Metsäkylässä voi tapahtua ihan mitä tahansa

Metsäkylän koululla on kaksi autojen lämpötolppaa rikki. Koulun ikkunoita on rikottu ja seiniä heitelty kananmunilla. Portaikko väestönsuojaan on järkyttävässä kunnossa: siellä on virtsaa, ulostetta, tolkuton määrä roskia, rikottu moottorisaha ja hiekoituslaatikon kansi.
Portaikosta saattaa löytyä enemmänkin tavaraa, mutta lähemmäs ei voi mennä, koska haju on kuvottava. Ei uskoisi, että portaikon siivoamisesta on vasta viikko.
Metsäkylän koulun portaikko, joka johtaa väestönsuojaan, on muodostunut ilkivallantekijöiden kaatopaikaksi. Kuvanottohetkellä rappuset oli siivottu viikkoa aikaisemmin.

Metsäkylän koulun portaikko, joka johtaa väestönsuojaan, on muodostunut ilkivallantekijöiden kaatopaikaksi. Kuvanottohetkellä rappuset oli siivottu viikkoa aikaisemmin.

Kaupungilla puhutaan Metsäkylän ilkivallan olevan niin hurjaa, että periaatteessa siellä voi tapahtua ihan mitä tahansa. Tämä pitää paikkansa: nuoriso tuhoaa paikkoja jatkuvasti, ja joka viikko kaupungilla olisi jotain uutta korjattavaa. Erityisesti kaupungin kiinteistöt kärsivät eniten ilkivaltaa juurikin Metsäkylässä.
– Kaikilla alueilla tapahtuu ilkivaltaa, mutta Metsäkylässä kymmenen kertaa enemmän kuin muualla. Metsäkylä on ylivoimaisesti kaupungin pahin alue nyt, toteaa kaupungin kiinteistötyönjohtaja Matti Majaniemi.
– Ilkivalta on ollut jatkuvaa jo kolmen vuoden ajan. Olen joutunut ottamaan yhteyttä poliisiin useaan kertaan.
Majaniemi kuitenkin korostaa, ettei kukaan kiellä nuoria hengailemasta koululla.
– Täällä saa olla, ja leikkivälineiden käyttö on jopa suotavaa. Eikä sekään haittaa, jos roska tai pari putoaa taskusta pihalle. Mutta tällä hetkellä sotkeminen ja ilkivalta ovat ihan järjettömällä tasolla.

Missä ovat kotiintuloajat?

Tekijöitä on saatu usein kiinni, ja he ovat vasta 10–16-vuotiaita. Huolestuttavinta on se, että valvontakamerat paljastavat, kuinka jopa alakouluikäiset ovat ulkona vielä yöllä kolmen aikaan.
Pikkurikolliset ovat sekä tyttöjä että poikia. Majaniemi on havainnut valvontakameroiden nauhoista, että mitä enemmän tyttöjä on mukana, sitä älyttömämpiä juttuja pojat tekevät.
– Joukossa tyhmyys tiivistyy. Pojille tulee näyttämisen tarve, ja kyllä tytötkin rikkovat paikkoja. Sitten lapset vieläpä ilkkuvat ja leveilevät koulussa, että kyllä he tietävät, kuka sen ikkunan rikkoi, mutta eivät kerro enempää.
Lähinaapurusto on kyllästynyt jatkuvaan pahantekoon, mutta harva uskaltaa sanoa nuorille mitään, sillä seuraavaksi saattaavat olla omat ikkunat rikottuina.

Hengenvaarallista pahantekoa

Talonmies asui kevääseen asti koulun vieressä, joten koulu jätettiin rauhaan.
– Tosin talonmieskin joutui häiriköinnin kohteeksi. Ei ole kiva herätä yöllä kahden aikaan, kun heitellään kiviä peltikatolle, Majaniemi kertoo.
Kun talonmies piti kuria koululla, nuoriso siirtyi päiväkodille. Viime kevään ja kesän aikana nuoret muun muassa kiipesivät katolle ja repivät irti välikaton ilmastointiputket.
– Ruuvasimme putket kiinni siten, ettei niitä saanut enää revittyä. Sitten ne potkittiin hajalle, Majaniemi harmittelee.
– Usein myös kattoluukut jätettiin auki, jolloin vaarana oli vakava vesivahinko.
Päiväkodin remontin myötä keittiön kylmäkoneiden lauhduttimet tulivat rakennuksen ulkopuolelle, ja ne kytkettiin pari kertaa pois päältä.
– Lauhduttimien kytkemisestä pois päältä aiheutui päiväkodille melkoinen lasku, koska kaikki ruoka pakastimista ja jääkaapeista jouduttiin heittämään roskiin.
Sitten kaupunki asetti häkit lauhduttimien ympärille. Häkin ja seinän välissä oli niin pieni rako, etteivät ilkivaltaa tehneet mahtuneet menemään siitä, mutta silti lauhduttimet saatiin kytkettyä jotenkin pois päältä.
– Näimme valvontakameroiden nauhoista, kuinka tekijöillä oli mukana päiväkoti-ikäinen lapsi, joka mahtui ujuttautumaan häkin sisäpuolelle. Siinä opetettiin jo ihan pieniä lapsia pahantekoon!
Myös päiväkodin lipputanko joutui järjettömän ilkivallan kohteeksi. Se oli saatu katki kahden metrin korkeudelta, mutta se ei ollut kaatunut.
– Onneksi päiväkodin työntekijät olivat huomanneet viikonloppuna tapahtuneen ilkivallan jo maanantaiaamuna. Oli pienestä tuulenpuuskasta kiinni, ettei lipputanko kaatunut esimerkiksi lasten päälle, Majaniemi kertoo surullisena.
– Mielestäni on jotenkin vielä törkeämpää kohdistaa ilkivaltaa päiväkotiin. Ei ole mistään kotoisin, että pienten lasten hiekkalaatikoihin virtsataan ja ulostetaan.

