Soppeenmäen uumenissa toimii armeijatavaran verkkokauppa

Sotilailta, eettisesti

Esillä on liuta vihertäviä t-paitoja, lakkeja ja kalsareita. Seassa komeilee kranaatinheittimen tukijalkoja ja merenkulkuun soveltuvia pottia. Olemme Soppeenmäen teollisuusalueella, Marko Niinimäen pop-up-putiikissa.
Niin kauan kuin maailmassa on armeijoita, Niinimäellä riittää myytävää. Viisi viime vuotta mies on pyörittänyt ylijäämätavaran verkkokauppaa, supernova.fi:tä. Bisnes kasvaa koko ajan.
– Suomalaiset miehet tuntuvat rakastavan kaikkea, mikä liittyy armeijaan. Eniten meiltä tilataan maastokuosisia takkeja ja housuja, Niinimäki kertoo.
Marko Niinimäki muutti supernova.fi-verkkokauppansa Virroilta Ylöjärvelle vuosi sitten. Armeijoiden ylijäämätavaraa myyvä firma on alallaan kotimaista keskikokoa. – Soppeenmäessä on hyvä toimia. Täällä on mukavasti varastotilaa, yrittäjä kiittelee.

Marko Niinimäki muutti supernova.fi-verkkokauppansa Virroilta Ylöjärvelle vuosi sitten. Armeijoiden ylijäämätavaraa myyvä firma on alallaan kotimaista keskikokoa. – Soppeenmäessä on hyvä toimia. Täällä on mukavasti varastotilaa, yrittäjä kiittelee.

Viime viikon perjantai tarjosi Marko Niinimäelle mukavaa vaihtelua arkeen. Tavallisesti ylijäämäkauppiaan työpäivät ovat sangen yksinäisiä, mutta tällä kertaa asia oli juuri päinvastoin.
Supernova:fi:n kesäinen poistomyynti houkutteli karuun teollisuushalliin satoja armeijatavaroiden ystäviä ympäri maan. Enimmäkseen väkeä saapui paikalle Pirkanmaalta, mutta kaukaisimmat kävijät tulivat Ylöjärvelle Oulun korkeuksilta saakka.
Niinimäen mukaan hyvien armeijatuotteiden perässä voidaan matkustaa pitkiäkin matkoja.
– Asiakkaamme arvostavat laatua. Kaikki, jotka ostavat tavaraa meiltä, tietävät, että armeijoiden teettämät tuotteet ovat poikkeuksetta erittäin kestäviä, kauppias selvittää.
Enimmäkseen armeijaylijäämää ostavat – yllätys, yllätys – miehet. Erityisen paljon puolustuskäytössä olleita tuotteita suosivat erä- ja airsoft-kuula-aseiden harrastajat.
– Mutta kyllä naisiakin on viime vuosina tullut asiakkaiksemme koko ajan enemmän. Pari vuotta sitten niin sanottu militaria oli kovassa huudossa parikymppisten neitokaisten keskuudessa. Se näkyi myynnissämme selvästi, Niinimäki juttelee.
Ylijäämäkauppaa ei kuitenkaan voi perustaa muotivirtauksille. Villitykset tulevat ja menevät, mutta kanta-asiakkaat pysyvät. Niitä on myös supernova.fi:llä.
– On yleinen harhaluulo, että pitäisi olla jotenkin sotahullu, jotta tällaiset tuotteet voisivat kiinnostaa. Niin sanottua natsikorttia heilutellaan meitä kohtaan edelleen joskus, mutta viime aikoina sellainen on onneksi vähentynyt, Niinimäki miettii.

Mannerten välistä kierrätystä

Hasturin Antiikki Oy:n Janne Tervonen kauppasi poistomyyntipäivänä muun muassa vanhoja arvomerkkejä.

Hasturin Antiikki Oy:n Janne Tervonen kauppasi poistomyyntipäivänä muun muassa vanhoja arvomerkkejä.

Marko Niinimäen verkkokaupassa myydään muun muassa kenttävaatteita, maastopukuja, ruokailuvälineitä, suojavarusteita, reppuja, hihamerkkejä ja muita armeijakäytössä marinoituja tuotteita. Jotkin tuotteista ovat käytettyjä, toiset tuliteriä.
– Suosituimpia ovat Britannian armeijan vaatteet. Ne ovat malliltaan hyvin suomalaisille sopivia, minkä lisäksi brittituotteiden kavalkadi on todella laaja. On aavikkosortseja, ranteenlämmittimiä ja kylmyyttä kestäviä makuupusseja, Niinimäki heittää esimerkkejä.
Armeijaylijäämän lisäksi Niinimäki kauppaa myös muita erä- ja turvallisuustuotteita, mutta niiden osuus miehen bisneksestä on viime vuosina kutistunut marginaaliseksi. Se ei kauppiasta haittaa, sillä laadukasta ylijäämää on aina saatavilla.
– Armeijat uusivat varusteitaan tasaisin väliajoin, ja vanhasta kamasta pitää päästä jotenkin eroon. Myyminen on tähän paras keino, koska roskikseen heitettynä tavaroista tulisi valtioille vain rahallista tappiota, Niinimäki selvittää.
Ylöjärvellä noin vuoden päivät toiminut Supernova tilaa myytävät tuotteensa pääasiassa armeijoiden logistiikkayrityksiltä. Tavarakuljetuksia saapuu Soppeenmäkeen kaikkialta Euroopasta pari kertaa kuussa.
Tukkuerät ovat joskus niin suuria, että Niinimäellä vierähtää monta viikkoa pelkkään tavaroiden inventointiin. Äärimmäisissä tapauksissa vanhasta rojusta on päästävä eroon poistomyynnillä – sellaisella, joka Soppeenmäessä järjestettiin viime viikolla.
– Niin, ikävä kyllä en saa aina kaikkea kaupaksi täyteen hintaan. Se kuuluu tähän alaan, yrittäjä toteaa tyynesti.
Omasta mielestään Niinimäki tekee rahaa kierrätyksellä. Hän vertaa yritystään suureen kirpputoriin.
– Jos en ostaisi näitä tavaroita, ne heitettäisiin pois. Tunnustan, että minussa on ekohipin vikaa, mies naurahtaa.
– Tavoitteenani on siis minimoida se hävikki, joka armeijoille varusteistaan väkisinkin tulee. Tuotteet, jotka jäävät minulta myymättä, päätyvät kierrätysalan yritykselle, hän tarkentaa.

