Tanssiteatteri Liikeri on lähtenyt tanssilliselle tutkimusmatkalle varpaista ylöspäin. Tiikerin vuonna syntyneet tanssijat haluavat näyttää, miten paljon pelkillä jaloilla voi kertoa. Entä kuinka käy, kun jalkaan sattuu?
Videolla näkyvissä on pelkät jalat, polvesta alaspäin. Askeleita pehmentävät punaiset villasukat. Ylävartaloa peittää musta, telttamainen kaapu. Jalat tepsuttavat välillä nopeasti, välillä kuin tunnustellen. Villasukat lentävät pois. Kuviin tulee toinen tanssija, joka liikkuu kyynärsauvojen avulla.
Katson traileria tanssiteatteri Liikerin tulevasta esityksestä. Innostun ja haluan nähdä lisää. Nykytanssi voi näköjään herättää paljonkin ajatuksia.
Jalat kertovat paljon
Tanssijalle koko keho on työkalu, mutta jalat ovat tanssimisen ykkösedellytys. Tästä ideasta lähti muotoutumaan tanssiteatteri Liikerin esitys Oodi jaloille.
Jaloilla voi keskittyä dynamiikkaan. Jalkojen liikuttaminen nopeasti tai hitaasti vaikuttaa tunnelmaan.
− Pelkästään varpaissa on valtavasti ilmaisuvoimaa: niitä voi kipristää, ja jalkaterillä voi tehdä ääniä. Hypyillä voi ilmentää vaikkapa onnistumisen iloa, tanssija-koreagrafi Linda Kuha kertoo.
Oodi jaloille ei ole pelkkää ilosta pomppimista. Tanssiteos käsittelee myös jalkavammoja ja muistuttaa, että jaloilla on aika iso vaikutus ihmisen terveyteen.
Liikeriläisilläkin on vammoista kokemusta. Yhdellä on ollut polvivaivoja, toisella murtunut varvas.
− Juuri nyt kaikki ovat onneksi terveinä, Linda Kuha sanoo.
Ennen esitystä katsojia aktivoi jalkalaboratorio, joka on toiminnallinen rata. Radalla pääsee kokeilemaan monenlaista jaloilla tehtävää, esimerkiksi ruutuhyppelyä. Voi miettiä ja tunnustella, mihin kaikkeen jalat pystyvätkään.
− Tanssiaskeleita ei tarvitse osata, Linda Kuha lupaa.
Laboratorio toteutetaan yhdessä TAMKin fysioterapiaopiskelijoiden sekä Suomen Nivelyhdistyksen kanssa.
Maailman suurin kissaeläin
Liikeri perustettiin viime syksynä. Perustajajäseniä ovat Linda Kuha, Nadja Pärssinen ja Matti Haaponiemi.
Mutta mikä on Liikeri? Tietysti maailman suurin kissaeläin: tiikerin ja leijonan risteytys.
− Me perustajajäsenet olemme kaikki syntyneet vuonna 1986 – tiikerin vuonna. Myös ensimmäisen produktion lavastaja Heli Halonen on sattumalta samaa vuosikertaa, Linda Kuha avaa nimen taustaa.
Ja pitäähän nimi sisällään ajatuksen liikkeestä.
Oodi jaloille -esitys sopii koko perheen katsottavaksi. Esityspaikka on lastenkulttuurikeskus Rulla Tampereella. Kesällä on tulossa ensi-iltaan duo-tyyppinen lastenesitys.
Lapsiin keskittyminen johtuu Linda Kuhan mukaan siitä, että hän on aiemminkin työskennellyt paljon lasten ja nuorten parissa, muun muassa Belgiassa taidekasvatusjärjestössä. Tulevaisuudessa Liikeri tekee muutakin kuin lastentanssia.
Oodi jaloille 29. ja 30. maaliskuuta kello 17 lastenkulttuurikeskus Rullassa Tampereella.