Ylöjärven kaupungin omintakeinen talousjohtajan valinta syynätään Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa.
Päättäjät eivät jaa mairittelevaa palautetta viran täyttämistavasta.
Aiheesta vuolaasti peistä taittanut kaupunginhallitus päätyi yksituumaiseen lausuntoon, jossa talousjohtajan virkavaalin vakuutetaan edenneen oikealla tavalla.

Aluksi talousarviopäälliköksi pestattu ja sittemmin talousjohtajaksi korotettu Juha Liinavuori on myrskyn silmässä. Talousjohtajan viran täyttäminen puidaan hallinto-oikeudessa. (Kuva: Ville Mäkinen)
Moni ylöjärveläiskunnallispoliitikko harmittelee hallintotieteiden maisterin Juha Liinavuoren ajautumista talousjohtajavalintasopan kuohuntaan.
Useat päättäjät sanovat jälkiviisastuneina, että ensiksi talousarviopäälliköksi tullut ja sittemmin talousjohtajaksi korotettu Liinavuori on joutunut perusteettomasti monen huhun kohteeksi. Viran täyttämistä on pidetty muun muassa poliittisena ratkaisuna.
Valitsijat sanovat, että olisi ollut oikein, jos Liinavuori olisi saanut osoittaa ”kaikella tavalla kuntoisuutensa ja pätevyytensä vaativaan tehtävään”.
Pispa vaatii
kumoamista
Nokian seurakunnan talousjohtajana toimiva Heli Pispa haki Ylöjärven kaupungin talousjohtajan virkaa.
Pispa on tehnyt kunnallisvalituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle. Hän vaatii Ylöjärven kaupunginvaltuuston 3. helmikuuta tekemän talousjohtajan viran täyttämispäätöksen kumoamista. Valittaja vaatii lisäksi oikeudenkäynti- ja asianajokulujensa korvaamista Ylöjärven kaupungilta.
Pispa kokee, että Ylöjärven kaupunginvaltuuston talousjohtajapäätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Hänen mielestään valinta on muutoinkin lain vastainen, koska Ylöjärven kaupunki ei ole noudattanut Suomen perustuslain yleisiä nimitysperusteita.
Valittaja väittää, että kaupunginvaltuuston ratkaisu on naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain vastainen.
Hänen mielestään valinnassa on rikottu myös kunnallista viranhaltijaa koskevan lain säädöksiä ja yleisiä oikeusperiaatteita oikeudenmukaisuuden sekä yhdenvertaisen kohtelun vaatimuksista.
Pispan mukaan Ylöjärven kaupunki menetteli talousjohtajan viran täytössä ainutkertaisella menettelyllä, jota ei ole käytetty kaupungin muiden huippuvirkojen täyttämisessä.
Valittaja väittää, ettei Ylöjärven kaupunki ole tehnyt ansiovertailua hakijoiden kesken.
Pispa sanoo valituksessaan, ettei Ylöjärven kaupunki ole valinnan yhteydessä perustellut, millä tavoin valituksi tullut Liinavuori on häntä ansioituneempi.
Valittaja löytää moitittavaa valintamenettelystä. Hän vertailee talousjohtajan viran täyttämistä viime vuonna tehtyihin terveys- ja sosiaalijohtajan, talousarviopäällikön sekä hallintojohtajan rekrytointeihin.
Näissä kolmessa viran täytössä valintaryhmään on valittu neljästä viiteen luottamushenkilöä, rekrytointi-ilmoitus on julkaistu yhdessä tai useammassa merkittävässä sanomalehdessä, hakuaika on ollut vähintään kolme viikkoa, valinnassa on käytetty soveltuvuusarviointia ja hakuprosessi on käynnistetty ripeästi.
Talousjohtajan virkaa täytettäessä valintaryhmään ei valittu lainkaan luottamushenkilöitä, rekrytointi-ilmoitusta ei julkaistu yhdessäkään sanomalehdessä ja hakuaika oli vain lain edellyttämä minimi eli 14 kalenteripäivää (hakuilmoitus julkaistiin juuri ennen joulua, ja hakuaika päättyi maanantaina 30. joulukuuta 2013). Kaupungintalo oli joulunaikaan useita päiviä suljettuna ja avoinna vain neljänä päivänä hakuaikana.
