Jorma Kääriäinen tuikkii Sappeen Kesäteatterin tähtenä

Parisuhdeterapiaa, iskelmää ja rokkenrollia

Sappeen matkailukeskuksessa Pälkäneellä hauskuttaa tänä suvena Heikki Vihisen ohjaama ja Vihisen yhdessä Lotta Ansakorven kanssa kirjoittama musiikkikomedia Yhden Tähden Hotelli. Pienestä korpihotellista ja sen asiakkaista kertovaa tarinaa tahdittaa tanssilavojen taivuttaja Jorma Kääriäinen.
31 Yhden tähden hotelli

Sappeen Kesäteatterin kotimaisessa kantaesityksessä Yhden Tähden Hotelli nähdään Manu Havisalmi (oik.), Kirsi Nurminen, Lotta Ansakorpi, Mikko Rantaniva, Anette Ekholm ja Jorma Kääriäinen. Esitykset jatkuvat 30. elokuuta saakka. (Kuva: Janne Salkolahti)

Ihan piti silmiä hieraista: ulkonäkö natsaa, varsi on pitkä ja sutjakka, askel lennokas ja supliikki sujuu, mies näyttelee hyvin…
Mutta ei, yhden tähden hotelliin saapuva nuori aviomies Jokke ei ole kuitenkaan kesäteatterille antautunut Alexander Stubb, sillä tämä kaverihan osaa myös laulaa!
Jokke toki muistuttaa ulkoisesti pääministeriämme, mutta mainio lauluääni paljastaa miehen näyttelijä Mikko Rantanivaksi.
Rantanivan esittämä sulho on tuonut nuorikkonsa syrjäiseen korpihotelliin häämatkalle
Lotta Ansakorven roolittama Laura ei ole järin innostunut majapaikasta, jonka nurkkaan on sammaloitunut puolalainen tanssiorkesteri Varsovan Liitto.
Ruokapalkalla lähes neljäkymmentä vuotta musisoinut kvartetti ei välispiikkejä harrasta ja purskahtelee soittamaan varsin omaperäisellä ohjauksella.
Suurten ketjubrändien jalkoihin tallautuvan hotellin kurimuksesta kertovaa tarinaa mehustaa juuri avioituneen parin lisäksi Kirsin ja Samin (Anette Ekholm ja Manu Havisalmi) parisuhteen kymmenen vuoden huolto sekä hotellinpitäjäAnsan (Kirsi Nurminen) ja tähtiartisti Kari ”Kerma” Koistisen (Jorma Kääriäinen) letkeä vispilöinti.

Historian havinaa

Hauska nimileikki tässä Heikki Vihisen ja Lotta Ansakorven kirjoittamassa näytelmässä, jossa Ansa-niminen leskirouva huseeraa korpeen kohonneessa majoituspaikassa.
Tämä tarina on joka tapauksessa ehtaa hotellibisneksen historiaa.
1960-luvulla rakennetut korpihotellit kärsivät seuraavan vuosikymmenen säästökurimuksesta: matkailijoiden määrä väheni radikaalisti ja yritykset karsivat kokouksia.
Ensimmäinen korpihotelli Ruuponsaari purettiin viime vuonna Viitasaarella, ja sijoitusyhtiön mielestä niiden aika on nyt lopullisesti ohi.
Ansan hotelli on sekin konkurssikypsä. Pitäisi olla designia ja oheistoimintaa, kuten moderni kylpylä ja eräpalveluja. Rauhallista kyllä on, ja juuri sen yhden tähden vuoksi aviomiehet ovat kyseisen matkakohteen valinneetkin. Saa keskittyä olennaiseen: parisuhteeseen.
Rakkaudesta on siis kysymys tässäkin kesäpläjäyksessä. Vastanaineet Laura ja Jokke elävät symbioosissa, mutta Kirsi ja Sami ovat ajautuneet katkolle, jossa peli vihelletään poikki tai siirrytään jatkoajalle. Tähtistara Kerma tahtoo Ansan pyydykseensä, mutta onko leski valmis uuteen suhteeseen?

Koomikko Mikko

Komedia on perinteistä kesäteatteria, jossa juonta kuljetetaan myös musiikin voimin. Ja kukapa sen rennommin tekisi kuin näytelmän musiikillinen parisuhdeterapeutti Jorma ”Kerma” Kääriäinen, joka esittää hittejään, kuten Yhden tähden hotelli, Päivin öin ja Mä elän vieläkin. Kaupan päälle nautiskellaan vielä rokkenrollista ja Elviksestä.
Heikki Vihisen rempseä ohjaus antaa tilaa Mikko Rantanivan koomikon taidoille. Notkea Rantaniva kannattelee elastisella kehonkielellään lähes koko esitystä.
Muut näyttelijät tekevät tasaista työtä, mutta heidän rooleissaan ei ole yhtä monipuolisia rakennusaineita kuin Rantanivan Jokessa.
Sävykkäästi laulavan Ekholmin pystyssä pysyminen muhkeissa kiilakoroissa on ihme.
Ari Kankaanpään luotsaaman orkesterin luiden ympärille on topattu vähän enemmän lihaa. Ilahduttavaa sekin, että teatteri on panostanut live-bändiin.
Entä, miten keikkatauolta palanneelta lavakettu Jormalta sujuu Kerman rooli? No, ainakin viime tiistain perusteella kuin konkariharrastajanäyttelijältä ikään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?