Hiljainen vallankumous

Kaiken kattava hypersosiaalisuus, jatkuva hälinä ja pulina ovat ainakin joiltakin osin tulleet historian virrassa tiensä päähän.
Mieltä rauhoittava hiljaisuus koetaan jo niin uhanalaiseksi, että Oulun seudulle suunnitellaan kunnon satsauksin ensimmäistä Silentium-keskusta.

Hankkeen taustalta löytyy seitsemän yliopistoa sekä runsaasti matkailun ja metsäalan tietotaitoa. Hiljaisuuden keskuksen on määrä tarjota vastapainoa kaikki mulle heti -elämän kierteeseen uupuneille.
+++++
Skotlantilainen esseisti Thomas Carlyle kirjoitti jo 1800-luvulla: ”Hiljaisuus on syvä kuin ikuisuus, mutta puhe pinnallinen kuin aika.”
Idän viisaat opettivat kauan sitten, että hiljaisuutta rakastava ihminen vaeltaa viisauden tietä. Hiljaisuus on viisautta viisaille, mutta mielettömyyttä houkkioille.
Puhtaan sydämessä vallitsee hiljaisuus, ja siellä asuu Jumala.
Hiljaisuuden ääni puhuu aina totta ja johdattaa täydelliseen tietoon.
Peter Englund kirjoitti jokin aika sitten Hiljaisuuden historia -teoksessaan: ”Melun suurin virhe ei ole siinä, että se riistää meiltä tämän olemattoman ei-äänen, hiljaisuuden, vaan siinä, että se vie meiltä kaikki nämä pienet äänet.”
+++++
Hiljaisuuden markkinoinnissa on tuhannen taalan paikka Suomelle, missä korpien kuiskintaa vielä löytyy. Hiljakkoin ryhmä kiinalaisia media- ja matkailuihmisiä tutustui Lieksan korkeudella hiljaisuusmatkailun mahdollisuuksiin.
Keski-Euroopasta löytyy jo korkeatasoisia alan hyvinvoinnin keskuksia. Jälkijunassa meillä Suomessa mennään, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Suurkaupunkien urbaaneille kasvateille jo muutama hetki aidossa luonnon hiljaisuudessa voi olla luksusta.
Euroopan sosiaalirahastokin on jo avannut massinsa nyörejä Itä-Suomen yliopiston ja paikallisten yrittäjien yhteishankkeille, joissa ryhdytään tarjoamaan hiljaisuuden huminaa aasialaisille asiakkaille.
+++++
Ei idea hiljaisuuden brändäämisestä ole hassumpi Ylöjärven puutarhakaupungin korkeudellakaan. Seudulta löytyy vielä rauhaisia takamaita, kunhan jokin alue varjellaan ja pyhitetään hiljaisuuden tyyssijaksi.
Yksi vetovoimainen hiljaisen paikan ehdokas voisi olla Kurussa sijaitseva Riuttaskorven virkistysmetsä Suomenselän vedenjakajan rauhallisimmilla saloseuduilla. Hiljaisuutta ammentaneet voisivat virkistävän levon jälkeen vaeltaa lähistölle Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoihin jatko-opintoihin.
Riuttasmetsän noin 16 hehtaarin alueella on valmiiksi luontopolkuja sekä nuotio- ja telttapaikkoja. Sietää vain miettiä, miten hiljaisuuden edellytykset täyttyvät rauhaa etsivien turistivirtojen pyörteissä.
+++++
Iltanuotion hiljaiseen hetkeen voisi valmistautua pienellä historiallisella lukutuokiolla. Tarinan mukaan itse J. L. Runeberg sai Riuttaskorven ainutlaatuisesta tunnelmasta innoituksen Vänrikki Stoolin tarinoista löytyvään Matkamiehen näky -kertomukseen.
+++++
Superhiljaisuutta extreme-lajina etsivälle parasta tarjoaa Orfieldin laboratorio.
Minneapolisissa sijaitseva 99,99-prosenttisesti äänieristetty tila pitää hallussaan Guinnessin ennätystä maailman hiljaisimpana paikkana.
Kukaan ei ole tuossa hermeettisessä hiljaisuudessa ja pimeydessä viettänyt enempää kuin 45 minuuttia. Parempi onkin poistua hyvän sään aikana.
Liian pitkä aika lasikuituseinien, kaksinkertaisten terässeinien ja paksun betonikerroksen eristämässä superhiljaisuudessa voi aiheuttaa hallusinaatioita.
Kammion luomassa ääritilanteessa ihminen muuttuu itse ainoaksi ääntä tuottavaksi asiaksi.
Sydämen sykkeen, suoliston lurinoiden ja keuhkojen rahinoiden kuuntelu on pehmittänyt reilussa puolessa tunnissa sitkeimmänkin sissin.

JORMA MARTTALA

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?