Pispa moittii myös ripeyden puutetta talousjohtajan viran täyttämisessä. Pitkäaikainen talousjohtaja Pirkko Tahlo jätti eroilmoituksensa jo viime vuoden heinäkuussa.
Kaikki on mennyt ihan oikein
Ylöjärven kaupunginhallitus keskusteli vuolaasti maanantaisessa kokouksessaan talousjohtajan viran täyttämisestä.
Kaupunginhallitus päätyi antamaan selvityksen valituksesta hallinto-oikeudelle kaupunginvaltuuston puolesta.
Hallitus vaatii valituksen hylkäämistä kokonaisuudessaan perusteettomana.
– Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että talousjohtajan virkavaalissa on toimittu niin sanotun normaalin kunnallisen valmistelu- ja päätöksentekoprosessin mukaisesti. Asian valmistelussa on noudatettu perustuslakia, kuntalakia, hallintolakia, lakia kunnallisesta viranhaltijasta ja kaupungin johtosääntöjä. Päätöksessä on muutoinkin noudatettu hyvää hallintotapaa, kaupunginhallitus kiteyttää vastineessaan.
Valinta tehtiin
yksimielisesti
Kaupunginjohtaja, kunnallisneuvos Pentti Sivunen kommentoi Pispan kunnallisvalitusta hyvin lyhyesti.
– Talousjohtaja valittiin valtuustossa yksimielisellä päätöksellä, hän muistuttaa.
Sivunen toteaa, että ”oikeusvaltiossa on mahdollista valittaa julkisesta päätöksestä hallinto-oikeuteen”.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus (kok.) sanoo, että talousjohtajan viran täyttämisessä käytetty tapa on täysin mahdollinen.
Luojus kertoo, että kaupunginhallitus keskusteli viime vuoden aikana monta kertaa talousjohtajan viran täyttöprosessista ja siihen liittyvistä menettelytavoista.
– Hallituksen jäsenet saivat informaatiota eri vaiheissa.
Luojus korostaa, ettei yksikään hallituksen jäsen kyseenalaistanut talousjohtajan valintamenettelyä ennen joulun viettoon siirtymistä.
”Ei mennyt
täysin nappiin”
– Talousjohtajan valintaprosessi ei mennyt täysin nappiin, kaupunginhallituksessa istuva perussuomalainen Sami Savio myöntää.
– Vaikka Juha Liinavuori on mielestäni onnistunut valinta talousjohtajaksi, olisi luottamushenkilöiden pitänyt olla mukana haastattelutilanteessa. Tällä kertaa näin ei tapahtunut. Minulle ja ilmeisesti monelle muullekin käytetty etenemisjärjestys tuli yllätyksenä. Toimintaperiaatteista käytiin pitkä keskustelu kaupunginhallituksessa. Jatkossa toimitaan tarkoin pelisäännöin, Savio kertoo.
Savio ei ole törmännyt tietoihin, joiden mukaan talousjohtajan paikka olisi jaettu poliittisin perustein sosiaalidemokraatit–kokoomus-akselilla.
– Valinnan läpinäkyvyys on tärkeää. Tässä ei onnistuttu täysin talousjohtajaa palkatessamme.
Savio sanoo, että kaupunginhallitus on aiempaa valppaampi seuraavaa kaupunginjohtajaa valittaessa.
Keskustan kaupunginhallituksen jäsen Esko Arola kertoo, että talousjohtajan valinta sai taannoin sähköpostit laulamaan.
Arola kiteyttää, ettei ”valinta mennyt tyylikkäästi”.
– Keskustelua kirvoitti esimerkiksi se, ettei valinnassa hyödynnetty konsulttia ja luottamushenkilöitä.
Arolan mielestä talousjohtajakandidaateille olisi pitänyt tehdä soveltuvuustestit kuten aikaisempien viranhaltijoiden palkaamisten yhteydessä.
– Kylältä on kantautunut juttuja poliittisesta ratkaisusta.
Keskustalainen kaupunginhallituksen jäsen Minna Sarvijärvi ymmärtää kritiikin talousjohtajan valinnan jälkimainingeissa.
– Tapahtuneesta otamme kaikki opiksemme, hän lupaa
Viimeisimmät kommentit