Demariehdokas Jussi-Pekka Ahonen haluaa nostaa esiin palkansaajien ja perheiden asiat

Tavallisten ihmisten äänitorvena kohti eduskuntaa

Metallityöväen Liiton ylöjärveläinen nuorisosihteeri Jussi-Pekka Ahonen ahkeroi parhaillaan gradunsa parissa. Sen ohella Ahosen päivät kuluvat lapsia hoitaessa ja miettiessä ensi kevään eduskuntavaaleja.
Demariehdokas haluaa eduskuntaan tekemään päätöksiä, jotka korjaisivat viime aikoina valtakunnan politiikassa sekä kuntapolitiikassa tehdyt virheet.
Kahden tyttären isä Jussi-Pekka Ahonen voitti jääkiekon nuorten Suomen mestaruuden Tapparassa vuonna 2001.

Kahden tyttären isä Jussi-Pekka Ahonen voitti jääkiekon nuorten Suomen mestaruuden Tapparassa vuonna 2001.

Kunnallisoikeutta sekä pitkänä sivuaineena taloustiedettä yliopistossa lukenut Ahonen päätti asettua ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleihin jo reilut kolme vuotta sitten edellisten eduskuntavaalien jälkeen.
Silloin ensimmäistä kertaa ehdolla ollut Ahonen keräsi yli tuhat ääntä. Hyvä äänisaalis antoi tunteen siitä, että ehdolle kannattaa asettua uudelleen.
Ahonen on tottunut menestymään vaaleissa, sillä kaksissa edellisissä kunnallisvaaleissa hän on ollut SDP:n ääniharava Ylöjärvellä sekä koko kaupungin kolmanneksi eniten ääniä kerännyt kunnallispoliitikko.
Ahosella on jo mielessä lääkkeet, miten SDP nousisi nykyisestä suosta, johon se on uponnut kärsittyään tappioita muutamissa viime vaaleissa. Ahosen mukaan demarit palaavat kärkipuolueeksi vankalla perustyöllä.
– Meidän täytyy osoittaa, että ajamme tavallisen ihmisen asioita. Tällä hetkellä valtakunnan politiikan ja kuntapolitiikan linja on melko oikealla. Se näkyy palveluiden leikkaamisena ja työttömyyden kasvuna. Nyt varallisuus kertyy pienelle joukolle. Se ei ole demareiden politiikkaa, Ahonen tuumaa.
Ahosen mukaan demarilaivan kurssi kääntyi oikeaan suuntaan toukokuussa, kun Antti Rinne valittiin puolueen puheenjohtajaksi Jutta Urpilaisen tilalle. Ahonen kuului puheenjohtajakisassa Rinteen tukijoukkoihin.
– Antti Rinne näytti osaamisensa jo minihallitusneuvotteluissa. Hänen johdollaan saimme aikaiseksi sellaisen työllisyys- ja kasvupaketin, joka on miljardin suurempi kuin mistä vanha hallitus oli sopinut. Nyt olemme linjalla, jolla voimme palauttaa ihmisten luottamuksen SDP:hen.
Ahonen liputtaa aidosti SDP:n puolesta. Hänen mukaansa se on lähestulkoon ainoa puolue, joka on tavallisen ihmisen puolella.
– Meille jokainen ihminen on yhtä tärkeä, oli hänellä rahaa tai ei. Emme katso menestystä pahalla vaan haluamme turvata kaikille samanlaisen mahdollisuuden onneen. Jokaisella kansalaisella pitää olla mahdollisuus rakentaa itselleen hyvä elämä.

