten voimme saada takautuvasti tarjouspyyntöjä, Määttänen selvittää.

Pakotteet eivät juurikaan vaikuta

Vaikka Jouka Oy porskuttaa vahvassa myötätuulessa ja tilauslistat ovat täynnä, ei yritys voi jäädä kellumaan tyytyväisyyden aaltoon.
– Meillä hyvä tilauskanta tarkoittaa tilauksia puoleksitoista kuukaudeksi, kun taas esimerkiksi laivatelakalla hyvä tilauskanta merkitsee töitä kolmeksi vuodeksi. Viime vuosien trendi on ollut se, että asiakkaiden tilausaktiivisuus on vaihdellut kovasti. Siinä mielessä tilanne on koko ajan hieman epävarma, Määttänen kertoo.
Jouka Oy ei pysty kilpailemaan niin sanotussa bulkkitavarassa, jota tulee markkinoille esimerkiksi Kiinasta. Määttäsen mukaan Joukan pitää reagoida asiakkaan pienen tai suuren tarpeen mukaisesti.
– Teemme paljon asiakasorientoituvaa tuotantoa eli räätälöityjä töitä.
Tästä hyvä esimerkki on messuilla esillä ollut junanvaunun venttiili, jonka Jouka on valmistanut sveitsiläiselle junanvalmistajalle.
– Venttiili menee Venäjälle Moskovan ja Sherementjevon välillä kulkevaan junaan, Määttänen havainnoi.
Jouka Oy:n liikevaihdosta kahdeksan prosenttia koostuu viennistä Venäjälle. Venäjälle asetetut talouspakotteet eivät ainakaan vielä näy Joukan tilauskannassa.
– Venäjä on vaikea markkina-alue, sillä siellä kulttuuriset tekijät vaikuttavat erittäin paljon yhteistyökuvioihin. Venäläiset asiakkaamme tilaavat meiltä edelleen aktiivisesti tavaraa. Keväällä saimme esimerkiksi vuositilauksen Kontupohjan suureen paperitehtaaseen, Määttänen myhäilee.

”Olemme olemassa”

Suomen Säiliönpääty Oy:n toimitusjohtajalla Petri Konttisella on pian kerrottavanaan isoja uutisia.

Suomen Säiliönpääty Oy:n toimitusjohtajalla Petri Konttisella on pian kerrottavanaan isoja uutisia.

Taloustaantuma ei ole purrut pahasti myöskään Suomen Säiliönpääty Oy:n toimintaan.
– Tämä vuosi on ollut kovin kiireistä aikaa, vaikka taantuma näkyykin tietyillä alueilla. Siitä huolimatta meillä on kädet täynnä töitä, ylöjärveläisen metallialan alihankintayrityksen toimitusjohtaja Petri Konttinen kertoo.
Paineastioiden ja erilaisten säiliöiden vaativia päätyrakenteita sekä paljetasaimia, kalotteja ja kartioita valmistava Suomen Säiliönpääty Oy haluaa olla messuilla mukana kertomassa, että yritys on olemassa.
– Ja ainahan täältä saa jokusen uuden asiakkaan, vaikka onhan tämä lähinnä vain tuote-esittelyä, Konttinen toteaa.
Hänen mukaansa Suomen Säiliönpäädyllä on juuri nyt vauhti päällä, jonka ansiosta myös ensi vuosi näyttää valoisalta.
– Meiltä tulee markkinoille uusia tuotteita. Alamme esimerkiksi valmistaa katamaraani-tyyppistä alumiinivenettä Alucat-tuotemerkillä. Tästä asiasta kerromme myöhemmin lisää, Konttinen vinkkaa salaperäisesti.

Nuori yritys kasvaa

Muovityöstö Kivelä Oy:n toimitusjohtaja Marko Kivelä pääsi ensimmäistä kertaa tutustumaan Alihankintamessuihin.

Muovityöstö Kivelä Oy:n toimitusjohtaja Marko Kivelä pääsi ensimmäistä kertaa tutustumaan Alihankintamessuihin.

