Hoitoalan tiukka tilanne huolettaa tuoretta kunnallispäättäjää

”Vaikea nähdä, mistä enää voisi säästää”

Maaliskuun alku tarjosi 26-vuotiaalle Leena Mäkiselle hämmentävän uutisen. Vuoden 2012 kunnallisvaaleihin lähinnä kokeilumielellä osallistunut nainen nousi täysin yllättäen Ylöjärven kaupunginvaltuustoon.
Edesmenneen Anssi Revon paikan kaupunkilaisten edustajistossa perinyt Mäkinen tarttuu uuteen toimeensa ennakkoluulottomasti. Vaikka lähihoitaja on vielä poliittisesti kokematon, hänen uskonsa vasemmistolaiseen aatteeseen on vahva.
– Heikkojen ja vähäosaisten puolustaminen on minulle tärkeä arvo, Mäkinen sanoo.
Tampereelta kotoisin oleva Leena Mäkinen on asunut puolet elämästään Ylöjärvellä. Puutarhakaupungin terveyskeskuksessa hän on työskennellyt kahdeksan vuotta.

Tampereelta kotoisin oleva Leena Mäkinen on asunut puolet elämästään Ylöjärvellä. Puutarhakaupungin terveyskeskuksessa hän on työskennellyt kahdeksan vuotta.

Aivan ummikkona Leena Mäkinen ei sentään joudu valtuutetun taipaleelleen astumaan. Ylöjärven terveyskeskuksessa päivätöitään tekevä nainen on tottunut vaikuttamiseen, vaikkakaan ei poliitikkona.
– Olen Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin paikallinen pääluottamusmies. Hoidan tehtävää nyt viidettä vuotta, hän esittäytyy.
– Viime vuonna aloitin lisäksi Ylöjärvi-Kurun alueen ammattiosaston puheenjohtajana. Koen, että luottamustehtävät tuovat töihin mukavasti vaihtelua ja haasteita, ay-aktiivi hymyilee.
Paikallispolitiikkaan Mäkistä alettiin kosiskella mukaan toissa vuonna. Kunnallisvaaleihin valmistautunut Ylöjärven Vasemmistoliitto päätti tuolloin tiedustella, josko toimelias nuori nainen haluaisi liittyä puolueen ehdokaskaartiin. Vastaus oli myöntävä, mutta sen antaminen otti aikansa.
– En aikaisemmin ollut mukana missään poliittisessa toiminnassa, joten kyllähän ehdotusta täytyi vähän aikaa sulatella. Kuntapolitiikka tuntui ihan vieraalta maailmalta, Mäkinen muistelee.
Puolueen kokeneen kaartin suostuttelu tuotti lopulta tulosta, ja Mäkisen nimi painettiin ehdokaslistoihin. Vaalien tuloksena oli 76 ääntä ja paikka kaupunginvaltuuston varajäsenenä. Se miellytti ensikertalaista kovasti.
– Suoraan sanottuna en tiennyt yhtään, mitä odottaa. Lähinnä katsoin, mihin rahkeeni riittävät, hän naurahtaa jälkeenpäin.

Katseet nuoriin ja vanhuksiin

Mäkisen vaalikampanjan tärkeimpänä teemana oli kaupunkilaisten hyvän hoidon turvaaminen. Paikallisten hoitoalan ammattilaisten murheista hyvin perillä olevan naisen mukaan asia ei ole tänä päivänä todellakaan itsestäänselvyys.
– Toistaiseksi ylöjärveläiset saavat vaivoihinsa hyvää hoitoa, mutta parannettavaa löytyy aina. Esimerkiksi vanhus- ja nuorisotyöhön ei satsata tällä hetkellä tarpeeksi, Mäkinen näkee.
Rajulla kädellä talouttaan tasapainottavan Ylöjärven kaupungin säästöt ovat viime vuosina osuneet myös sosiaali- ja terveyspalveluihin. Viljakkalan terveysaseman kohtalon tuntenevat Ylöjärvellä jo kaikki, mutta sopeuttamiselta ei ole vältytty muuallakaan. Heikennyksiä palveluihin on tehty muun muassa Kurussa.
– Enempää säästöjä ei hoitoalalta voi enää hakea. Tilanne on nyt niin tiukka, että esimerkiksi potilasturvallisuuslain vaatimukset tulevat pian vastaan. Tuntuu, että apua tarvitsevat ihmiset pääsevät hoitoon vasta aivan äärimmäisessä hädässä, Mäkinen sanoo.
Tuore kaupunginvaltuutettu haluaa muistuttaa, että ennaltaehkäisevään hoitotyöhön satsaaminen tuo pitkällä aikavälillä paljon säästöjä. Hän itse siirtäisi kaupungin pelimerkkejä mieluusti esimerkiksi terveysliikunnan tukemiseen.
Viime aikoina pinnalla olleita puheita kaupungin työntekijöiden pakkolomautuksista Mäkinen ei sen sijaan sulata. Ammattiyhdistysvaikuttajan mukaan moni kaupungin duunari kokee, ettei heidän työpanostaan arvosteta.
– Se, että säästöjä tarvitaan, ymmärretään hyvin, mutta tällaiset ehdotukset vaikuttavat kyllä selvästi työmotivaatioon, hän tarkentaa.
– Kaiken kaikkiaan on vaikea nähdä, mistä kaupunki enää voisi säästää, mutta pelkään, että isoimmat leikkaukset ovat vielä edessä. Jotakin pitää tehdä, ja yksi vaihtoehto on ostopalvelujen kriittinen tarkastelu, Mäkinen miettii.