Työllä tultava toimeen

Ahonen haluaa nostaa vaalikampanjassaan esille palkansaajien ja perheiden asioita.
Hänen mukaansa etenkin kokoomus ja perussuomalaiset ovat tehneet suomalaisille karhunpalveluksen vaatiessaan palkanalennuksia, työiän pidennystä sekä nuorten työllistämistä minimipalkkaa pienemmällä korvauksella.
– Nämä ovat asioita, joita en voi hyväksyä. Silloin mennään vikasuuntaan, kun ihminen ei voi tulla toimeen omalla työllään, Ahonen linjaa.
Ahonen huomauttaa, että suomalaisten perheiden elintaso on viime aikoina laskenut.
– Tälläkin hetkellä on paljon perheitä, jotka eivät pysty kustantamaan lastensa harrastuksia. Tähän pitää saada muutos.
Ahonen on erittäin huolissaan myös nuorisotyöttömyydestä.
– Olen tehnyt kuntalaisaloitteen, jossa vaaditaan Ylöjärven kaupunkia lisäämään kesätyöpaikkoja. Tällä yksinkertaisella tavalla voimme tarjota nuorille kokemuksia ja auttaa heitä pääsemään eteenpäin elämässä.
Ahonen ei ymmärrä sitäkään, miksi eläkeindeksiä leikattiin yhdellä prosentilla.
– Tämä kokoomuksen johdolla tehty päätös oli erittäin huono. Meillä on paljon pienituloisia eläkeläisiä, jotka eivät enää pärjää.
Siivikkalalainen haluaa myös pitää kiinni ajatuksesta, jonka mukaan kaikilla ihmisillä on oikeus tietyn elintason takaavaan työhön. Kansalaispalkkaa Ahonen ei ottaisi käyttöön.
– Vastikkeettoman rahan jakaminen ei ole hyvä ajatus. Yhteiskunnan on pidettävä huoli ihmisistä, joilla ei ole työtä. Samaan hengenvetoon totean, että sosiaaliturvajärjestelmä kaipaa remonttia. Työttömät ja toimeentulotuen saajat joutuvat nyt painimaan hirveän paperirallin keskellä. Sosiaaliturvajärjestelmää pitää kehittää siten, että erilaisiin tukiin pääsee käsiksi ilman monimutkaista paperisavottaa.

Peruspalveluista on pidettävä kiinni

Jussi-Pekka Ahonen ottaa seuraavan ison tehtävän vastaan ensi vuoden alussa, kun hänestä tulee Ylöjärven kaupunginvaltuuston uusi puheenjohtaja. Ahonen odottaa, että hän pääsee entistä tehokkaammin vaikuttamaan itselleen tärkeisiin asioihin.
– Saamme varmasti aikaiseksi mielenkiintoisia keskusteluja. Toivon, että valtuustoporukka olisi suurissa linjauksissa yhtenäinen, koska kuntapuolen isot haasteet vaativat meiltä kaikilta aktiivista ratkaisujen etsimistä.
Ahosen mukaan poliitikot pystyvät tekemään Ylöjärvellä yhteistyötä, vaikka puolueiden linjat eroavatkin joissain asioissa merkittävästi toisistaan. Demariehdokkaan mielestä etenkin ylöjärveläinen oikeisto tuppaa tekemään erilaista politiikkaa kuin SDP haluaisi.
– Oikeisto eli kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset haluavat leikata peruspalveluita. Ylöjärvellä on jo leikattu vanhusten sosiaali- ja terveyspalvelukyydeistä. Lisäksi meillä on yksi terveyskeskus kesällä kiinni, ja Viljakkalan terveyskeskus on muutettu palvelupisteeksi. Nämä kaikki leikkaukset kohdistuvat kaikista heikko-osaisimpiin ihmisiin, Ahonen sanoo.
Demarit ehdottivat Ahosen johdolla, että Ylöjärven veroprosenttia olisi pitänyt nostaa 0,25 prosenttiyksikköä enemmän kuin mihin lopulta päädyttiin. Ahosen mukaan hieman tehtyä suuremmalla korotuksella olisi pystytty turvaamaan Ylöjärven peruspalveluiden toimivuus.
– Meidän ehdottamamme korotus olisi tarkoittanut tavalliselle ihmiselle vain muutaman euron lisälaskua kuukaudessa. Ainakin minä olisin sen mielelläni maksanut, Ahonen linjaa.

