Lasten uimakouluissa yhtä paljon kävijöitä kuin aina ennenkin

Maksu ei vähentänyt polskuttelijoita

Ylöjärven liikuntapalveluiden suositut rantauimakoulut olivat tänä kesänä ensi kertaa maksullisia. Kaupungin kehnon taloustilanteen vuoksi asetettu 15 euron osallistumismaksu ei kuitenkaan vaikuttanut opetusryhmien suosioon, sanoo uimaopettaja Heikki Puttonen.
– Tenavia riitti niin alkeis- kuin jatkoryhmiinkin. Suurin osa lapsista ilmoitettiin kouluihin jo ennakkoon toukokuussa, Puttonen kertoo.
Tamperelainen Heikki Puttonen on työskennellyt Ylöjärven kaupungin liikunnanohjaajana jo monta vuotta. Rantauimakouluja hän ei kuitenkaan ollut vetänyt ennen tätä kesää. – Tämä on aivan mahtavaa hommaa, etenkin jos sää suosii, hän hymyilee.

Tamperelainen Heikki Puttonen on työskennellyt Ylöjärven kaupungin liikunnanohjaajana jo monta vuotta. Rantauimakouluja hän ei kuitenkaan ollut vetänyt ennen tätä kesää. – Tämä on aivan mahtavaa hommaa, etenkin jos sää suosii, hän hymyilee.

Viime viikolla päättyneet rantauimakoulut olivat tälläkin kertaa avoinna kaikille polskimisesta kiinnostuneille ylöjärveläislapsille. Hevossaaren, Kurjen, Paijalan, Siivikkalan, Kuuselan ja Räikän biitseillä järjestetyt opetustuokiot keräsivät kaikkiaan 152 ennakkoilmoittautumista.
Heikki Puttosen mukaan luku oli varsin odotettu.
– Uimakoulut ovat aina suosittuja, minkä vuoksi netti-ilmoittautuminen järjestetään jo hyvissä ajoin ennen kesää. Muutamia ilmoittautumisia saimme vielä paikan päällä rannoilla, koska etenkin jatkoryhmissä oli hyvin tilaa, liikunnanohjaaja kertoo.
Alle kuukaudessa läpi rykäisty uimaopetusurakka työllisti kaikkiaan viittä Puttosen kaltaista kaupungin työntekijää. Ensimmäistä kertaa rantauimakouluja vetänyt mies oli kesätöistään avoimen innoissaan.
– Onhan tämä mukavaa, kun näkee lasten oppivan. Joillakuilla saattoi olla aluksi kova pelko edes mennä veteen, mutta pikkuhiljaa hekin rohkaistuivat hienosti, Puttonen hymyilee.
Varsinaisen uimataidon saavuttamisesta ei rantauimakoulujen kohdalla voi kaikesta huolimatta puhua. Yleisesti hyväksytyn määritelmän mukaan kun uimataitoiseksi luokitellaan henkilö, joka pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 selällään.
– Näissä uimakouluissa kävijät ovat olleet 5–8-vuotiaita, eikä useimmilta sen ikäisiltä voi tietenkään tuollaista odottaa. Todellinen uimataito saavutetaan vähän vanhempana, mutta toki kuitenkin vielä alakoulun aikana, Puttonen tietää.

”Ei raha voi olla kynnyskysymys”

Timo Ounia toi tyttärensä Pinjan Räikälle uimakouluun viime viikolla. – Toivottavasti tytöllä on vedessä mukavaa! isä toivoi.

Timo Ounia toi tyttärensä Pinjan Räikälle uimakouluun viime viikolla. – Toivottavasti tytöllä on vedessä mukavaa! isä toivoi.

