Kurun palvelubussi auttaa autottomia

Kaksi viikkoa sitten aloittanut Kurun palvelubussi on helpottanut monen kurulaisen liikkumista. Syksyn kuluessa aikatauluja vielä tarkennetaan kysynnän mukaan.
Harri Painilainen (vas.) ja Kai Lahti vuorottelevat Kurun uuden palvelubussin kuljettajina. Asiakkaana Seppo Poukkanen.

Harri Painilainen (vas.) ja Kai Lahti vuorottelevat Kurun uuden palvelubussin kuljettajina. Asiakkaana Seppo Poukkanen.

Ylöjärven kaupungin järjestämää Kurun palvelubussia liikennöi Tmi Harri Painilainen, joka hoitaa samalla kalustolla myös Kurun Yhtenäiskoulun koulukyytejä sekä palvelukeskuksen päivätoiminnan ja kotihoidon saunakuljetukset. Näiden kiinteällä aikataululla tehtyjen kuljetusten lisäksi palvelubussi tarjoaa arkisin kaikille avointa asiointiliikennettä kolmen euron kiinteään hintaan, joka maksetaan käteisellä kuljettajalle.
– Kyytejä ja vapaita aikoja kannattaa kysellä hyvissä ajoin, mielellään jo edellisenä päivänä ennen tarvittavaa kuljetusta, tähdentää Harri Painilainen.
Kiireellisessäkin tapauksessa kannattaa soittaa, sillä vapaana ollessaan auto ja kuljettaja lähtevät viemään asiakasta vaikka heti.

Koulukyydit aamuisin ja iltapäivisin

Aamuisin palvelubussi ajaa koulukuljetukset Länsi-Teiskosta Parkkuun kautta Kurun kirkonkylään Yhtenäiskoululle. Lähtö Länsi-Teiskosta on kello 7.20, ja perillä ollaan viimeistään kello 8.15. Sen jälkeen tiistaista perjantaihin on vielä vanhustentalon aamuiset saunakyydit ja päiväkeskuskuljetukset, mutta noin kello 9.30 bussi vapautuu asiointiliikenteelle. Koulukyytiinkin voi Painilaisen mukaan nousta.
– Otamme bussiin koululaisten lisäksi muitakin matkustajia, jos tilaa vain on. Jos siis on tarvetta aamuvarhaiseen lähtöön Länsi-Teiskon tai Parkkuun suunnasta, niin kannattaa soittaa autoon ja tiedustella kyytiä. Paluu on puoliltapäivin. Iltapäivisin kello 14.15 palvelubussi vie koululaisia pohjoisen suuntaan, kuten Luoteeseen ja Itä-Aureeseen. Silloinkin bussiin otetaan tilan antaessa myöden muitakin kuin koululaisia. Päivittäinen palveluliikenne päättyy kello 15.30, mutta koulukyydeissä päivä jatkuu vielä sen jälkeenkin, ja tapauskohtaisesti voidaan sopia asiointiliikenteen kuljetuksista reitin varrelle.

Asiointiliikennettä kaikille

Harri Painilainen korostaa, että kutsuperiaatteella ovelta ovelle toimiva asiointiliikenne on kaikille halukkaille avointa. Ainoa rajoitus on, että kyydit sijoittuvat entisen Kurun kunnan alueelle. Siten myös vapaa-ajanasukkaat voivat halutessaan käyttää palvelubussia täydentämään julkisen liikenteen olematonta reittiverkostoa.
– Meidät voi tilata vastaan vaikka kantatien varteen linja-autopysäkille, josta viemme asiakkaan kotiovelle asti. Ja lupaamme myös palvella eli tarpeen vaatiessa kannamme kassit ja matkalaukut sisälle asti, lupaa Painilainen. Asiakkaan liikuntarajoitteisuuskaan ei ole ongelma, sillä palvelubussin kuljettaja avustaa tarvittaessa kyytiin myös pyörätuolien käyttäjät. Autossa on lisäksi vakiovarusteena omakin pyörätuoli.

Tutut kuljettajat

Liikennöitsijä Harri Painilainen ajaa itse palvelubussia, ja toisena kuljettajana vuorottelee Kai Lahti. Molemmilla on yli kymmenen vuoden kokemus sekä autonkuljettajana että asiakaspalvelijana. Kai Lahden mielestä on tärkeää, että asiakkaat tuntevat palvelubussin kuljettajan ja voivat myös luottaa tähän.
– Kun ajan myötä opimme tuntemaan toisemme, on siitä selkeästi etua. Esimerkiksi vanhuksilla saattaa tulla ongelmia kesken matkan, ja tuttu kuljettaja osaa auttaa vaikkapa lääkkeiden oton kanssa, toteaa Lahti.

Tarvetta on

Kurulaiset eläkeläiset Maija Seppälä ja Seppo Poukkanen ovat parin viikon kokemuksen jälkeen tyytyväisiä palvelubussin toimintaan. Molemmat ovat käyttäneet kuljetuksia saunareissuihinsa palvelukeskukselle.
– Kotiovelta haetaan ja tuodaan vielä takaisinkin, eli hyvin on palvelu pelannut. Kauppaankin saatan talven tullen tarvita kyytiä, vaikka se aika lähellä onkin, suunnittelee Maija Seppälä.
Seppo Poukkanen pitää tilauskyytiä edullisena, joskin saunakyytien aikatauluihin hän toivoo vielä parannusta.
– Viimeksi jouduin odottamaan saunan jälkeen kotikyytiä palvelukeskuksella pari tuntia, mutta toivottavasti aikataulua muutetaan piakkoin siltä osin, toivoo Poukkanen.

Puhelinnumero talteen

Harri Painilainen kannustaa kyydin tarvitsijoita ottamaan rohkeasti yhteyttä.
– Kannattaa soitella aina kun tarvitsee kyytiä apteekkiin, terveyskeskukseen,  kauppaan tai vaikkapa kyläreissulle. Pyrimme aina sovittelemaan ajat asiakkaan tarpeiden mukaan. Jos palvelubussin kysyntä kasvaa riittävästi, on mahdollista, että myös tarjontaa laajennetaan järjestelmällä koulukyytejä muulla tavoin. Siitä päätetään kuitenkin vasta sitten, kun palvelubussin toiminta on kunnolla lähtenyt käyntiin.

Kurun palvelubussi

• Kyydit ovat kaikille avoin kaupungin tukema kuljetuspalvelu.
• Palvelu toimii arkipäivisin entisen Kurun kunnan alueella.
• Asiakas maksaa kyydistä 3 euroa suuntaansa.
• Kyyti sopii myös liikuntarajoitteisille.
• Tilaukset ja tiedustelut saa numerosta 0400 672 793.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?