Kuntaliitoksiin ei tarvetta

Viime vuodet Suomessa pinnalla olleet kuntarakenneuudistus sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus (soteuudistus) herättävät Ahosessa vahvoja ajatuksia.
– Voisin pitää näistä asioista kolmen tunnin powerpoint-show’n, hän naurahtaa.
Ahosen mukaan Pirkanmaalla ei ole tällä hetkellä tarvetta suurille kuntaliitoksille.
– Tampereen seudulla on riittävän hyvävoimaisia kuntia. Yhteistyötä kuntien välillä pitää kuitenkin lisätä, jotta saamme rakennettua toimivat ja tehokkaat joukkoliikenne- sekä asumisratkaisut.
Ahosen mukaan asumisen hajauttaminen syrjäseuduille on suuri uhka.
– Tarvitsemme tiivistä rakentamista, jotta pystymme turvaamaan peruspalvelut myös jatkossa.
Demariehdokas on tyytyväinen siitä, että hallitus- ja oppositiopuolueet pääsivät sopuun soteuudistuksen suuntaviivoista. Eduskunnan käsittelyyn syksyllä tulevan ehdotuksen mukaan Suomi jaettaisiin viiteen sotealueeseen.
– Uudistus on varmasti hyvä. Tosin toivon hartaasti, että uudistuksen myötä Suomeen ei rakenneta automaattista palveluiden ulkoistamisaparaattia. Emme voi alkaa tehdä rahaa ihmisten terveydellä ja vanhuudella, Ahonen sanoo.

Vienti ja sisäinen kysyntä kuntoon

Siivikkalalaisehdokas toivoo, että Suomen talous lähtisi pikaisesti nousuun. Talouden madonlukuja on kuultu jo ihan riittävästi. Ahosen mukaan Suomen vienti olisi saatava takaisin kasvu-uralle.
– Perusteollisuutemme on aikamoisessa kriisissä. Kaipaamme investointeja, joilla pääomapulasta kärsivä teollisuus pystyy rahoittamaan tarpeitaan. Tarvitsemme myös laadukasta koulutusta, jonka myötä yritykset saavat ammattiosaajia kehittämään innovaatioita.
Ahonen perää myös Suomen sisäisen kysynnän kasvattamista. Hänen mielestään nyt olisi hyvä aika satsata rata- ja tieverkostoon sekä homekoulujen korjaukseen. Nämä investoinnit loisivat Ahosen mukaan työtä ja takaisivat sen, että tavara kulkee Suomen sisällä.
Kaiken kehityksen keskellä Ahonen haluaa pitää ehdottomasti kiinni reiluista työehdoista.
– On valvottava, miten tietyt yritykset käyttävät ulkomaista työvoimaa. Ulkomaisissa työntekijöissä ei ole mitään vikaa, mutta heille pitää tarjota sama palkka ja samat edut kuin suomalaisille työntekijöille. Nykyinen tilanne, jossa jotkin yritykset käyttävät väärin ulkomaista työvoimaa, vääristää kilpailua.

Luottavaisena kohti vaaleja

Kaupunginvaltuuston tuleva puheenjohtaja on kampanjoinut eduskuntavaaleja varten jo pitkään. Tänä kesänä hän aikoo kiertää aktiivisesti markkinoilla ja tapahtumissa. Kampanja tietysti kiihtyy vaalien lähestyessä.
– Tukiryhmääni saa ilmoittautua milloin tahansa. On ollut kiva huomata, että tukea on tullut jo nyt monesta suunnasta, Ahonen sanoo.
Hän on mielissään siitä, että Ylöjärveltä pyrkii eduskuntaan usea ehdokas.
– Voimme varmasti tehdä ehdokkaiden keskinäistä yhteistyötä esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa. On hyvä, että ihmisillä on valinnanvaraa. Lienee kuitenkin selvää, ettei kukaan pääse eduskuntaan pelkästään ylöjärveläisten äänillä.
Ahonen kuitenkin luottaa siihen, että hän saa kerättyä riittävän äänisaaliin koko Pirkanmaan alueelta.
– En olisi ehdolla, jos en aidosti uskoisi pääseväni läpi. Toki läpi pääseminen vaatii hirvittävän äänimäärän. Uskon kuitenkin, että ihmiset ovat huomanneet minun tekevän aidosti työtä kansalaisten hyvinvoinnin eteen. Olen valmis laittamaan itseni likoon tavallisten ihmisten puolesta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?