Kuunteluoppilaasta vaikuttajaksi

Värikkäänä ja terävänä paikallispoliitikkona tunnettu Anssi Repo ehti tulla Leena Mäkisellekin tutuksi. – Anssi löysi aina oikeat sanat kaikkiin tilanteisiin. Tein hänen kanssaan töitä niin valtuustossa kuin vapaa-aikalautakunnassakin, Revon valtuustopaikan perinyt nainen muistelee.

Värikkäänä ja terävänä paikallispoliitikkona tunnettu Anssi Repo ehti tulla Leena Mäkisellekin tutuksi. – Anssi löysi aina oikeat sanat kaikkiin tilanteisiin. Tein hänen kanssaan töitä niin valtuustossa kuin vapaa-aikalautakunnassakin, Revon valtuustopaikan perinyt nainen muistelee.

Vaikka Leena Mäkinen nousi kaupunginvaltuutetuksi vasta hiljattain, on hänen pirteä olemuksensa nähty valtuustosalin kokouksissa jo viisi kertaa. Puoluetoveri Arja Uusikartanon väliaikaiset tuuraamiset ovat olleet nuorelle päättäjälle arvokkaita kokemuksia.
– Aluksi valtuuston toiminta näytti aika sekavalta, mutta nyt olen jo päässyt siitä aika hyvin jyvälle, Mäkinen vakuuttaa.
Uuden tulokkaan mielestä Ylöjärven kaupunginvaltuusto näyttää hyvältä, yhtenäiseltä päättäjäporukalta. Välillä ilmoille kajahtavat mielipide-erot ovat erittäin jyrkkiä, mutta se kuuluu paikallispolitiikkaan.
Tähän saakka lähinnä kuunteluoppilaana valtuustossa istunut Mäkinen on huomannut, että suurin osa päättäjien pohtimista asioista liittyy tavalla tai toisella säästämiseen. Leikkausten ja supistusten etsiminen on Ylöjärvellä arkipäivää.
– Kaikki varmasti haluaisivat tehdä mukaviakin päätöksiä, mutta tilanne on ikävä kyllä nyt tämä. Useimmiten säästöt iskevät kaikkein pieniosaisimpiin, mikä on erittäin valitettavaa, Mäkinen huokaa.
Punaiseen aatteeseensa vankasti uskova kaupunginvaltuutettu ei ole toistaiseksi suunnitellut poliittista uraansa kovinkaan pitkälle. Kaikki keskittyminen on nyt satsattu ay-tehtävien ja meneillään olevan valtuustokauden hoitamiseen kunnialla.
– Yritän tehdä päätöksiä, joiden takana voin seistä, hän päättää.

Yksi kommentti

  1. Arviola

    Puna-aatteen kaikki ongelmat ratkaisevaan aatteeseen estotta uskovainen nuori kunnanvaltuutettu Leena M. iloitsee, että pääsee luottamustehtäviensä varjolla ”virkistymään” työajallaan. Näitä tehottomia, työajan väärinkäyttäjiä, ns. luottamushenkilöitä riittää ylisuuressa yli 2000:n kaupungin organisatiossa lukuisia, hänen ja päätoimisen AY-puna-aatten puolustajan Arja U:n lisäksi. Leenakin voisi ponnistella ,että perusturvan ja yleensä kaupungin henkilöstön tolkuttomat ks.-alaiset sairauspoissaolot vähenisivät. Sieltä löytyisi ”vapaata” kapasiteettia lisää aina pyydettyä ”käsipareja”. Myös kunnallishallinnon nykyisin 10 % lyhyemmät vuosityöajat voisi nostaa yritystalouden tasolle. Ylisuuret loma-ajat voisi lyhentää muun talouselämän tasolle. Näin edeten ,ei Leenan ja vasurien tarvisisi perusteetta itkeä ainaisista säästötoimista, lomautustarpeista ja ruinata lisää väkeä ”torjumaan” ”kapitalisteille” ulkoistamista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?