Musiikkiluokat esittäytyivät kevätkonsertissa

Sata lasta lavalla

Huippulaulajista ja -muusikoista ei ole tulevaisuudessa pulaa Ylöjärvellä. Sata taitavaa ja monipuolista nuorta osoitti Vuorentaustan koulussa, mihin jo vajaan neljän vuoden koulutuksella päästään. Mahtavan konsertin järjestelyistä vastasi juuri perustettu Ylöjärven Musiikkipainotteisten luokkien tuki ry.
Sata lasta lavalla oli komea näky Vuorentaustan koulun kevätkonsertissa.

Sata lasta lavalla oli komea näky Vuorentaustan koulun kevätkonsertissa.

Sata lasta lavalla -kevätkonsertin juontajina toimivat kansainväliseen tyyliin kuudesluokkalaiset Yasmin DeSouza ja Christian Ovaska. Vanha tuttu Juokse sinä humma oli saanut virkistävän uuden sovituksen, ja esittäjinä olivat neljäsluokkalaiset. He tulkitsivat hienosti myös luokan itse tekemän kilpailubiisin Tulevaisuuden koulussa.
Rytmikäs ja tarttuva Ziwele mama kokosi lavalle neljäs-, viides- ja kuudesluokkalaiset. Japanilaista tunnelmointia tarjosivat Täydenkuun ilta ja Totoro, joka kertoi metsän valtijaasta.
In Dreams elokuvasta Taru Sormusten herrasta soi mahtavasti  yli 70 lapsen esittämänä. Kuudennen luokan reippaasti laulamassa ja soittamassa Haloo Helsinki -yhtyeen kappaleessa Maailma on tehty meitä varten loistivat erityisesti lyömäsoittimet, kuten koko konsertissa.
Viime syksynä kuudes luokka oli Rääkkylässä Satu Kaasisen opissa muutaman päivän. Sen myötä syntyi esitettäväksi Lintunen, joka on rytmiltään tuttua Kaasista. ”Rakkaus on kuin lintunen”, jäi soimaan mieleen.
Juontajat lupasivat seitsemännen luokan esittämän hittisikermän sisältävän toinen toistaan ihastuttavampia biisejä. Niistä löytyikin paljon tuttuja kappaleita. Konsertin lopuksi kaikki 100 musiikkiluokkalaista veivät yleisön 1970-luvun loppuun, Grease-musikaalin maailmaan. Summer Nights soi upeiden solistien, kuoron ja soittajien yhteistyönä mahtavasti.
Vuorentaustan koulun rehtori Tapio Alppi hämmästeli kiitoksissaan, miten pitkälle on päästy vajaassa neljässä vuodessa. Hän painotti musiikkiluokkien merkitystä koko koululle ja sen imagolle.
Erityiskiitokset tukiyhdistyksen puheenjohtaja Péter Csonka antoi kaikille musiikinopettajille. Kimmo Hermonen, Aila Lukin, Mira Korhonen ja Varpu Salmela ovat tehneet taitavaa ja tuloksekasta työtä.

Tytöt viihtyvät musiikin parissa

Saara Jämsä ja Hilda Havanka lauloivat konsertissa solisteina muun muassa Grease-musikaalisikermässä. Molemmat ovat lahjakkaita sekä omaäänisiä laulajia ja soittajia.
Saara Jämsä,14, on ylöjärveläisille tutun musiikkiperheen vesa. Isä Miika Jämsä on sellisti ja veli Pauli Jämsä pianisti. Seitsemäsluokkalainen Saara on musiikkiluokalla vasta ensimmäistä vuotta.
– Olen käynyt Vahannan koulua ja innostuin vasta syksyllä tulemaan tänne. Valintaa ei ole tarvinnut katua, koska täällä saa hyvää opetusta ja muutenkin on hauskaa, Saara Jämsä sanoo.
Saara opiskelee pianonsoittoa Länsi-Pirkanmaan Musiikkiopistossa. Sieltä hän sai stipendinkin, jota ei tosin ehtinyt pokkaamaan samaan aikaan olleen Vuorentaustan konsertin takia.
Hilda Havanka,14, harrastaa laulua ja soittaa seitsemättä vuotta pianoa. Hän tuli musiikkiluokalle mukaan jo neljännellä luokalla ja on nyt seitsemännellä.
– Täällä on todella mukavaa ja opetus on monipuolista.
Tyttö, jolla on erikoinen ääni, paljastaa mielimusiikikseen erilaiset popkappaleet. Lempiartisti on Lana Del Rey.
Hilda kiittää koulua myös esiintymismahdollisuuksista.
– Äitienpäiväkonsertissa yläasteella meillä oli 200 kuulijaa, ja nytkin on sali täynnä.

Tukiyhdistys opintojen tueksi

Musiikkipainotteiset luokat aloittivat Vuorentaustan koulussa vuonna 2010. Nyt siellä toimivat neljäs, viides ja kuudes luokka. Seitsemäs on Soppeenharjun koulussa. Kaikkiaan oppilaita on sata, mutta kahden vuoden kuluttua päästään täyteen määrään eli 150 oppilaaseen.
– Ajattelin, että nyt olisi sopiva aika perustaa musiikkiluokille tukiyhdistys. Sen tarkoituksena on edistää luokkien toimintaa ja yhteistyötä, pitää yhteyksiä eri tahoihin, järjestää konsertteja, hankkia soittimia ja  ylipäänsä olla tukena. Mallia toimintaamme haimme eri kaupunkien vastaavilta yhdistyksiltä, kertoo asian primus motor, opettaja Kimmo Hermonen.
Hermonen kutsui vanhempia koolle, ja uusi yhdistys syntyi pikavauhtia huhtikuussa. Siihen voivat liittyä myös muut kuin vanhemmat, tukijäseniksi. Puheenjohtajaksi lupautui kahden musiikkiluokkalaisen pojan isä, lastenlääkäri Péter Csonka.
– Opettajat tekevät lasten kanssa valtavasti töitä. Alakoulussa he toimivat myös aineenopettajina musiikkiluokkien vetämisen ohella. Konserttien järjestämisessä ja muussa toiminnassa vanhempien apu on varmasti tarpeen, uskoo tuore puheenjohtaja.
– Tarkoituksemme on tehdä yhteistyötä Länsi-Pirkanmaan Musiikkiopiston kanssa. Noin puolet oppilaista opiskelee siellä, ja he pääsevät sitä kautta esiintymään ja saavat kokemusta. Meidän tehtäviimme kuuluu konserttien järjestäminen kaikille. Esiintymiset ovat todella tärkeitä lapsille.
– Tukiyhdistys pyrkii hankkimaan opiskelijoille myös soittimia. Vasenkätinen basso ja viulu on jo saatu, mutta lisää lahjoituksia otetaan mielellään vastaan. Soitin voi olla vähän epäkuntoinenkin, sillä esimerkiksi kitaraan on helppo vaihtaa uudet kielet, Péter Csonka painottaa.
Musiikkitoiminnan kehittämisestä vastaava opettaja Kimmo Hermonen korostaa, että musiikkiluokat vaikuttavat myönteisesti koko koulun toimintaan.
Viime vuonna Hermosen käsikirjoittama ja säveltämä musikaali Kadonnutta etsimässä kokosi mukaan kaikki koulun oppilaat. Porukalla valmistuivat näytelmän puvut ja lavasteetkin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?