Ylis’festarit jytätään viimeisen kerran Ylöjärvellä

Ylisen kuntoutuskeskuksen pihapiirissä on järjestetty jo vuodesta 1999 alkaen Ylis’festarit. Nyt tapahtuma siirtyy hoiva- ja kuntoutuspalveluiden mukana Nokialle. On kuitenkin todennäköistä, että festarit kantavat tulevaisuudessakin jo brändiksi muodostunutta nimeään.

Ylisen hoiva- ja kuntotuspalveluiden toiminta siirtyy Nokialle Pitkäniemeen. Tämä merkitsee myös Ylis’festareiden loppua Ylisellä.
– Jo ensi vuoden alussa suurin osa asiakkaistamme on muuttanut sinne, kertoo palveluesimies Tarja Saranpää.
Kuntoutuskeskuksen rakennukset Ylisellä ovat niin huonokuntoisia, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirille tulee edullisemaksi rakentaa uudisrakennuksia Pitkäniemen alueelle kuin korjata Ylisellä kiinteistöt.
– Pitkäniemessä on valmista lokakuun aikana, ja vuodenvaihteessa sinne muuttaa jo 80 asiakasta, selventää projektisuunnittelija Jyrki Borenius.
Laitosasumista vähennetään valtakunnallisten tavoitteiden mukaisesti ja itsemääräämisoikeus otetaan huomioon tulevaisuudessa aiempaa paremmin. Toiminta Pitkäniemessä painottuukin määräaikaiseen kuntoutukseen.

Pysyykö Ylis’festarit Ylis’festareina?

Ylis’festarit on saanut nimensä sijaintinsa mukaisesti. Mitä tapahtuu ensi vuonna, kun festarit pidetäänkin Pitkäniemessä?
– Ensi vuosi mennään vielä Ylis’festareina, järjestäjätiimi toteaa.
Nimikeskustelua on kuitenkin odotettavissa.
– Otamme nimiehdotuksia vastaan samalla tavalla kuin ensimmäistä kertaa Ylis’festareita järjestettäessä. Tällä hetkellä uusia nimivaihtoehtoja ovat esimerkiksi Pitkisfestarit Pitkäniemen mukaan ja Ampparifestarit festivaalien ampiaislogon mukaan, ohjaaja Jaana Karinen kertoo.
– Myös pysymistä Ylis’festarei-na on ehdotettu, ja me järjestäjät olisimme eniten sen kannalla, Borenius mainitsee.

Jaana Karinen, Jyrki Borenius, Taito Roivas ja Tarja Saranpää toivottavat kaikki tervetulleiksi Ylis’festareille Ylisen kartanon pihapiiriin ensi lauantaina.

Jaana Karinen, Jyrki Borenius, Taito Roivas ja Tarja Saranpää toivottavat kaikki tervetulleiksi Ylis’festareille Ylisen kartanon pihapiiriin ensi lauantaina.

Brändin ansiosta lavalla isoja nimiä

Vuodesta 1999 saakka järjestetty Ylis’festarit on jäänyt vain yhtenä vuotena välistä. Vuosien saatossa pienistä festareista on muodostunut brändi.
– Kun haen artisteja, toisessa päässä tiedetään heti, mikä on Ylis’festarit, kertoo musiikkivastaava Taito Roivas.
Vuosi toisensa jälkeen artistikattaus on pysynyt laadukkaana – pienet festivaalit ovat onnistuneet saamaan esiintyjiksi Suomen hittilistojen kärkeä.
– Pitää ottaa vielä huomioon, että kilpailemme samoilla markkinoilla kuin muutkin festarit, Roivas huomauttaa.
– Artistit ovat ymmärtäneet, että olemme hyvällä asialla.
Festivaaleilla ei kerätä voittoa, vaan esimerkiksi lipputuloilla hoidetaan festareiden järjestämisen myötä tulevat kulut.
– Meiltähän puuttuu rahaa pumppaava kaljateltta, Roivas nauraa.
Festareiden ajankohta elokuun lopussa on kaksipiippuinen juttu. Järjestäjien pitää odottaa koulujen alkamista, jotta he saavat oppilaitoksista opiskelijoita avustajiksi festareille. Toisaalta taas iso osa artisteista jää lomalle kesän lopussa.
– Olemme pitkään yrittäneet saada tänne esimerkiksi Maija Vilkkumaata, Yötä, Popedaa ja Eppu Normaalia, mutta nämä artistit ovat aina lomilla Ylis’festareiden aikaan, Roivas harmittelee.
Kuitenkin festareiden aikataulu sopii elokuun lopussakin keikkaileville esiintyjille. Festarit päättyvät jo iltaseitsemältä, joten artistit ehtivät jatkaa vielä matkaansa ja vetää iltakeikan jollakin toisella paikkakunnalla.
– Hauskaa ajatella, että jo muutaman viikon päästä lähden soittelemaan seuraavaa kesää varten artisteja!