Viisivuotiaan Pinja-tyttärensä Räikän uimakouluun tuonut Timo Ounia arvostaa uimaopettajien tekemän työn korkealle. Kirkonseudulla asuvan Ounian mielestä uimataito on yksi kansalaisten perustaidoista.
– Ja itsekin opin aikoinani uimaan juuri tällaisessa rantauimakoulussa, hän naurahtaa.
Ounian tytär on vasta esikouluiässä, mutta osaa isänsä mukaan uida ikäisekseen varsin hyvin. Syynä tähän on vauvasta saakka tehty totuttaminen veteen ja vedessä olemiseen.
– Kun Pinja oli puolivuotias, veimme hänet jo vauvauintiin. Kesäisin hän tykkää käydä uimassa mökkirannassa melkein joka päivä, ja talviaikaan käytämme tyttöä uimahallilla naperouinnissa, Ounia luettelee.
– Uinti on valikoitunut Pinjan harrastukseksi oikeastaan sattumalta. Minulle on tärkeintä, että tytöllä on jotakin mielekästä tekemistä, hän jatkaa.
Varsinaisessa uimakoulussa Ounian mukula ei ollut käynyt ennen viime viikkoa. Räikän uintituntien aikaan rannalla auringossa viihtynyt isä ei ollut kaupungin asettamasta 15 euron maksusta moksiskaan.
– Eihän se tee kuin kolme euroa per tunti. Ei raha voi olla tällaisessa asiassa mielestäni kynnyskysymys, hän toteaa.

Halliopetuksessa aina täyttä

Uimaopettajan työ vaatii tarkkaavaisuutta, pelisilmää ja pitkää pinnaa. Kaikki uimaopettajina toimivat liikunnanohjaajat ovat käyneet Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton asianmukaisen koulutuksen.

Uimaopettajan työ vaatii tarkkaavaisuutta, pelisilmää ja pitkää pinnaa. Kaikki uimaopettajina toimivat liikunnanohjaajat ovat käyneet Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton asianmukaisen koulutuksen.

Liikunnanohjaaja Puttoselle jää päättyneestä uimakoulukesästä hyvät muistot. Ongelmia tai vaaratilanteita ei esiintynyt.
– Kesä-heinäkuun taitteen kylmät säät olivat tietysti ikävä juttu, mutta nekin vaihtuivat nopeasti helteisiin. Mikäs täällä on ollut ollessa! Puttonen hymyilee.
Vaikka suvi alkaa pikkuhiljaa kääntyä loppusuoralleen, jatkuu uimaopetus Ylöjärvellä myös syksyn pimeydessä. Syyskuun alusta eteenpäin uimista harjoitellaan vasta remontoidussa Ylöjärven Urheilutalossa.
– Uimahallissa on minun mielestäni parempi opettaa näitä asioita kuin rannalla. Olosuhteet ovat sisätiloissa vakaat, muuttumattomat ja rauhalliset. Tietty opetamme asioita sielläkin leikin kautta, niin kuin rannallakin, Puttonen kertoo.
Ilmoittautuminen syksyn halliuimakouluihin on parhaillaan käynnissä Ylöjärven kaupungin nettisivuilla. Muikeasta 50 euron maksusta huolimatta ryhmät tulevat yleensä aina tupaten täyteen.
– Niin montaa lasta opetetaan kuin vain ehditään. Kysyntää halliuimakouluille on paljon enemmän kuin resursseja järjestää niitä, Puttonen harmittelee.

+++++
Osaatko sinä uida? Kerro alla olevassa kommenttikentässä, miten itse opit uimaan!

Rantauimakoulujen hintoja Pirkanmaalla

Tampere: 0 euroa (yksi viikko)
Pirkkala: 0 euroa (kaksi viikkoa)
Ruovesi: 0 euroa (kolme päivää)
Virrat: seitsemän euroa (viikko)
Ylöjärvi: 15 euroa (yksi viikko)
Hämeenkyrö: 20 euroa (kahdeksan päivää)
Lempäälä: 10 euroa (yksi viikko) tai 20 euroa (kaksi viikkoa)
Kangasala: 20 euroa (10 päivää)
Nokia: ei rantauimakouluja
Ikaalinen: ei rantauimakouluja

Lähteet: kuntien ja kaupunkien nettisivut

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?