Kansanedustajaehdokas Katja Luojus luottaa näkyvään ja perusteltuun päätöksentekoon

Energisyydellä ja rehellisyydellä kohti Arkadianmäkeä

Sairaanhoitaja ja terveystieteiden tohtori Katja Luojus (kok.) lähtee tavoittelemaan tosissaan paikkaa Suomen seuraavasta eduskunnasta.
Huittisissa syntynyt Ylöjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja haluaa olla mukana vaikuttamassa etenkin meneillään olevaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelu-uudistukseen.
Katja Luojus lähtee innokkaana eduskuntavaaleihin. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja luottaa erityisesti osaamiseensa.

Katja Luojus lähtee innokkaana eduskuntavaaleihin. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja luottaa erityisesti osaamiseensa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin osaamisen kehittämisyksikön esimiehenä työskentelevä Luojus alkoi miettiä kansanedustajaehdokkuutta viime syksynä. Lopullisesti ehdokasvankkurit nytkähtivät liikkeelle helmikuussa, kun Luojus sai soiton Pirkanmaan Kokoomuksen piiritoimistosta.
– Sain pari viikkoa mietintäaikaa. Pohdiskelin työtilannettani, perheeni tilannetta sekä tietysti osaamiseni riittävyyttä. Kun sain rohkaisuja ja pyyntöjä usealta eri taholta, oli minun lopulta melko helppo suostua ehdokkaaksi, 44-vuotias Luojus kertoo.

Mielenkiintoinen puheenjohtajavaali

Luojus on yrittäjäperheen kasvatti, ja toiminut itsekin yrittäjänä parin vuoden ajan. Ehkä juuri sen vuoksi hänestä on tullut kokoomuslainen.
Luojuksen mukaan aktiivisuus on aina ollut häntä eteenpäin voimakkaasti työntävä voima. Hänessä elää vahvana sisäinen yrittäjyys.
– Jo alakouluikäisenä keräsin Lielahdessa kolehtia, jotta saimme läheiselle uimarannalle hiekkakuorman. Olen siis aina ollut yritteliäs ja kiinnostunut yhteisten asioiden hoitamisesta. En ollut vielä nuorena kiinnostunut juurikaan politiikasta. Olen siis ajautunut politiikkaan ikään kuin varkain.
Luojus kertoo seuranneensa kiinnostuneesti äskettäin ratkennutta Kokoomuksen puheenjohtajavaalia. Vaali sai runsaasti näkyvyyttä, koska siinä Suomelle valittiin samalla uusi pääministeri. Luojus ei pettynyt, vaikka hänen tukemansa Paula Risikko jäikin vaalissa kakkoseksi.
– Olisin halunnut meille naispääministerin. Toisaalta myös Alex (Alexander Stubb) on todella hyvä. Hän soitti minulle keväällä, ja lupasin puhua hänestä hyvää, Luojus naurahtaa.
Ylöjärveläisehdokas myöntää, että Kokoomuksen puheenjohtajavaalissa katsottiin jo tiukasti kohti eduskuntavaaleja.
– Alex tuo energisyyttä toimintaan ja vauhtia eduskuntavaalikampanjaan. Risikon valinta olisi ollut maltillinen, vaikka olisimmekin ehkä hänen avullaan voineet saada riveihimme demarinaisia Jutta Urpilaisen tukijoista.
Kokoomus on tällä hetkellä gallupeissa Suomen suurin puolue.
Tosin Keskusta hengittää lähellä niskaan. Luojus tietää, miten Kokoomus pitää ykköspaikkansa ensi kevään eduskuntavaaleihin saakka.
– Meidän täytyy tehdä linjakkaita päätöksiä, vaikka kompromisseihinkin pitää taipua. Toiminnan pitää olla näkyvää ja perusteltua. Ainakin kuntapolitiikassa tehdään paljon päätöksiä tunnepohjalta, mikä ei ole hyvä asia. Tunteet kuuluvat politiikkaan, mutta tunne ei saa johtaa päätöksentekoa.

Palveluja monelta suunnalta

Nykyistä eduskunta- ja hallituskautta on niin vähän jäljellä, että sote-uudistusta ei todennäköisesti ehditä saada valmiiksi ennen seuraavia vaaleja. Terveydenhoitoalan ammattilaisena Katja Luojus haluaisi jatkossa olla mukana tekemässä sote-ratkaisuja.
– Meidän tarvitsisi lisätä sosiaali- ja terveydenhuollossa monimuotoisia palveluja. Palveluiden tuottajia voivat olla kunnat, yksityiset tai kolmannen sektorin toimijat. On selvää, ettemme voi nojata vain yhteen palveluntuottajaan, Luojus linjaa.
Hänen mukaansa sote-uudistusta ei kannata eriyttää kuntauudistuksesta.
– Meidän ei pidä rakentaa sote-aluetta ja sen viereen erillistä uudistettua kunta-aluetta. Silloin saamme aikaiseksi vain integraatiovaikeuksia.
Luojus on lämmennyt ajatukselle, jonka mukaan Pirkanmaalla voitaisiin kokeilla jonkinlaista uutta kuntamallia.
Yhtä kaiken yhdistävää kuntaa Pirkanmaalle ei kuitenkaan haluta.
– Meidän pitäisi miettiä, miten kuntapalveluja voitaisiin tiivistää ilman, että minkään kunnan itsenäisyys on uhattuna, Luojus pohtii.
Sote- ja kuntauudistuksen ohella kaupunginhallituksen puheenjohtajaa kiinnostavat myös koulutuksen ja osaamisen näkökulmat. Luojus ei kannata systemaattista oppivelvollisuusiän nostamista.
– Meillä on Ylöjärvellä hyviä kokemuksia joustavan perusopetuksen toiminnasta.  Sitä voitaisiin kehittää yhä pidemmälle. Kaikille pitää löytyä sopivat koulutusväylät ja -menetelmät.

