Ylöjärven päätös linjassa muiden kehyskuntien kanssa

Nyt se on varmaa: Saaren mallille aikalisä

Tampereen kaupunkiseudun kuntarakenteen uudistustyö on nyt virallisesti jäissä. Asia varmistui maanantai-iltana, kun kaikkien kahdeksan asianosaisen kunnan ja kaupungin valtuustot kokoontuivat tahoillaan siunaamaan päätökset jatkosta.
Ylöjärvellä aikalisän ottaminen nähtiin kaikin puolin luontevana siirtona. Tuore valtakunnallinen sote-ratkaisu oli muuttanut tilannetta niin, ettei selvitysmies Rauno Saaren esittämää mallia voitu edistää.
Kaupunkiseudun kuntarakennemallista oltiin Ylöjärven valtuustosalissa montaa mieltä.

Kaupunkiseudun kuntarakennemallista oltiin Ylöjärven valtuustosalissa montaa mieltä.

Tämän viikon maanantain oli määrä toimia lähtölaukauksena keskisen Pirkanmaan uudelle kuntarakenteelle, mutta toisin kävi. Samalla kellonlyömällä kokoontuneet  Ylöjärven, Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Tampereen ja Vesilahden valtuustot päättivät kukin tahoillaan, että uudenlaisen seutukaupungin luominen ei ole juuri nyt ajankohtaista.
Kelkan kääntämistä pidettiin useimmilla paikkakunnilla harmillisena, mutta vallitsevan tilanteen vuoksi pakollisena. Innovatiiviseen seutukaupunkimalliin olisi haluttu lähteä mukaan Nokiaa ja Tamperetta lukuun ottamatta kaikissa alueen kunnissa.
Yhden kunnan nimeen vannovan Tampereen ja tiivistyvän yhteistyön perään huhuilevan Nokian valtuustot olivat kuitenkin muiden kanssa yhtä mieltä siitä, että asiaan tulee palata myöhemmin. Selvitysmies Rauno Saaren tekemää laajaa tutkimustyötä ei haluta missään kunnassa heittää hukkaan.
Ylöjärvellä viimeksi mainitusta jouduttiin tosin äänestämään. Perussuomalaisten Pertti Johanssonin mielestä koko selvitys olisi joutanut saman tien roskikseen.
– Kunnille on nyt jäämässä sote-asioista pelkkien lähipalvelujen tuottaminen. Kaikki lienemme yhtä mieltä siitä, että nykyinen kuntamalli on paras ja tehokkain tapa hoitaa jäljelle jäävät palvelut. Joukkoliikenne, maapolitiikka ja asuntotuotannon asiat voidaan hoitaa jo nykyisin, ylikunnallisin toimin, Johansson järkeili.
Lähinnä perussuomalaisten kannattama esitys kaatui lopulta äänestyksessä selvin luvuin 24–11. Peräti 15 valtuutettua äänesti asiassa tyhjää.
Kaupunginhallituksen pari viikkoa sitten hyväksymään päätösehdotukseen tehtiin kuitenkin yksi pieni viilaus. Keskustan Minna Sarvijärvi ehdotti Teuvo Hakasen (kesk.) tukemana, että seutuselvitykseen palattaisiin, mikäli tarvetta siihen olisi. Hallituksen siunaamassa alkuperäisestä esityksestä sanaa ”tarve” ei löytynyt.
– Kyse on vain siitä, että laitetaan sanamuoto samanlaiseksi kuin muillakin seudun kunnilla, Sarvijärvi perusteli.
Keskustalaisen muutosehdotus hyväksyttiin äänin 29–21.