Valtavat korjaussummat

Talonmies muutti nyt keväällä pois koulun vierestä, ja saman tien hänen asuntonsa ikkunat rikottiin. Myös koulurakennuksen ikkunoita rikotaan joka viikonloppu.
Tällä hetkellä koulun pihalla kaksi auton sähkötolppaa ovat kokeneet ikävän kohtalon. Yhden tolpan korjaaminen maksaa jopa 500 euroa, joten tolppia ei lähdetä korjaamaan kesää vasten.
– Tolppien rikkomiseen joutuu käyttämään todella paljon aikaa, vaivaa ja voimaa, joten eivät ne ihan vahingossa hajoa, Majaniemi huomauttaa.
– Sähkötolpat ovat hengenvaarallisia, kun niissä on sähköt päällä. Itse ilkivallan tekijälle voi käydä huonosti tai niille pienille lapsille, jotka tulevat pällistelemään rikkinäistä sähkölaitetta.
Koululla on myös älytöntä sotkemista. Erityisesti väestönsuojaan johtava portaikko on muodostunut nuorison kaatopaikaksi.
– Sieltä voi löytää mitä tahansa. Viikossa se saadaan sellaiseen kuntoon, ettei mitään järkeä, Majaniemi ihmettelee.
Roskakierrokset Metsäkylän koululla kestävät aina vähintään kaksi kertaa niin kauan kuin muualla.
– Jos meidän aikataulussamme on varattu kymmenen minuuttia yhdelle roskakierrokselle ja täällä kuluukin kolme tuntia, niin se on jostain muualta pois. Ilkivalta työllistää meitä ihan suhteettomasti, Majaniemi kertoo.
Metsäkylässä myös matonpesupaikka rikottiin kolmesti. Vesi virtasi valtoimenaan, sillä venttiileitä revittiin irti ja ne hajotettiin. Kaupunki korjasi paikan kahdesti, mutta kolmannella kerralla paikka suljettiin.

Yhden sähkötolpan korjaaminen maksaa jopa 500 euroa. – Tolpan rikkomiseen joutuu käyttämään todella paljon aikaa, vaivaa ja voimaa, joten ei se ihan vahingossa hajoa, kiinteistötyönjohtaja Matti Majaniemi huomauttaa.

Yhden sähkötolpan korjaaminen maksaa jopa 500 euroa.
– Tolpan rikkomiseen joutuu käyttämään todella paljon aikaa, vaivaa ja voimaa, joten ei se ihan vahingossa hajoa, kiinteistötyönjohtaja Matti Majaniemi huomauttaa.

