Voikukista autonrenkaita

Jos aamulla puhaltaa voikukan hahtuvapalloon ja kaikki siemenet lähtevät leijailemaan, luvassa on kaunis ja aurinkoinen päivä. Sanoi wanha kansa.
Kyllä voikukkien (Taxacum) suuresta ja sikiävästä heimosta riittää moneksi, vaikkapa autonrenkaiksi. Tänä kesänä voikukkarenkailla ajellaan rapakon takana testejä täyttä häkää.
+++++
Ymmärrän lukemattomien puutarhaharrastajien syvään juurtuneen voikukkien inhon, mutta näen paljon muutakin. Todellisuudessa voikukka on väkevän kaunis kasvi, jonka renessanssi kolkuttelee jo ovilla.
Mikään kerran keksitty ei katoa ikuisiksi ajoiksi. Silloin, kun voikukkaa sanottiin leijonanhampaaksi – nimitys tunnetaan yhä englannin, ranskan ja saksan kielissä – keltainen kukka yhdistettiin Jupiterin ja Leijonan tähtimerkkiin. Rohdolla parannettiin rakkovaivoja, luulotautia, mahahaavaa ja unettomuutta.
Viikinkinaisten tiedetään hieroneen iltaisin voikukan lehdillä kasvojaan, jotta iho hehkuisi kauniina seuraavana päivänä. Taikuuden puolelle meni neidon peseytyminen voikukkamehulla. Uskomuksen mukaan kylpyriitin jälkeen hänestä tuli vastustamaton; kaikki halut ja toiveet toteutuivat.
+++++
Tänä keväänä aion kokeilla nuoria, mielellään varjopaikassa kasvaneita voikukan lehtiversoja salaatin lisänä. Alan gurun Toivo Rautavaaran tavoin tiedän, että täysikasvuiset auringonpaahteessa kasvaneet voikukat ovat karvaita.
Voikukkaspesialistit tekevät jopa niin, että kitkevät oikein rehevän voikukkakasvuston joukosta kaikki muut kasvit, niittävät alueen ja peittävät koko alan auringolta.
Juuret versovat uusia lehtiä alta aikayksikön, ja peitteen alta paljastuu vaaleita ja mureita, jopa viljeltyä salaattia herkullisempia syötäviä.
+++++
Eikä mikään estä kokeilemasta norjalaisen perinteen mukaista voikukkakeittoa: Voikukanjuuret, joissa on pieniä nuoria lehtiä, pestään ja raaputetaan puhtaiksi sekä leikataan yhdestä kahteensenttimetrin kokoisiksi paloiksi. Paksut juuret halkaistaan, ja lehdet leikataan nipuiksi. Niitä keitetään miedossa suolavedessä kolmisen minuuttia, ja vesi kaadetaan pois.
Sitten otetaan saman verran kuorittuja perunoita. Ne keitetään yhdessä voikukan juurien ja lehtien kanssa kypsäksi vähässä vedessä. Voikukat ja perunat survotaan hienoiksi. Keittoon lisätään kuorittua maitoa tai vettä. Keitto maustetaan ja keitetään valmiiksi.
Voikukkakeittoa voidaan tarjota esimerkiksi paistettujen leipäkuutioitten kanssa. Voikukan juurien sijasta keittoon voi käyttää muitakin väkevänmakuisia juuria, esimerkiksi koiranputken juurta.
+++++
En nyt lähde koiranputken eli Väinönputken (Angelica archangelica) matkaan sen enempää, mutta aikoinaan tämä kasvi oli paimenten tärkeä ravintolisä, ja nälänhädän aikaan siitä keitettiin puuroa.
Enkeleihin viittaava latinalainen nimi tuli siitä, kun arkkienkeli Gabrielin kerrottiin ilmestyneen munkille ja antaneen kasvin lääkkeeksi ruttoa vastaan.
Väinönputkien keruuseen lähdettiin aikoinaan Suomessa kuin marjamatkalle koko perheen voimin. Siitä jäi historiaan havisemaan sananlasku: ”Isä putkeen, poika marjaan, muu perhe muurameen.”
+++++
Lukijoiden joukossa saattaa hyvinkin olla vuonna 1941 kauppaan tullutta kahvin korviketta maistaneita sota-ajan suomalaisia. Kymmenkunta vuotta juotiin rukiista, ohrasta, lantusta ja voikukan juuresta valmistettua korviketta, joka useimmiten sisälsi sentään neljänneksen ehtaa kahvia.
Isoon kuvioon voikukka liittyy kuluvan vuoden aikana, kun rengasjätti Bridgestone aloittaa laajat testit voikukan varresta puristetusta maitiaisnesteestä valmistetuilla autonrenkailla.
Ainakin alkuvaiheessa valmistukseen on kelpuutettu vain Uzbekistanissa ja Kazakstanissa kasvava Taraxacum koko-saghyz -heimon voikukka.
Alustavien laskelmien mukaan hehtaarin voikukkaviljelmältä voisi puristaa tonnin kumia.

JORMA MARTTALA

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?