Myös lomautukset kuopattiin

Odotetun kaltaista kuntarakennepäätöstä enemmän Ylöjärven kaupunginvaltuustoa puhutti maanantaina talous. Perussuomalaisten valtuustoryhmän joulukuussa jättämä aloite kaupungin työntekijöiden lyhyestä pakkolomauttamisesta ei mennyt läpi, mutta aihe herätti edelleen runsaasti keskustelua.
Ylöjärven kaupungin vastaus, jonka mukaan esitetty kahden viikon lomauttaminen ei ole toimiva tapa hakea säästöjä ei miellyttänyt PS-leiriä.
– Nyt kun koko ajan puhutaan, että pitää tehdä kipeitä päätöksiä talouden ehdoilla, niin eikö tämä olisi juuri sellainen, Mauri Heiska (ps.) kysyi.
– Näinhän se on, mutta lomautukset eivät ole pysyvä ratkaisu. Rakenteelliset muutokset ovat niitä, joilla säästetään pitkällä aikavälillä, Mika Kotiranta (kok.) tiivisti vastapuolen argumentit.
Vasemmistoliiton Arja Uusikartanoa koko asiasta keskusteleminen hieman loukkasi. Julkisten ja hyvinvointialojen liiton Ylöjärven osaston pääluottamusmiehenä työskentelevä nainen piti joitakin valtuustosalissa esitettyjä mielipiteitä jopa ilkeinä.
– Työntekijät ovat ottaneet minuun yhteyttä ja kertoneet kokevansa, että heitä pidetään kaupungin syöpäläisinä. Tehokkaita ollaan jo nyt ja moni on uupunut työssään, Uusikartano jyrähti.
Kaupunginjohtaja Pentti Sivunen korosti puheenvuorossaan niitä säästöjä, joita kaupunki on onnistunut jo tähänastisilla toimillaan saavuttamaan. Vuoden alusta lukien kaupungin työntekijät ovat Sivusen tietojen mukaan olleet vapaaehtoisilla palkattomilla vapailla jo 34 000 euron edestä. Samalla tahdilla säästöjä kertyisi vuoden aikana yli 100 000 euroa.
– Ja tiedän, että moni ei uskalla lähteä palkattomalle vapaalle siksi, että tämä pakkolomautuksen uhka on ilmassa, kaupunginjohtaja huomautti.
Lomautusaloitteen käsittelyn jatkaminen kaatui äänestyksissä luvuin 40–10.

Yksi oli joukosta poissa

Maanantain kokous oli Ylöjärven istuvalle kaupunginvaltuustolle ensimmäinen ilman vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettua Anssi Repoa. Maaliskuussa äkillisesti menehtynyttä Repoa muistettiin kokouksen aluksi hiljaisella hetkellä.
Valtuusto päätti, että edellisissä kunnallisvaaleissa 146 ääntä saaneen Revon korvaa kaupunginhallituksessa hänen puoluetoverinsa Rauno Kesseli. Revon varajäsenenä ollut Terhi Haukka jatkaa myös Kesselin varajäsenenä hallituksessa.
Kaupunginvaltuustossa Anssi Revon tilalle paikallisten päätöksentekijöiden eturiviin astuu vasemmistoliiton ensimmäinen varavaltuutettu Leena Mäkinen.

Seutuselvityksen vaiheet

• Tampereen kaupunkiseudun kunnat ja kaupungit aloittivat vuoden 2013 alussa yhteisen selvitystyön, jonka tarkoituksena oli löytää alueelle paras mahdollinen kuntarakennemalli. Mukana olivat Ylöjärvi, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere ja Vesilahti.
• Selvitysmieheksi pestattiin emeritus maaherra Rauno Saari. Hänen työtään ohjasi Tampereen seudun johtavista päättäjistä koostunut ohjausryhmä.
• Seutuselvityksen väliraportti valmistui viime elokuussa. Rauno Saari esitteli väliraporttia kaikissa alueen kunnissa ja kaupungeissa syksyn aikana.
• Selvitys oli valmis tämän vuoden alussa. Saari esitti Tampereen kaupunkiseudulle kahta vaihtoehtoa: joko yhden kaupungin mallia tai uudenlaista, kaksiportaista seutukaupunkia.
• Seutukaupunkimallista kiinnostuneiden kuntien oli määrä aloittaa asian jatkovalmistelut tällä viikolla. Maaliskuun lopulla tehty valtakunnallinen sote-ratkaisu vei kuitenkin mallilta pohjan, joten asia on nyt jäissä.
• Seutukaupunkimallissa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu olisi seutukaupungilla. Valtakunnallisesti sote-palveluiden vastuuta ollaan nyt jakamassa toisin.
• Toinen syy muuttuneeseen tilanteeseen on ollut kuntien niin sanotun pakkoliitoslain kaatuminen huhtikuun alussa.

Lähteet: tampere.fi ja ylojarvi.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?