Ylöjärveläisnuorten kahvilabisnes laajeni täksi suveksi entisestään

Kesä toi Murut mukanaan

Yrittäjähenki ei Ylöjärveltä laannu. Tämä ajatus tulee väistämättä mieleen, kun vierailee jossakin kaupungin reippaiden nuorten pyörittämistä kesäkahviloista.
Ylöjärven lukion yrittäjälinjalaisten projektista alkunsa saanut Muru-brändi näkyy tänä vuonna ensi kertaa myös Aron rannassa.
Räikän rannan Kesäkahvila Muru sijaitsee keskeisellä paikalla talviuimareiden taukotilassa. Yrittäjinä paikan päällä toimivat Riina Hahtokari (vas.), Linda Marhia, Aleksi Rämö, Miisa Kuivanen, Jenni Kaikkonen ja kuvasta puuttuva Sanni Räisänen.

Räikän rannan Kesäkahvila Muru sijaitsee keskeisellä paikalla talviuimareiden taukotilassa. Yrittäjinä paikan päällä toimivat Riina Hahtokari (vas.), Linda Marhia, Aleksi Rämö, Miisa Kuivanen, Jenni Kaikkonen ja kuvasta puuttuva Sanni Räisänen.

Jo viime kesältä tutut Soppeenmäen torin ja Räikän rannan Murut avasivat ovensa asiakkaille vajaat kaksi viikkoa sitten. Aron rannassa komeileva uusi kahvilarakennus sen sijaan on pitänyt luukkunsa visusti kiinni näihin päiviin saakka.
– Sähkö- ja vesitöiden viivästyminen on siirtänyt Arolla avajaisia jo parilla viikolla. Se on vähän harmittanut, koska aurinkoisina päivinä siellä on ollut paljon ihmisiä uimassa ja urheilemassa, lukion Y-linjalta keväällä ylioppilaaksi kirjoittanut Jenni Kaikkonen kertoo.
Tätä kirjoitettaessa Aron rannan Muru on tiettävästi vihdoinkin valmis avajaisiinsa. Ne pidetään heti, kun aurinko tulee pilvien takaa kunnolla esiin.
– Sadepäivinä pyrimme pitämään kahviloita kiinni, jotta ei turhaan tarvitsisi maksaa palkkaa kenellekään. Kauniina ja lämpiminä päivinä asiakkaita riittää, mutta kaatosateella ihmiset pysyvät kotonaan, sekä Aron että Räikän rannan Murussa työskentelevä Linda Marhia tietää.
– Mutta tähän mennessä asiakkaita on riittänyt Räikällä ihan mukavasti! Aleksi Rämö hymyilee.

”Tuloksen näkee vasta elokuussa”

Aron rannan Muru avataan asiakkaille näinä päivinä.

Aron rannan Muru avataan asiakkaille näinä päivinä.

Räikän ja Aron kesäkahviloita pyörittää kuuden opiskelijan toimelias joukko. Yrittäjähenkisen kuusikon mukaan tarjolla on perinteisiä kahvilatuotteita: kuumaa juotavaa, makeaa syötävää ja täyttävää pikkusuolaista.
– Täksi kesäksi hankimme paniniraudan, se on iso yksittäinen uutuus. Ja nyt teemme myös pullat ynnä muut vastaavat itse, mikä säästää rahaa ja takaa tuoreuden, jo viime kesänä kahviloissa työskennelleet Kaikkonen ja Miisa Kuivanen juttelevat.
Nuorten mukaan kesäkahviloiden eteen on tehty kulisseissa töitä jo keväästä saakka. Toiminnan käynnistämiseen on täytynyt kerätä paljon rahaa ja yhteistyökumppaneita.
Näillä näkymin Muru-kahviloita on tarkoitus pitää avoinna heinäkuun loppuun saakka.
– Vasta elokuussa sitten tiedämme, minkä verran meille jää tästä rahaa käteen. Emme maksa itsellemme palkkaa sitä ennen, koska juoksevia kuluja on niin paljon, Linda Marhia selvittää.
Yrittäjät arvelevat, että kahviloiden menestys riippuu loppujen lopuksi pitkälti kesän säästä. Toimeentulon eteen tehdään joka tapauksessa kaikki, mitä tehtävissä on.
– Ajattelimme myydä heinäkuun lopulla jopa pöytämme ja tuolimme! Seuraavat yrittäjät saavat aloittaa ensi vuonna nollasta, koska mekin aloitimme, Aleksi Rämö naurahtaa.

Uudet yrittäjät kypsyvät torilla

Kokonaan oma lukunsa on Soppeenmäen torin Kesäkahvila Muru, jonka tiskin takana majailevat Henna Kekkonen, Saana Järvenpää ja Sunná Nuorgam. Tämä kolmikko toimii kahvila-kioskillaan irrallaan Räikän ja Aron rantojen Muruista.
– Olemme toinen yrittäjäryhmä ja teemme kaiken täällä itsenäisesti. Nimi tosin on sama kuin kahdessa muussakin kahvilassa, tytöt selvittävät.
Kekkonen, Järvenpää ja Nuorgam ovat vuotta nuorempia kuin kahden muun Murun yrittäjät. Kolmikko päätti ottaa torikahvilan vastuulleen, kun sitä heiltä pyydettiin.
– Tämä kuulosti mukavan leppoisalta työltä, joten tartuimme haasteeseen. Lisäksi kahvilan pyörittämisessä saa hyvää kokemusta yrittäjyydestä, Nuorgam juttelee.
Toistaiseksi torin Muru on myynyt eniten perinteisiä kesäsuosikkeja eli jäätelöä, kahvia ja pullaa. Lasten suosikkeja ovat pillimehut.
– Vanhukset, lapsiperheet ja raksamiehet ovat olleet uskollisimpia asiakkaita. Moni on kertonut ostavansa meiltä, jotta tulisi samalla tukeneeksi nuorten yrittäjyyttä, tytöt hymyilevät.

+++++
Kesäkahvila Murut toimivat Soppeenmäen torilla, Aron rannassa ja Räikän rannassa heinäkuun loppuun saakka. Tarkat aukioloajat ja lisätiedot löytyvät kahvilan Facebook- ja Twitter-sivuilta.

Sunná Nuorgam (vas.), Saana Järvenpää ja Henna Kekkonen palvelevat Soppeenmäen torin Murulla hymy huulillaan.

Sunná Nuorgam (vas.), Saana Järvenpää ja Henna Kekkonen palvelevat Soppeenmäen torin Murulla hymy huulillaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?