Kaupunginvaltuuston kokous äityi arvokeskusteluksi vanhusten asemasta

Esperi sai tontin, muttei ilman napinaa

Maanantaina kevätkauden viimeiseen kokoukseensa kerääntynyt Ylöjärven kaupunginvaltuusto otti vielä kunnolla yhteen ennen kesälaitumille kirmaamista. Tällä kertaa päättäjiä kuohutti Tiuranniemessä sijaitseva tontti, jota esitettiin myytäväksi hoivapalveluyritys Esperi Care Oy:lle.
Yhtiö sai lopulta tonttinsa. Paikalle on vielä tämän vuoden aikana tarkoitus alkaa rakentaa uutta palveluasumisen yksikköä ikäihmisille. Asia keräsi runsaasti vastustusta etenkin vasemman laidan poliitikoilta.
– Vanhuspalveluiden ulkoistaminen on moraalisesti väärin. Ikäihmisillä ei saa yrittää tehdä liikevoittoa, SDP:n Jussi-Pekka Ahonen puhisi.
Ikäihmisten hyvä hoito on Vasemmistoliiton 82-vuotiaan Liisa Schalin (keskellä) sydäntä lähellä. Maanantaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa konkaripoliitikko esitti syvän tuohtumuksensa Esperi Care Oy:n tonttikauppaa kohtaan.

Ikäihmisten hyvä hoito on Vasemmistoliiton 82-vuotiaan Liisa Schalin (keskellä) sydäntä lähellä. Maanantaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa konkaripoliitikko esitti syvän tuohtumuksensa Esperi Care Oy:n tonttikauppaa kohtaan.

Myyntisuunnitelmien hautaamista ehdottanut Ahonen sai mielipiteilleen vastakaikua valtuuston ikäpresidentiltä Liisa Schalilta (vas.). 82-vuotias pitkän linjan poliitikko innostui pitämään tulikivenkatkuisimman puheenvuoronsa pitkään aikaan.
– Tämä tonttivaraus tehtiin aikoinaan nimenomaan kunnan omaan toimintaan selkein taloudellisin ja toiminnallisin perustein. Nyt tontin myyntiä perustellaan rakentamiskustannuksista syntyvillä säästöillä ja uusilla toimintamahdollisuuksilla. Käyttömenoista tai vanhusten valinnan vapaudesta ei sen sijaan ole mitään arvioita, Schali sanoi happamana.
Schalia jurppi myös aikataulu, jolla asiaa vietiin eteenpäin. Ylöjärvellä kun on ollut tarvetta uudelle isolle ryhmäkodille jo vuosien ajan. Päättäjä ihmetteli, miksi asiaan ei ollut tartuttu aikaisemmin.
– Nyt, kun lain uhka on edessä, huudetaan sitten hätäisesti Esperiä apuun. Samalla luovutaan omista pitkän tähtäimen suunnitelmista, jotka perustuvat ikäihmisten inhimillisiin tarpeisiin.
Sekä Ahonen että Schali rohkenivat lisäksi epäillä, oliko Esperi Care edes luotettava toimija alallaan. Molemmat viittasivat muun muassa erääseen keväällä paljon julkisuutta saaneeseen tapaukseen, jossa samaisen yhtiön nähtiin väliaikaisesti laiminlyöneen vanhusten palvelemista Hämeenlinnassa.
Valtuutettujen enemmistö ei kuitenkaan ollut asiasta huolissaan. Mauri Heiska (ps.) kehotti Ahosta luottamaan aluehallintoviraston valvontaan, ja Pertti Johansson (ps.) nauratti muita päättäjiä muistuttamalla, etteivät kaikki yrittäjät ole suinkaan rosvoja.
Katja Luojus (kok.) puolestaan penäsi myynnin vastustajilta selkeää vaihtoehtoa.
– Kun miettii kaupungin tämänhetkistä taloustilannetta, nämä puheet kuulostavat ihan käsittämättömiltä. Jos tämä palvelu tuotettaisiin itse, niin millä te sen maksaisitte? Lainarahallako? Luojus kysyi.
Esperi Care Oy:n demonisoimista Luojus piti vasemmistolaisilta turhana saivarteluna ja sädekehän rakentamisena. Hänen mukaansa laiminlyöntejä tapahtuu niin yksityisissä kuin julkisinkin varoin tuotetuissa vanhainkodeissa.