Poliisilta loppuvat pelimerkit

Metsäkylän koulun rehtori Ari Anttila arvelee, että nuorten pahoinvointi ilmenee pahantekona.
– Koululla on puhuttu tilanteesta vanhempien, poliisin, sosiaalitoimen ja nuorisotoimen kanssa.
Sekä Majaniemi että Anttila kaipaisivat nykyistä järeämpiä keinoja poliisilta.
– Sillä saattaisi olla enemmän vaikutusta, jos poliisi pitäisi aina tekijälle tai tekijöille esimerkiksi puhuttelun tai ottaisi kuulusteluun, Majaniemi ja Anttila ehdottavat.
– Mutta tietenkin tällainen söisi poliiseiltakin suhteettomasti resursseja.
Poliisi on kuitenkin lisännyt partiointia Metsäkylän alueella.
– Vaikuttaa siltä, että kun tekijä on alle 15-vuotias, poliisilta loppuvat pelimerkit. Alle 15-vuotiaathan eivät olet rikosoikeudellisesti syyntakeisia, Majaniemi mainitsee.
Vaikka tekijästä saataisiin selville nimi, ikä, osoite, koululuokka ja ulkonäkö valvontanauhojen avulla, siitä ei ole välttämättä apua.
– Pahinta on, että nuoret ovat huomanneet saattavansa päästä pälkähästä, vaikka olisivat tehneet jotain todella pahaa.
Vanhempi konstaapeli Pentti Lempinen kertoo, että Metsäkylässä tapahtuva ilkivalta työllistää poliisiakin todella paljon.Nytkin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Metsäkylästä tuli poliisille viisi rikosilmoitusta.
– Keinot ovat kyllä hieman heikot alle 15-vuotiaiden kohdalla. Heitä ei voi esimerkiksi ottaa kuulusteluun tai pidättää, Lempinen myöntää.
– Yritämme kuitenkin voimavarojen mukaan pitää tekijöille aina puhuttelun tai ottaa heitä kuulusteluun.

Ongelma koko kaupungissa

Vaikka Metsäkylä onkin tällä hetkellä kaupungin pahin alue, ilkivalta on kuitenkin ongelma koko kaupungissa.
– Esimerkiksi yhtenä viikonloppuna Ylöjärven Yhtenäiskoululla oli levitetty ympäriinsä uretaanivaahtoa, joka kovettuu. Meillä meni koko päivä sen poistamiseen, Majaniemi kertoo.
Siivikkalassa puolestaan Palavanpajunlahden venelaiturin portti revittiin irti reilu viikko sitten.
– Ihan käsittämätöntä, urheilu- ja ulkoilualueiden kenttämestari Terja Molin toteaa.
– Veneet ovat nyt ilman suojaa, mutta uusi portti on tulossa.

Ilkivalta vie lapsilta leikkipuistot

Puistotyönjohtaja Jutta Kauttoon on huolissaan siitä, että ilkivalta vie vanhuksilta puistonpenkit ja lapsilta leikkipuistojen välineet.
– Ilkivalta työllistää meitä ihan älyttömästi, ja rahat eivät riitä korjaamiseen. Metsäkylään emme ole tuoneet enää lainkaan puistonpenkkejä jatkuvan ilkivallan takia.
Kaupungin puita pahoinpidellään, ja roskiksia potkitaan, hajotetaan sekä poltetaan ja niihin piirretään. Leikkipuistot ympäri Ylöjärveä ovat jatkuvasti syljeskelyn, graffitien, virtsaamisen ja hajottamisen kohteina.
– Todella hälyttävää on myös se, että kaupungin maille kootaan omia kaatopaikkoja. Tällaisiin tempauksiin syyllistyvät ennemmin aikuiset kuin nuoret. Maille kumotaan omia puutarhajätteitä tai kerätään jopa esimerkiksi sänkyjen ja sohvien raatoja, Kauttoon kertoo.
– Jos meillä olisi resursseja tehdä jokaisesta teosta rikosilmoitus, niitä tarvitsisi tehdä päivittäin.

Kommentit (5)

 1. Arviola

  Lapsi-ja nuoriterrorismi on ollut tavanomaista Soppeenmäenkin Linkin,Tokmanin, torin ja koulun nurkilla, Kaikki paikat rikotaan, sutataan ,törkyillään ja harvoille uskaliaille asiasta huomauttaville haistattelevat jopa tenavatkin. Tämä jatkuu joka paikassa, jollei aleta tosissaan toimiin kakaroitten terrorismin kuriin saattamiseksi. Aivan toimettomuuttaan vastuulliset tahot: vanhemmat, lukuisat viranomnaiset, opettajat levittelevät käsiään. Miksi kaupungin ao.viranomaiset ja poliisitkin, joille maksamme palkan ympäristömme siisteydestä ja järjestyksen pidosta, vain sulkevat silmänsä, lusmuilevat ja valittavat resurssipulaansa? Pitääkö tehdä aina rikosilmoitus ennenkuin poliisi puuttuu esim. Soppeentiellä jatkuvasti viritetyillä hurjasteleviin ja nurkissa pyöriviin mopedisteihin?

 2. Naapuri

  Oho, näin Metsäkylän koulun lähistöllä asuvana en ole tiennytkään että tilanne on noin paha.
  Toki sitä mopon pärinää ja <14v jätkien (ja varmaan tyttöjenkin) kännistä örvellystä sieltä kuuluu aina viikonloppuiltaisin.

  Pitääpä jatkossa soitella poliisit paikalle.

  Mites ois sitten viikonloppupartiot, useampi vanhempi jotka kiertävät alueella viikonloppuisin. Teinit toki siirtyy sitten aina uusille alueille, mopolla kun on iso reviiri joten tiedä sitten auttaako se mitään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?