Zachary Wylie, 5, on vankkumaton Fröbelin Palikoiden fani

Tenavien Tohinoihin Australiasta asti

Ylöjärveläiseen kesätapahtumien kavalkadiin lukeutuu olennaisena osana Tenavien Tohinat, jossa lapset pääsevät nauttimaan laadukkaasta lastenmusiikista.  Tällä kertaa suosittu suvitapahtuma veti helteiseen Räikän rantaan noin 1 200 innokasta lastenmusiikin kuulijaa ikään katsomatta. Todennäköisesti kaukaisimmat vieraat Tenavien Tohinoihin saapuivat Australiasta asti.
Fröbelin Palikat on Zachary Wylien suosikkiorkesteri. – Zachary on yhtyeen todellinen fani, äiti Jaana Wylie tähdensi.

Fröbelin Palikat on Zachary Wylien suosikkiorkesteri. – Zachary on yhtyeen todellinen fani, äiti Jaana Wylie tähdensi.

Näillä australialaisvierailla on toki vahvat siteet puutarhakaupunkiin, eli ihan ex tempore -vierailijoista ei ollut kyse Räikän lämpimässä sunnuntai-iltapäivässä.
Mutta fakta on silti se, että ainakin yksi perhe saapui Tenavien Tohinoihin maapallon toiselta puolelta.
Kyseessä oli Wylien perhe. Äiti-Jaana on lähtöisin Ylöjärveltä. Muut jäsenet ovat isä-Jacob sekä lapset Zachary, 5, ja vielä alle vuoden ikäinen Henry.
– Muutimme Australian Brisbaneen neljä vuotta sitten, Jaana Wylie taustoittaa.
Esikoispoika Zachary oli kaksivuotias, kun Wyliet pakkasivat matkalaukkunsa ja muuttivat Australiaan. Vaikka Suomen kieli jäi ratkaisevalla hetkellä sivuosaan, nuori herra Zachary Wylie taitaa pikku hiljaa enemmän ja enemmän suomen kieltä.
– Hän on oppinut sitä melko paljon viime aikoina. Zachary puhuu nykyisin jo kokonaisia lauseita suomea.
Suomen kielen hallinnasta on hyötyä, sillä Zacharyn suosikkiyhtye on Fröbelin Palikat, joka esiintyi myös Tenavien Tohinoiden päätteeksi.
– Poikani havaitsi Fröbelin Palikoiden jäsenet jo ennen keikan alkua ja oli aivan innoissaan, Jaana Wylie kertoi.

Yhteinen ponnistus

Sekä Tenavien Tohinat että lauantain tapahtuma Räikkä Raikaa olivat perinteikkään kulttuuri- ja musiikkiyhdistyksen Rantajätkien ja Ylöjärven kaupungin kulttuuritoimen yhteinen voimannäyte.
– Rantajätkät hoitivat teknisen toteutuksen. Meidän vastuullamme oli puolestaan ohjelma, Ylöjärven kaupungin kulttuurituottaja Sini Kallio taustoitti.
Lauantain Räikkä Raikaa -tapahtuma kokosi noin 300 hengen yleisön fiilistelemään parhaita yhteislauluja. Esiintyjänä oli tuttu mies suomalaisen iskelmämusiikin kentältä.
– Kari Vepsä laulatti yleisöämme lauantaina.
Tenavien Tohinoiden selkeä valtti kulttuurituottaja Kallion mielestä on laadukkaat ja perinteiset lastenlaulut.
– Nykypäivänä tunnetut lapsi- ja nuorisotähdet ovat tietysti suosittuja. Haluamme tuoda silti esiin kunnollista vanhan ajan lasten musiikkia.
– Meillä on Suomessa paljon hyviä lastenmusiikin tekijöitä, Sini Kallio tähdensi.
Laadukas ja kotimainen lastenmusiikki on se kivijalka, johon Tenavien Tohinat nojaa myös jatkossa.
– Minusta vaikuttaa siltä, että olemme tapahtumana saavuttaneet hyvän maineen laadukkaan suomalaisen lastenmusiikin estradina.
– Edellä mainittu näkyy muun muassa siinä, että esiintyjät tulevat mielellään tapahtumaamme. Tenavien Tohinat on esiintyjäpiireissäkin vakiintunut käsite, Kallio linjasi.
Suuret tapahtumat vaativat paljon ponnisteluita. Näin on asian laita myös Tenavien Tohinoiden kohdalla.
– Aloitimme tapahtuman järjestelyt noin puolisen vuotta ennen h-hetkeä eli tammikuussa.

Räikkärockille ei korvaajaa luvassa

Kulttuuri- ja musiikkiyhdistys Rantajätkien elämänmenoon pitkään kuulunut Räikkärock päättyi vuoden 2012 heinäkuussa. Moni on kysellyt ja ehkä odotellut jotakin rock-henkistä tapahtumaa Räikkärockin manttelin perijäksi. Toistaiseksi sellaista ei kuitenkaan ole luvassa.
– Räikkärockin kaltaista isoa ulkoilmatapahtumaa ei ole tulossa.
– Ylöjärvellä kyseisen luokan tapahtuman järjestäminen ei ole taloudellisesti oikein mahdollista. Pöheikön Pölläys kesän avaustapahtumana on sen sijaan vakiinnuttanut asemansa, Rantajätkä-veteraani Ari Kallio perusteli.
Pienemmän mittakaavan rock-juhla on ollut suunnitteilla syksyksi, mutta senkin toteutus on jäädytetty.
– Meillä oli suunnitteilla Sänkipellon Säpinät -tapahtuma syyskuun aluksi.
– Sänkipellon Säpinät voisi periaatteessa toimia, mutta tässä Räikän ympäristössä on niin paljon asutusta, että iltajuhlien läpivieminen on aika vaikeaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?