Suunnitelmat muuttaa taksien autoverotusta mietityttävät kasvuhakuisessa Jonasson Oy:ssä

Tilataksien varusteluykkönen on rohmunnut lisää töitä

Viime kuukaudet ovat olleet Carsport-tuotemerkillään tilatakseja varustelevalle Jonasson Oy:lle vahvaa kasvun aikaa. Asiakastoimitukset ovat kasvaneet noin 30 prosenttia viime vuodesta. Samalla Jonasson Oy on palkannut kuusi työntekijää lisää ja nostanut henkilöstömääränsä jo neljäänkymmeneen.
Ylöjärven Elovainiontiellä katsotaan luottavaisena tulevaisuuteen, vaikka taivaanrantaan onkin ilmestynyt pieniä uhkakuvia.
Jonasson Oy:n toimitusjohtaja Juha Jonasson katselee tilauslistaa tyytyväisenä. Ylöjärveläisyritys on kasvanut tänäkin vuonna, vaikka tilataksien myynti ei olekaan lisääntynyt vuoden 2009 jälkeen. Yksi Jonasson Oy:n valteista on tuotantomallien suuri määrä. Tälläkin työpöydällä on kymmeniä erilaisia kaavoja monenlaisten penkkien päällystysten leikkaamista varten.

Jonasson Oy:n toimitusjohtaja Juha Jonasson katselee tilauslistaa tyytyväisenä. Ylöjärveläisyritys on kasvanut tänäkin vuonna, vaikka tilataksien myynti ei olekaan lisääntynyt vuoden 2009 jälkeen. Yksi Jonasson Oy:n valteista on tuotantomallien suuri määrä. Tälläkin työpöydällä on kymmeniä erilaisia kaavoja monenlaisten penkkien päällystysten leikkaamista varten.

Jonasson Oy lisäsi varustelemiinsa automerkkeihin viime vuonna Fordin. Nyt Ylöjärven tehdas pystyy varustelemaan 97 prosenttia kaikista tilataksimarkkinoiden automalleista. Carsport-varustelua on jo aiemmin tehty Volkswagenin ja Mercedes Benzin hyötyautoihin.
Vielä vuoteen 2005 saakka Jonasson Oy valmisti vain yhtä tuotantomallia, Volkswagen Transporteria. Nyt varustelun alla on peräti 20 tuotantomallia.
– Työntekijöidemme joustavuus ja muutoskyky ovat mahdollistaneet näin suuren harppauksen. Ilman osaavaa henkilöstöämme emme olisi nyt tässä, Jonasson Oy:n taloudesta ja markkinoinnista vastaava hallituksen puheenjohtaja Juha Jonasson kiittää.

Kasvu hidastunee ensi vuonna

Jonasson Oy on onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan ja työmääräänsä, vaikka tilataksien kokonaismarkkina ei ole kasvanut vuoden 2009 jälkeen lainkaan.
Vielä viitisen vuotta sitten tilatakseja myytiin Suomessa noin 600 kappaletta. Nyt niitä menee kaupaksi noin 450 vuodessa. Tästä huolimatta Jonasson Oy on kasvattanut markkinaosuuttaan 30 prosentilla.
– Se on suoraan pois kilpailijoilta, Juha Jonasson myöntää ja muistuttaa, että alalla on tänä päivänä liikaa tekijöitä.
– Kilpailu on kovaa, hän toteaa.
Lähes kaksi kolmasosaa Suomen tilatakseista kulkee Jonasson Oy:n tehtaan varustelulinjan kautta. Elovainiolta lähtee tänä vuonna kokonaan sisustettuja isoja autoja reilut 400 kappaletta. Luku sisältää tila- ja invataksien ohella pienoislinja-autot, matkailuautot ja yritysbussit.
Carsport-varustelun on saanut tai saa tänä vuonna myös 400 pientä pakettiautoa, joista rakennetaan esimerkiksi yritysautoja, erikoisautoja tai huoltoautoja.
Vaikka Jonasson Oy on tänä vuonna kasvanut jälleen merkittävästi, odottaa yritys ensi vuodesta selvästi tätä vuotta maltillisempaa.
– Olemme nyt käyttäneet vahvimmat kasvun valttikorttimme. Ensi vuonna haemme kasvua uusilta alueilta, kuten erikoisautoista, huoltoautoista ja viennistä. Pyrimme esimerkiksi kasvattamaan vientiä Ruotsiin, Jonasson Oy:n toimitusjohtaja Ari Jonasson kertoo.

Veromuutokset puhuttavat

Tämä Ruotsiin myyty esteetön 1 + 6-paikkainen tilataksi on 400:s caddy-luokan auto, joka lähtee Jonasson Oy:n tehtaalta. Näiden mallien tuotanto alkoi Ylöjärvellä vuonna 2009.

Tämä Ruotsiin myyty esteetön 1 + 6-paikkainen tilataksi on 400:s caddy-luokan auto, joka lähtee Jonasson Oy:n tehtaalta. Näiden mallien tuotanto alkoi Ylöjärvellä vuonna 2009.

