Alkoholi pois viinasta

Tämä yhteiskunnan holhoavuus ei lakkaa hämmästyttämästä minua. Kuvittelenko vain, vai paheneeko se koko ajan?
Alkoholiveroa on korotettu ja alkoholin mainontaa on rajoitettu. Kappas vain, siitä ei ole ollut sanottavaa hyötyä.
Nyt täytyisi siis rajoittaa alkoholijuomien myyntiä perjantai- ja lauantai-iltaisin. Kaljan myynti loppuisi kello kuudelta.
Kuka ostaa kaljaa kello kuuden jälkeen illalla? Kaikki. Paitsi pahimmat ongelmakäyttäjät, joilla on hyvin aikaa ostaa alkoholinsa jo aamupäivällä.
Mitä tapahtuu, kun alkoholin kohtuukäyttäjä huomaa perjantaina, ettei saanutkaan enää lähikaupasta saunakaljaa? Hän jättää sen perjantain saunakaljan juomatta, mutta ostaa seuraavan viikonlopun kaljat ajoissa. Hän ostaa ehkä vähän suuremman varaston, kun tajuaa, että alkoholin ostamisesta on tehty normaalille työssäkäyvälle veronmaksajalle vähän hankalaa.
Mitä tapahtuu, kun alkoholisti huomaa perjantaina, ettei saanutkaan lähikaupasta kolmea muovikassillista kaljaa?
Menee baariin ja juo siellä niin paljon, kuin lompsa kestää. Poliisi poimii hänet baarin edestä putkaan aamuyöllä.
Vaihtoehtoisesti hän hakee kaveriltaan pullon virolaista vodkaa ja juo sen. Poliisi poimii hänet kyytiinsä rappukäytävästä. Jos kyseessä on tositekijä, hän ostaa pullon sinolia tai muuta tärpättiä ja juo sen. Ambulanssi poimii hänet kyytiinsä puistonpenkiltä.
Minun on jotenkin kauhean vaikea nähdä yhtään sellaista skenaariota, jossa kaltereiden vetäminen kaljahyllyn eteen kuudelta illalla pelastaisi mitään. Tai ketään.
Keskioluen laimentaminen oli myös niin ukkosenlyömä idea, että en ymmärrä, miten kukaan kehtasi edes sanoa sen ääneen.
Minä en edes juo olutta, joten minulle on aivan sama, vaikka siihen lorautettaisiin vettä sekaan. Mutta jos joku lantraisi siiderini vedellä, alkaisin kostoksi juoda kossua.
Jotkut ihan oikeasti juovat alkoholijuomia sivistyneesti ja niiden maun takia.
Laimentamisen sijasta olisi ystävällisempää näitä ihmisiä kohtaan, että laitettaisiin puolen litran tölkkiin vain neljä desiä olutta, mutta se olisi sentään oikeaa olutta.
Ei tämä nyt vain ole mikään ratkaisu, tämmöinen hyysääminen. Niin kauan kun alkoholia saa muualtakin kuin ruokakaupasta ja Alkosta, niin sen myynnin rajoittaminen tai laimentaminen ei toimi.
Alkoholia pystyy valmistamaan itsekin, tiedän, koska olen kokeillut. Sitä ei kyllä juotu sivistyneesti ja maun takia, mutta kyllä sitä kuitenkin juotiin.
Sitä pystyy tuomaan myös ulkomailta, olen kokeillut sitäkin. Ja kun sitä ostaa sieltä ulkomailta, missä se on puoli-ilmaista, niin sitä kannattaa kyllä tuoda kerralla tosi paljon.
Sen jälkeen kun komero on täynnä virolaista siideriä, niin se on iloisesti ihan sama saako sitä kaupasta kello kuuden jälkeen vai ei.
Kansalainen pystyy siis aina ratkaisemaan valtion loihtiman alkoholin saantiongelman. Ainakin niin kauan, kun viina ei ihan kokonaan maailmasta lopu. Ja eihän se lopu.
On täysin turhaa yrittää holhota meitä, ettemme hankkisi alkoholia. Minä keskittyisin mieluummin miettimään, miksi me haluamme sitä niin paljon.
Ymmärrän jollain tasolla alkoholimainonnan rajoittamisen ja tupakkatuotteiden piilottamisen näkyviltä kaupoissa. Holhoamistahan sekin on, mutta näillä voidaan mahdollisesti vaikuttaa siihen, että mielitekoa ei ylipäätään synny. Sanotaanko tätä sitten ennaltaehkäisyksi.
Mutta siinä vaiheessa kun ennaltaehkäisy pettää, ponnistelut saannin rajoittamiseksi ovat turhia.
Viinanhimoinen löytää viinansa ja tupakanhimoinen tupakkansa. Voimavarat kannattaisi keskittää siihen ehkäisypuoleen.
Joissain maissa viiniä ja kirkasta viinaakin saa ostaa ruokakaupasta. Sitä saa vielä kuuden jälkeen illallakin.
En tiedä noiden maiden alkoholinkulutustilastoja, mutta oletan, etteivät ne voi paljon synkemmät kuin Suomessa. Siitä olen melko varma, että noissa maissa juodaan paljon vähemmän esimerkiksi pakkasnestettä tai lasinpesuaineita kuin meillä.
Jokin muu on meillä pielessä kuin kaljan ostaminen kuuden jälkeen illalla.
Otetaan alkoholi pois viinasta ja mentoli pois tupakasta. Annetaan kansalaisille sellainen kuva, että jos eivät ymmärrä omaa parastaan, niin jonkun täytyy tehdä ratkaisut heidän puolestaan.
Minä käytän todella vähän alkoholia, eikä minun elämäni mullistu, vaikka uudet myyntirajoitteet tulisivat voimaan. Mutta minua ärsyttää suunnattomasti se, että joku käyttää minun verorahojani tällaisen holhouslain selvittelyyn ja valmisteluun.
Minä voisin ihan ilmaiseksi sanoa, että ei, tämä ei tule ratkaisemaan yhtään mitään. Käyttäkää veroeuroni mieluummin ongelman ehkäisyyn tällaisten katumuspillereiden sijaan.
Ja jos otatte mentolin pois tupakasta, niin laittakaa se Sinoliin. Ei tarvitse sitten kenenkään lisätä siihen erikseen lantrinkia.

VEERA NIEMINEN

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?