Laadukas artistikattaus

Esiintyjiksi on tänäkin vuonna saatu lavan täydeltä kotimaisen kärkikaartin nimiä. Jokaisen esiintyjän tuotantoa soitetaan jatkuvasti radiokanavilla.
Päälavan musiikkikattauksen tarjoilevat rap-artisti Elastinen, kansainvälisesti nimeä saanut rock-solisti, iskelmäpuolellakin debytoinut Jonne Aaron, popmusiikin kuningatar Anna Abreu sekä modernia rockia soittava, kultalevyjen arvoista suosiota nauttiva Herra Ylppö ja Ihmiset -yhtye.
Elastinen on nähty jo kertaalleen aiemmin Ylis’festareilla Fintelligens-rapyhtyeen kanssa. Myös Anna Abreu esiintyy toistamiseen festareilla.
Toisella lavalla lapsia viihdyttää Hevisaurus, ja samaisella stagella nähdään myös kehitysvammaisten yhtye Vimmart All Stars sekä kuntoutuskeskuksen asiakkaiden oma bändi Rock’n roll Agentit.
– Rock’n roll Agentit on kymmenisen vuotta vanha yhtye. Sen kokoonpano on tietenkin vuosien varrella vaihdellut, yhtyettä luotsaava Karinen kertoo.
– Kyse on musiikkiterapiasta. Se on kuntouttavaa toimintaa, ja olemme säveltäneet festareita varten yhden oman kappaleen, jonka nimi on Ylinen blues. Sillä sanomme hyvästit Yliselle, Karinen hymyilee.

Portit aukeavat kello 11.30

Festarit on päihteetön koko perheen tapahtuma. Päihteettömällä tapahtumalla tarkoitetaan myös savuttomuutta. Festivaalialueella on tupakoivia varten yksi sauhuttelupaikka.
– Festarit on kuitenkin sairaanhoitopiirin järjestämä, joten savuttomuudesta olemme saaneet korkeammalta taholta ohjeistuksen, järjestäjätiimi mainitsee.
Ensi lauantaina järjestettävät festarit kestävät kello yhdestä seitsemään, mutta portit aukeavat jo kello 11.30.
– Kannattaa varautua siihen, että kello 12.00–13.00 täällä on paljon liikennettä, Roivas huomauttaa.
– Ja on suotavaa tulla mahdollisimman ajoissa, koska täällä on niin paljon nähtävää ja tehtävää!
Vaikka festareille on myyty ennakkolippuja, järjestäjätiimi takaa, että kaikki halukkaat pääsevät alueelle. Viime vuonna festareille kerääntyi ennätysyleisö: 5 300 vierasta.
– Silloin oltiin jo aika äärirajoilla. Enempää tänne ei varmaan mahdukaan, Roivas toteaa hymyillen.
Aiempina vuosina kävijöitä on ollut kolmisentuhatta.
Tapahtuman järjestää Taysin kehitysvammahuolto. Organisoinnista vastaa viisihenkinen työntekijätiimi: Jyrki Borenius, Jaana Karinen, Tarja Saranpää, Taito Roivas sekä Sirpa Wahlman.
Lisäksi apuna on runsas joukko vapaaehtoisia, ja Ylisen hoiva- ja kuntoutuspalveluiden asiakkaatkin osallistuvat festarien valmisteluihin. Järjestyksenvalvojat ja liikenteenohjaajat tulevat Ylöjärven Ryhdiltä.

Lapsille paljon tekemistä

Tänä kesänä festareiden nimikkotuotteita ovat aurinkolasit, sadetakit sekä pipot, jotka kaikki on varustettu festareiden amppari-logolla. Tuotteita saa Amppari-kaupasta.
– Olemme varautuneet sekä helteiseen että sateiseen säähän aurinkolaseilla ja sadetakeilla, Karinen nauraa.
– Pipot otimme käyttöön jo talvella. Nyt myyntiin tulee myös aiempia ohuemmasta materiaalista tehtyjä heleämmän värisiä pipoja, Borenius kertoo.
Festivaalialueella on myös basaarikuja sekä käsityöläiskuja.
– Basaarikujalla on ennätysmäärä myyjiä tänä vuonna. Käsityöläiskujalla puolestaan asiakkaamme myyvät itse tekemiään tuotteita, Karinen valottaa.
Festareilla on myös tivoli ja lapsille muuta mukavaa puuhaa.
– Possujuna, pomppulinnjoja, viikinkilaiva, kummitustunneli, kaverikoirat sekä poniratsastus, järjestäjät luettelevat.
Nähtävillä on myös taiteilija Arja Krossbeckin näyttely.

”Fiilis on ihan uskomaton”

– Siihen nähden, kuinka hyvät esiintyjät täällä on ja kuinka paljon tekemistä festareilla riittää, lippujen hinnat ovat ihan olemattomat, järjestätiimi huomauttaa.
– Ja lippujen hintaan kuuluvat myös tivoli ja muut huvit.
Ainoastaan kujien ja Amppari-kaupan tuotteista sekä ruokakojujen tarjonnasta pitää erikseen maksaa.
Järjestäjien mukaan parasta Ylis’festareissa on kuitenkin tunnelma.
– Fiilis on ihan uskomaton. Sitä ei pysty kuvailemaan, Roivas toteaa.
– Esiintyjätkin jäävät tänne usein keikkansa jälkeen viettämään aikaansa. Täällä on viihtyisää, Karinen kiteyttää.
Järjestäjät kehottavat festivaalipäivänäkin seuraamaan Ylis’festareiden virallista Facebook-sivua.
– Jos tulee joitain muutoksia tai haluamme ilmoittaa kävijöille jotain, kerromme siitä Facebookissa, Borenius toteaa.
+++++
Ylis’festarit lauantaina 23.8. klo 13–19.

Kommentit (2)

  1. silja

    mikä se paikka on ensi vuonna josa järjestetään festarit ja ketkä esiintyy ensi kesänä
    festareilla onko tietoa 15.8-2015 ne on en muista paikan nimeä lauantaina oli hyvät festarit ja hyvät esiintyjät jonne aaron,elastinen,anna abreu

  2. silja

    elastinen on tosi komea ja suloinen ja hyvä laulaja jonne aaron on tosi suloinen olen pääsyt sen kanssa samaa kuvaa kallioniemessä hyvää syksyä jonne aaronille ja elastiselle jonne on söpö komea

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?