Hankintalain ulottumattomissa

Aiheesta äänestettäessä valtuutetut kääntyivät lopulta selvän enemmistön voimin tontin myymisen kannalle. Peräti 42 päättäjää halusi siunata kaupan, kun taas vastustajia oli vain seitsemän. Valtuutetuista kaksi äänesti tyhjää.
Äänestystä edelsi pitkä ja värikäs keskustelu, johon ottivat osaa kaikkien valtuustopuolueiden edustajat. Olennaisimmat esiin nostetut kysymykset liittyivät kilpailutukseen ja kustannuksiin.
– Miksi myydään tontti nyt Esperille ja kilpailutetaan toiminta rakennuksessa vasta sen jälkeen? Se ei käy maalaisjärkeeni, kokoomuksen Riikka Salakari ihmetteli.
– Kilpailutusta vaativa hankintalaki ei koske tontin myyntiä. Tilanne Tiuranniemessä on periaatteessa sama kuin Soppeenharjussa, jossa koulun vieressä on nykyään Mehiläisen palveluyksikkö. Sekin kauppa toteutettiin tällä tavalla, kaupunginjohtaja Pentti Sivunen vastasi.
Sivusen mukaan Ylöjärven kaupunki halusi saada Tiuranniemeen vakaan toimijan. Oma-aloitteisesti tontin ostoa esittänyt Esperi Care nähtiin hänen mukaansa hyvänä vaihtoehtona, jonka tarjoukseen tarttumista ei tarvinnut kauan miettiä.
Moni vanhuspalvelujen yksityistämisen kannalla ollut valtuutettu harmitteli, että Tiuranniemen tontti meni nyt ylikansallisen suuryhtiön haltuun. Kotimainen toimija olisi ollut esimerkiksi vihreiden Jussi Kytömäen mieleen.
– Entinen perusturvajohtaja Kari Virta sanoi pari vuotta sitten, että tätä päätöstä kannattaa lykätä tänne asti, jotta saamme kaupan kunnolla kilpailutettua. Siksi mietityttää, onko suomalaisille yrityksille annettu nyt mahdollisuus, Kytömäki pohti.
Virran suuriin saappaisiin viime vuonna astunut terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahti suitsi keskustelua muistuttamalla, että kyse oli vasta tontin myyntipäätöksestä. Vanhuspalveluiden järjestämisestä valmiissa rakennuksessa tultaisiin vielä päättämään erikseen.
Lukuisiin kysymyksiin palveluiden hinnasta Santalahti vastasi napakasti:
– Esperi Caren Ratinan yksikössä vanhuksen hoidon hinta on 123 euroa per vuorokausi. Uskon, ettei Ylöjärvellä tämä tulisi yhtään sen kalliimmaksi.

Palvelupaikka 32 ikäihmiselle

Esperi Care Oy:lle päätynyt tontti on kooltaan noin 4 000 neliömetriä ja sijaitsee Kaskitien ja Niemitien kulmauksessa. Ylöjärven kaupungin luovutusehtojen mukaan tontti on yhtiöllä aluksi vuokralla, mutta se on myöhemmin mahdollista lunastaa kokonaan Esperi Caren käyttöön.
Tontin vuosivuokra on 13 500 euroa. Ylöjärven kaupunki on jo aiemmin päättänyt, että paikalle rakennetaan 32-paikkainen ryhmäkoti vuosina 2016-2017. Esperi Caren on kuitenkin aloitettava rakennustyöt ja jätettävä lupahakemus rakennukselle jo tämän vuoden loppuun mennessä.
Tiuranniemestä nyt kaupatulle tontille voidaan kaavoituspäätösten mukaan rakentaa 1 200 kerrosneliömetriä julkisia lähipalveluita varten.

Kaupungin tilinpäätös 2013

Veroprosentti: 19,75
Vuosikate: 11,6 milj. euroa eli 364 euroa/asukas
Tilikauden tulos: 3,5 milj. euroa
Investoinnit (netto): 31,1 milj. euroa
Lainamäärä: 92,5 milj. euroa

Talousahdinko jatkuu yhä

Ylöjärven kaupunki julkisti maanantaina vuoden 2013 lopullisen talousarvionsa. Lähes 200-sivuisen tiiliskiven pääviesti on selvä: puutarhakaupungin taloudellinen tilanne on edelleen tukala.
Tietyt tilinpäätöksen luvut – kuten vuosikate – paranivat selvästi vuodesta 2012, mutta työtä talouden tervehdyttämiseksi täytyy yhä tehdä.
Kaupunki otti viime vuonna uutta velkaa 14,5 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?