Tampere kauppaa Veittijärven paratiisisaunaa – uutta harrastuspaikkaa ei tiedossa

Avantouimareiden toiminta vaakalaudalla

Jo 16 vuotta puutarhakaupunkilaisia liikuttaneen Ylöjärven Avantouimarit ry:n tarina saattaa olla pian lopussa. Jääkylmää virkistystoimintaa lähes 300 aktiivijäsenelleen tarjoavan yhdistyksen saunatilat Veittijärven rannalla ovat olleet myynnissä toukokuun lopulta lähtien.
– Haluaisimme ehdottomasti jatkaa täällä, mutta ei meillä ole varaa tontin ostoon, puheenjohtaja Tapio Saarijärvi harmittelee.
Tähän saakka Avantouimarit on ollut tiloissa vuokralaisena.
Tamperelainen Veikko Lindström (oik.) käy Veittijärven avantosaunalla harva se viikko. Kesäisin paikka on hänelle yhtä tärkeä kuin kesämökki. – Täällä on lempeät löylyt, mukavia ihmisiä ja kaunis ympäristö. Eipä sitä ihminen paljon muuta kaipaakaan, hän miettii.

Tamperelainen Veikko Lindström (oik.) käy Veittijärven avantosaunalla harva se viikko. Kesäisin paikka on hänelle yhtä tärkeä kuin kesämökki. – Täällä on lempeät löylyt, mukavia ihmisiä ja kaunis ympäristö. Eipä sitä ihminen paljon muuta kaipaakaan, hän miettii.

Tieto harrastustoiminnan joutumisesta veitsenterälle oli innokkaille avantouimareille sokki. Perinteikkään saunan ja sen tontin omistava Tampereen kaupunki lähetti yhdistykselle loppukeväästä viestin, jossa kerrottiin vuokrasopimuksen päättyvän kesäkuun lopulla.
– Tontti pantiin myyntiin, koska Tampere halusi päästä eroon ylimääräisistä kiinteistöistään. En sanoisi sitä suuren suureksi yllätykseksi, sillä aikaisemmin kaupunki oli jo myynyt muut Kesäniemen tonttinsa, Saarijärvi juttelee.
– Mutta ilmeisesti tämä ei mennyt kaupaksi, koska saimme kaupungilta äskettäin jatkoaikaa. Tällä tietoa pyöritämme toimintaamme saunalla elokuun puoliväliin saakka, hän jatkaa.
Sartsa-nimistä tilaa kauppaa parhaillaan yksityinen kiinteistönvälitysfirma. Avantouimareiden mukaan kiinnostuneita kävijöitä on paikan päällä jo käynyt, eikä ihme: mainostekstissä tilaa kehutaan maasta taivaisiin.
Lähes 15 aarin kokoinen Sartsa sijaitsee Kuruntien varressa, vain neljän kilometrin päässä Ylöjärven ydinkeskustasta. 40 metrin rantaviivalla varustetulla alueella sijaitsee 1970-luvulla rakennettu hirsirunkoinen sauna, jonka pinta-ala on 174 neliömetriä. Ylöjärven kaupungin kaavapapereissa tontille on merkitty rakennusoikeus isolle omakotitalolle ja talousrakennukselle.
Tilan velaton hintapyyntö on 199 000 euroa.
– Vaikka meillä on paljon jäseniä, tuo summa on meille tietysti ihan utopistinen. Avantouimareiden vuosijäsenyys maksaa nimittäin vain 20 euroa, Saarijärvi hymähtää.

”Tärkeää sosiaalista toimintaa”

Leena Vesterbacka (vas.) on avantouinnin konkari, Krista Sarkola puolestaan aloittelija. Molempien mielestä Veittijärven aallot ovat ainutlaatuiset.

Leena Vesterbacka (vas.) on avantouinnin konkari, Krista Sarkola puolestaan aloittelija. Molempien mielestä Veittijärven aallot ovat ainutlaatuiset.

Tapio Saarijärvi ei osaa sanoa, mitä Ylöjärven Avantouimareille elokuun puolivälin jälkeen tapahtuu. Lopettaminen on vahva vaihtoehto, koska varasuunnitelmia ei ole ehditty edes kunnolla miettiä.
Samoilla linjoilla on moni yhdistyksen rivijäsen. Kymmenen vuotta avantouintia harrastanut Mauri Jussila kertoo lopettavansa koko harrastuksen, jos Veittijärven rakas sauna lähtee alta.
– Tämä paikka on yksi tärkeä syy sille, miksi yhdistykseemme liitytään. Meillä on saunailtoja ympäri vuoden, ja kesäisin saunamme on monelle kesämökin korvike, Jussila kertoo.
Muiden hyistä pulikoimista harrastavien yhdistysten – kuten Ylöjärven Ryhdin – kelkkaan hyppääminen ei houkuttele kovinkaan useaa Avantouimareiden jäsentä. Mauri Jussilan mielestä Sartsan kaltaisia saunatiloja ei ole missään muualla.
– Lisäksi saunailtamme ovat tärkeitä sosiaalisia tapahtumia. Vaikka avantouinti onkin se jäseniä yhdistävä tekijä, niin ilman mukavaa porukkaa se ei tuntuisi ollenkaan samalta, hän jatkaa.
Tavallisena arki-iltana Veittijärven saunalla käy Jussilan arvion mukaan 40–50 uimaria. Savusaunan lämmetessä luku on vielä tätäkin suurempi.
– Kävijöitä tulee ympäri lähiseutua, aina Tampereelta asti. Puhdas vesi, hyvät saunat ja erinomainen sijainti houkuttelevat uimareita, Jussila sanoo.

”Jokin firma voisi tulla apuun”

Juuri nyt Ylöjärven Avantouimareissa vallitsee hienoinen neuvottomuus. Kukaan ei tunnu olevan varma, mitä vallitsevassa tilanteessa pitäisi tehdä. Löylyissä käydään entiseen malliin, mutta tulevaisuus on hämärän peitossa.
– Tässä nyt vähän odotellaan, meneekö tila kaupaksi vai ei. Jos menee, mietitään, voisiko toiminta jatkua muualla, Tapio Saarijärvi pyörittelee.
Avantouimareiden saunailtoihin säännöllisesti osallistuvan Pirjo Kainon mielestä jokin paikallinen yritys voisi ottaa lajin harrastajien asian omakseen.
– Jos jokin firma ostaisi tilan ja vuokraisi sen meille, niin hyvää mainostahan se yhtiölle olisi, tamperelainen Kaino miettii.
– Tällaisten yleisten saunojen tarve ei mielestäni ole missään nimessä ainakaan vähenemään päin. Nämä ovat hyvinvointilaitoksia parhaimmillaan, hän lisää hymyillen.
+++++
Ylöjärven Avantouimarit ry yrittää pelastaa Veittijärven saunatilansa nettiaddressilla. Katso addressi täältä.

Ylöjärven Avantouimarit ry

Mikä: ylöjärveläinen avantouinti- ja saunailtoja järjestävä yhdistys
Perustettu: 1998
• Jäsenmäärä: noin 280
Uimapaikka: Kesäniemen sauna Veittijärvellä
Muuta: saavuttanut paljon menestystä lajin kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa

Lähteet: Tapio Saarijärvi ja ylojarvenavantouimarit.fi

Kommentit (2)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?