Muiden alihankintayritysten tapaan myös Muovityöstö Kivelä Oy osallistui messuille verkostoitumismielessä.
– Toivomme saavamme täältä näkyvyyttä nuorelle yhtiöllemme. Näkyvyyden avulla voimme tietysti saada myös uusia asiakkaita, muovin koneistukseen ja myyntiin erikoistuneen yrityksen toimitusjohtaja Marko Kivelä sanoo.
Muovityöstö Kivelä Oy osallistui nyt ensimmäistä kertaa Alihankintamessuille. Yhtiö halusi kertoa messuvieraille, että yrityksen toimitilat ovat vaihtuneet ja konekanta on uusiutunut. Yrityksen toinen toimintavuosi on ollut myönteinen.
– Liikevaihtomme on kasvanut 30–40 prosenttia ensimmäisestä vuodesta. Myös ensi vuoden näkymät ovat hyvät, vaikka pidämmekin jalat tiukasti maassa, Kivelä vakuuttaa.

Joka päivä uusia yhteyksiä

Metallialan sopimusvalmistaja ST-Koneistus Oy:n myynti-insinööri pitää Alihankintamessuja hyvänä markkinointivälineenä.
– Täällä pystymme esittelemään toimintaamme alihankkijana isoille ja pienille yrityksille. Joka päivä täältä löytyy uusia yhteyksiä, ja aika näyttää syntyykö niiden avulla uusia kauppoja, ST-Koneistuksen myynti-insinööri Teemu Määttä sanoo.
Ryhmä- ja pohjalaattoja sekä venttiilejä ja sylintereitä valmistavalla ST-Koneistuksella on riittänyt töitä kohtalaisen mukavasti.
– Kun olen kuunnellut meidän talousihmisiä, niin heidän mukaansa yrityksellä menee aika hyvin. Emme kenties huuda hurraa-huutoja, mutta tilanne on suhteellisen mainio, Määttä kertoo.

Yhteistyötä ja yhteishenkeä

Myynti-insinööri Teemu Määttä esitteli messuilla ylpeänä ST-Koneistuksen osaamista.

Myynti-insinööri Teemu Määttä esitteli messuilla ylpeänä ST-Koneistuksen osaamista.

Messuilla mukana olleista yhdeksästä ylöjärveläisyrityksestä kahdeksan seisoi Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n messuosastolla. Ainoastaan Jouka Oy:llä oli messuilla oma osasto.
Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtajan Timo Isolähteenmäen mukaan messut ovat hyvä paikka tehdä yhteistyötä ylöjärveläisyritysten kanssa.
– Mukanamme tulee vuosittain noin kahdeksan yritystä Alihankintamessuille. Tämä on yksi yhteistyömuoto, ja tietyllä tavalla myös palvelu, jota tarjoamme paikallisille yrityksille, Isolähteenmäki kuvailee.
Hän pitää tärkeänä yritysten ja Yrityspalvelun osallistumista Alihankintamessuille.
– Nämä ovat kokoluokassaan merkittävät messut, jotka ovat lähellä Ylöjärveä. Siksikin täällä on hyvä olla mukana. Lisäksi täällä kuulee ajankohtaiset markkinatunnelmat.
Isolähteenmäen mukaan messuilla solmitut kontaktit poikivat aina jotakin hyvää Ylöjärvelle.
– Kun kolme päivää messuillaan, niin moni yrittäjä tulee tutuksi. Messuilla käydään myös erilaisia neuvotteluja, joiden pohjalta syntyy yhteistyökuvioita, Isolähteenmäki kiteyttää.
Jutussa edellä mainittujen yritysten lisäksi ylöjärveläisyrityksistä alihankintamessuilla nähtiin metallin alihankintayritys Metallityöliike Juholat Oy, koneistettavia osia metalliteollisuuden käyttöön valmistava Milltamo Oy, ohutlevyn sopimusvalmistaja Arvemet Engineering Oy, kiinnitystarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa Ruuvilinja Oy sekä teknologiateollisuuden järjestelmä- ja komponenttitoimittaja Tampereen Konepajat Oy.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?