Yrityksille suopeita ratkaisuja

Suomi makaa tällä hetkellä taantumassa, ja talouden madonlukuja luetaan lehdistä päivittäin. Luojuksen mukaan taantumasta noustaan parhaiten kehittämällä uusia työllistämiskeinoja sekä puuttumalla verotukseen.
– Erityisesti yrittäjien velvoitteita pitäisi vähentää. Lisäksi kannatan esimerkiksi koulutusvientiä rajojen ulkopuolelle. Meidän täytyy keksiä myös uusia palveluinnovaatioita, kansanedustajaehdokas pohtii.
Luojus sanoo olevansa huolissaan korkeasta työttömyysasteesta sekä jatkuvista yt-neuvotteluista. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että palkan eteen on tehtävä työtä. Kansalaispalkkaan Suomella ei Luojuksen mukaan ole varaa.
– Kannatan vastikkeellista sosiaali- ja perusturvaa. Uskon, että kaikki ihmiset pystyvät tekemään jotakin. Työn vaativuus pitää sopeuttaa henkilön jaksamiseen ja voimavaroihin. Arvostan lähtökohtaisesti kaikenlaista työtä, Luojus sanoo.

Yhteistyö toimii Ylöjärvellä

Katja Luojuksen mukaan päivänpolitiikan tekeminen on kehittynyt ainakin kuntatasolla aiempaa avoimempaan suuntaan.
– Olemme tehneet Ylöjärvellä tiivistä yhteistyötä kaikkien valtuustoryhmien kesken. Tietysti valtuustosalissa kuulee kuittailua, mutta eikös se vähän kuulukin politiikkaan? Luojus nauraa.
Hänen mukaansa yhteistyö on ollut hedelmällistä kaikkien puolueiden kanssa. Sen vuoksi Luojus ei halua rajata yhtään puoluetta pois seuraavista hallitusneuvotteluista, joita kokoomus vaalit voittaessaan johtaisi.
– Tietysti esimerkiksi perussuomalaiset ovat halunneet tarkoituksella oppositioon eivätkä maan hallitukseen. Oppositiosta on helpompi räksyttää ja jättää vastuu kantamatta, Luojus toteaa ironisesti.
Ylöjärveläisehdokas on tyytyväinen siitä, että on saanut olla aitiopaikalla tekemässä politiikkaa kaupunginhallituksen johdossa. Luojuksen mukaan hän on viime aikoina kehittynyt paljon poliitikkona.
– Olen saanut runsaasti kokemusta esimerkiksi päätöksentekoprosessista sekä yhteistyömenetelmien löytämisestä. Puheenjohtajuus on valmentanut minua erittäin hyvin kansanedustajan tehtävää varten. Puheenjohtajuus on luonut valmiutta ottaa seuraava askel.

Lomalle ennen kampanjaa

Luojuksen vaalitiimi on kasassa ja kampanjasuunnitelma luonnosvaiheessa. Kansanedustajakandidaatti on ollut yhdessä ehdokaskoulutuksessakin.
– Kampanjan varsinainen aikataulu on kuitenkin vielä avoinna, enkä ole laatinut vielä vaalibudjettiakaan. Uskon, että kampanjani on erilainen kuin mihin Ylöjärvellä on totuttu. Satsaan esimerkiksi runsaasti sosiaalisen median käyttöön.
Luojus ei toki ole ainoa ylöjärveläinen eduskuntavaaliehdokas. Luojus myöntääkin, että hän saattaa kamppailla samoista äänestäjistä kuin muut ylöjärveläiset naisehdokkaat.
– Käymme varmasti etenkin Minnojen (Minna Sorsa (vihr.) ja Minna Sarvijärvi (kesk.)) kanssa rehellistä vaalikamppailua ja ajamme toisiamme myönteisessä hengessä eteenpäin, Luojus sanoo hymyillen.
Hän sanoo myös uskovansa tosissaan mahdollisuuksiinsa päästä Arkadianmäelle.
– Meillä on Pirkanmaan Kokoomuksessa seitsemän naisehdokasta, ja toivon olevani heidän joukossaan kärkisijoilla. Uskon voivani päästä eduskuntaan, enkä ole mielestäni edes ylioptimistinen.
Luojus toivoo äänestäjien miettivän äänestyspäätöstä tehdessään, mikä on ehdokkaan todellinen osaamistaso.
– Toivon, että äänestäjät huomaavat minun olevan helposti lähestyttävä ja kuunteleva. Olen rehellinen ja energinen poliitikko, joka hoitaa sen, minkä lupaa, Luojus linjaa.
Vaaleihin on kuitenkin vielä aikaa, ja Katja Luojuskin ehtii tuoda näkemyksiään esille vielä useaan kertaan. Ennen vaalikampanjan aloittamista Luojus ehtii viettää myös kesäloman.
– Lomalla vietän leppoista aikaa perheeni kanssa. Yritän tarttua hetkeen ja tehdä sitä, mitä sää sallii. Luulen, että käyn ainakin tanssilavoilla pyörimässä, Luojus kertoo kesäsuunnitelmistaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?