”Kivijalkamyymälä ei kannattaisi”

Armeijoiden ylijäämäkaupoista saattaa löytää vaikkapa vanhan Ruotsin armeijan paaritelineen.

Armeijoiden ylijäämäkaupoista saattaa löytää vaikkapa vanhan Ruotsin armeijan paaritelineen.

Perjantain poistomyyjäisissä Supernovan tuotteita kävi lappamassa kassiinsa muun muassa akaalainen Pasi Setälä. Hänen matkaansa tarttui pikkuruinen maastotakki.
– Tämä sopii hyvin yhdeksänvuotiaalle pojalleni! Olen keräilijä ja kierrän tällaisissa tapahtumissa jonkin verran. Yleensä myynnissä on huonosti kaupaksi meneviä hajakokoja, niin tälläkin kertaa, Setälä hymyilee XS-koon nuttu kädessään.
Setälä ei osaa sanoa, mikä häntä armeijatavaroissa oikein kiehtoo. Ne ovat kuitenkin kiinnostaneet miestä pienestä pitäen, aivan kuin ylöjärveläistä Petri Kokkostakin.
– Minulla on armeijaylijäämää vaikka millä mitalla! Tykkään liikkua luonnossa, joten tällaista laatutavaraa on luontevaa hankkia harrastuksen tueksi, heräteostoksille tullut Kokkonen järkeilee.
Brittitakki, ruotsalainen talvilippis ja saksalainen hihamerkki kainalossaan poistomyynnistä lähtenyt Kokkonen on Marko Niinimäen mukaan varsin tyypillinen Supernovan asiakas. Vaikka armeijatuotteiden keräilijöitäkin on paljon, päätyvät useimmat ylijäämätuotteet kovaan arkikäyttöön.
– Ja meillä asioivat ihmiset ovat loppujen lopuksi aika kekseliäitä. Ei ole mitään väliä, mikä on alkuperäisen tuotteen käyttötarkoitus, kun armeijaylijäämää aletaan käyttää uudelleen, Niinimäki sanoo ja viittaa kohti Ruotsin armeijan pottia.
Tällä haavaa Soppeenmäen ylijäämäyrittäjä on erittäin tyytyväinen bisneksensä tilaan. Supernova ei ole alallaan yksin, mutta se on onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa kotimaisten ylijäämäkauppojen kivikovassa joukossa.
– Useimmiten uudet yrittäjät selviävät pari vuotta, kunnes tulee konkurssi. Me olemme myyneet näitä tuotteita jo viisi vuotta, Niinimäki sanoo tyytyväisenä.
Armeijatuotteiden kivijalkamyymälää yrittäjä ei omien sanojensa mukaan ole aikeissa perustaa, ainakaan lähiaikoina. Riskaabeli ja kysynnän heilahduksille altis ylijäämäala on kuin tehty joustavaa ja nopeatempoista nettikaupankäyntiä varten.
– Olen tyytyväinen, jos firmani pysyy tämän kokoisena eläkeikääni saakka. Saan työllistettyä tällä itseni, ja se riittää minulle vallan hyvin, Niinimäki miettii.

Ylöjärveläistä Petri Kokkosta armeijatuotteissa viehättää niiden kestävyys. Hänen päällään oleva brittiarmeijan takki ei todellakaan päädy mihinkään vitriiniin. – Tämähän on näppärä vetäistä päälle, kun kotoa lähtee ulos luontoon! mies tuumaa.

Ylöjärveläistä Petri Kokkosta armeijatuotteissa viehättää niiden kestävyys. Hänen päällään oleva brittiarmeijan takki ei todellakaan päädy mihinkään vitriiniin. – Tämähän on näppärä vetäistä päälle, kun kotoa lähtee ulos luontoon! mies tuumaa.

Yksi kommentti

 1. Teuvo Hirvonen

  Hei

  Käytän vain tätä sähköpostiosoitetta.
  Kirjautuminen osoitteellani ei onnistunut.
  Meillä on nämä Elisan yhteydet hieman hitaat.

  Ystävällisin terveisin Teuvo Hirvonen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?