Katsasta mielesi

Auton vuosikatsastus on useimmille tuttu. Hyvässä taloudellisessa asemassa oleva selviää mokomasta tapahtumasta kuvetta kaivamalla. Uusi auto pitää katsastaa vasta neljäntenä vuonna. Tätä lyhyemmällä auton vaihtovälillä pääsee siis kuin koira veräjästä. Autoilu tällä tavalla on sitä kaikkein kalleinta, mutta periaatteet ovat periaatteita.
Verotus vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen. Korkea autoverotus takaa sen, että autokantamme on Euroopan vanhimpia. Korkealla alkoholin verotuksella on vastaava seuraamus. Eräs laivayhtiö on jo mittakaavaltaan yhtä suuri juomien myyjä kuin kotoinen Alkomme. Se nyt vain on tyhmää verottaa liikaa. Sitä saa, mitä tilaa.
Auto pitää katsastaa Suomessa. Onneksi sen suhteen ei markkinoilla ole monopolia. Toista oli takavuosina. Katsastusaika piti valtiolta erikseen tilata etukäteen, ja palvelun asiakaslähtöisyys oli vähintään mielenkiintoista luokkaa. Sarvipäiset suomalaiset tosin myivät erittäin kannattavan liiketoiminnan ulkomaiseen omistukseen. Sitä saa mitä tilaa.
Keskimäärin joka neljäs auto joutuu korjattavaksi erinäisistä syistä. Auton omistajalle se tietysti tarkoittaa lisää kustannuksia,  ja jokaisen kallisarvoista aikaa kuluu enemmän. Tällä kohtaa kannattaa nähdä järjestelmän hyvät tarkoitusperät. Muille tienkäyttäjille ja myös itselle vajaakuntoinen ajoneuvo on hengenvaarallinen. Vakuutukset korvaavat maallista omaisuutta,  mutta ihmishenkeä ne eivät tuo takaisin.
Matkoja tehdään vuosittain miljardeja, ja matemaattisesti on aivan väistämätöntä, että silloin tällöin pelti rytisee. Suurimmassa osassa onnettomuuksista syy on jokin muu kuin auton tekninen kunto. Tämän voi katsoa katsastusjärjestelmämme ansioksi. Mahdollisesti kuluneet renkaat ovat kuljettajan eikä katsastusmiehen vastuulla. Samoin liian suuri tilannenopeus ja päihteet kuuluvat vastuun osalta penkin ja ohjauspyörän väliin.
Tämä koski siis melko yksinkertaista mekaanista autoa. Ihminen itsessään on paljon monimutkaisempi ja voi myös olla vaarallinen itselleen tai muille. Katsastuksen tyyppistä tarkastusta ei ihmisen mielelle kovin herkästi ainakaan säännöllisesti tehdä. Pelkkä fyysinen terveystarkastus on tietysti hyvä lähtökohta, mutta kun se ei kerro ihmisestä kaikkea.
Yhdysvaltain kansalaisista on tehty pilkkaa. He kun käyvät psykiatrilla melko säännöllisesti. Onko se kuitenkaan lopulta huono tapa? Rapakon takana bruttokansantuote henkeä kohti laskettuna osoittaa myös kiistämätöntä taloudellista vaurautta. Terve sielu terveessä ruumiissa näyttää vaikuttavan työsuorituksiin. Epäilijät tietysti huomauttavat jenkkien ylipainosta.
Suomessa aseiden hallussapitolupien omistajat ovat keskimäärin yhteiskunnassa ihan hyvin menestyneitä ja vakaita kansalaisia. Järjestelmä tosin kohtelee heitä lähtökohtaisesti kuin rikollisia. Pelkkä lääkärintodistus ei riitä, vaan lupaprosessiin voi kuulua myös enemmän tai vähemmän perusteellinen psykologinen testi. Tarkoitukseni on siis huomauttaa, että niitä tutkitaan tarkasti, joiden asiat todennäköisesti ovat kunnossa.
Paljon saa vettä virrata Vahantajoessa ennen kuin suomalaisten asenne muuttuu. Kallonkutistajan luona asiointi pitäisi olla yhtä luontevaa kuin vaikkapa hammaslääkärillä tai gynekologilla käynti. Niin kauan kuin näin ei ole, voidaan olla varmoja monista negatiivisista lieveilmiöistä ihmiselle itselleen ja ennen kaikkea muille. Patoutuneiden tunteiden pitkittyessä seuraamukset voivat purkautuessaan olla yllättävän rajuja.
Mikäli psykologin sohva ei heti kutsu, niin kannattaa käyttää seuraavaa peukalosääntöä. Ruumiillinen väsymys pitää muuttaa henkiseksi sellaiseksi ja päinvastoin. On tietysti mielenkiintoinen kysymys, miten aiheutetaan henkinen väsymys. Sopii aloittaa koettamalla rikkoa Väyrysen Dostojevskin kirjojen lukemisen ennätys. Pienenä varoituksen sanana, että tavoite voi olla liian kova, koska ennätys perustuu Paavon omaan ilmoitukseen.
Nykyisessä Suomessa useimmat ovat henkisesti väsyneitä. Koneet tekevät fyysiset työt, ja ylipäänsä työn luonne on muuttunut. Konttorirotan pitää mennä perinteiseen risusavottaan. Kevyt hikilenkki ei ole riittävä. Silloin kun ei illalla jaksa ottaa unilääkkeitään, vaan suorastaan kaatuu sänkyyn, ollaan oikeilla jäljillä.

marko@markotaipale.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?