Sekä Juha että Ari Jonasson hieraisivat silmiään viime keväänä, kun valtiovarainministeriön pöydälle ilmestyi aloite kaikkien taksien autoverohyvityksen poistamisesta.
Poisto olisi merkinnyt melkoista iskua vasten kasvoja myös Jonasson Oy:lle. Mikäli tyyriiltä tilatakseilta lähtisi verohyvitys, niiden myynti romahtaisi.
Ylöjärveläisyrittäjät ottivat härkää sarvista ja kävivät esittelemässä faktoja tilatakseista veroesitystä valmisteleville virkamiehille.
– Onnistuimme tavoitteessamme, ja kevään kehysriihessä tuli esitys, jonka mukaan esteettömät taksit, invataksit ja koululaistaksit säilyttäisivät verohyvityksen.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 1 + 8-paikkaiset esteettömät taksit ja koululaistaksit säilyttäisivät 15 000 euron veroetunsa. Invataksit pysyisivät puolestaan kokonaan verovapaina.
Sen sijaan suosituimmaksi esteettömäksi taksiksi noussut 1+6-paikkainen tilataksi on menettämässä vetoetunsa. Tämä niin sanottu caddy-luokka kuuluu saman veroedun piiriin henkilöautojen kanssa.
– Tämä esitys on meille huono asia, koska 1 + 6-paikkaiset tilataksit kattavat 25 prosenttia tuotannostamme. Veroedun menettämisen jälkeen näiden taksien menekki vähentynee voimakkaasti, Juha Jonasson harmittelee.
Autoveroasian lisäksi lausuntokierroksella on ollut esteettömien taksien lupien vapauttaminen. Sekin on aiheuttanut osaltaan hämmennystä taksikentällä.
– Poliittinen päätöksentekoprosessi on kaikilta osin kesken. Esimerkiksi veropäätöstä ei ole vielä tehty. Kaikki on siis vielä mahdollista. Koko veroesityskin voi peruuntua tai siirtyä. Olemme varmasti viisaampia parin viikon sisällä, Juha Jonasson kertoo.

Standardi pian käyttöön

Jonasson Oy:n tehdas varustelee tänä vuonna Elovainiolla noin 800 erilaista hyötyajoneuvoa Carsport-tuotemerkillään.

Muutoksia on kuitenkin luvassa jo ennen veropäätöstä. Marraskuun alusta alkaen kaikissa Suomessa rekisteröidyissä tilatakseissa, matkailuautoissa ja pienoislinja-autoissa tulee olla kaksi istuinta, jotka on varustettu lasten turvaistuimen kiinnittämistä varten Isofix-kiinnityspisteillä.
Jonasson Oy:ssä tämä ei aiheuta minkäänlaista huolta, sillä koko Carsport-istuinmallisto täyttää voimaan astuvat vaatimukset.
Isofix-järjestelmästä on muodostunut kansainvälinen standardi kaikille auto- ja turvaistuinvalmistajille. Isofix-kiinnitys vähentää asennusvirheitä ja antaa lapselle parhaan mahdollisen suojan turvaistuimen ja auton kiinteän liitoksen avulla.
– Suoritimme tehtaallamme melkoisen testiruljanssin, jonka perusteella olemme valmiita näihin vaatimuksiin, Juha Jonasson toteaa.

Palkinto vuosien yrittämisestä

Jonasson Oy:n kahviossa oli viime maanantaina juhlallinen tunnelma, kun Suomen Yrittäjät palkitsi Jonasson Oy:n perustajat sekä nykyisen toimitusjohtajan. Vuonna 1965 Tampereen Kalevassa sijaitsevassa autotallissa yritystoiminnan käynnistäneelle Jonasson Oy:n perustajalle Rauno Jonassonille myönnettiin Suomen Yrittäjien yrittäjäristin timanttiristi 30 vuoden yrittäjätoiminnasta.
Rauno Jonassonin puolisolle Liisa Jonassonille myönnettiin puolestaan Suomen Yrittäjien kultainen ansioristi 20 vuoden yrittäjätoiminnasta.
Jonasson Oy:n nykyinen toimitusjohtaja Ari Jonasson sai isänsä tapaan Suomen Yrittäjien yrittäjäristin timanttiristin.
Ristit kävivät luovuttamassa Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Jari Jokilampi ja Ylöjärven Yrittäjien puheenjohtaja Valto Koivula.
Ensi vuonna perheyritys Jonasson Oy juhlii 50-vuotista taivaltaan. Yritys muutti Ylöjärvelle vuonna 2007, jolloin Elovainiolle nousi uusi ja tilava tilataksien varustelutehdas. Sitä ennen Jonasson Oy toimi vuonna 1988 valmistuneessa Lielahden tehtaassa.

Valto Koivula (vas.) ja Jari Jokilampi (2. vas.) luovuttivat Yrittäjäristit pitkän päivätyön Jonasson Oy:n menestyksen eteen tehneille Liisa ja Rauno Jonassonille.
Valto Koivula (vas.) ja Jari Jokilampi (2. vas.) luovuttivat Yrittäjäristit pitkän päivätyön Jonasson Oy:n menestyksen eteen tehneille Liisa ja Rauno Jonassonille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?