Teatteri Jakkaran ensi-iltanäytelmä pohtii, miten vaikea on kohdata toinen ihminen ja tosissaan kuunnella häntä.
Kun Teatteri Jakkaran nuoret istahtivat miettimään tulevan näytelmän teemaa, esiin singahteli monenlaisia ajatuksia. Ensin pyöriteltiin suvaitsemattomuutta. Lopulta päädyttiin kuuntelemattomuuteen. Se tuntui kaikkien näyttelijöiden mielestä puhuttelevalta aiheelta.
Kuuntelemattomuuteen rinnastui kohtaamattomuus: tunne siitä, että on yksin, vaikka olisi keskellä ihmismassaa.
− Olemme koonneet esitykseen asioita, jotka ovat meille ajankohtaisia ja joista meillä on mielipiteitä, Senja Kota-aho tiivistää.
− Tarinat painottuvat nuorten kokemuksiin, mutta otamme kantaa kuuntelemattomuuteen yleensä, Ville Vuorikoski lisää.
Kokemuksia kuuntelemattomuudesta oli kertynyt jokaiselle. Joskus kaveriporukassa toinen yhtäkkiä keskeyttää ja vaihtaa aihetta. Kun kotona tulee erimielisyyksiä, vanhemmat eivät aina tunnu jaksavan kuunnella nuoren mielipidettä.
− Melkein joka tilanteessa arkielämässä huomaa ihmisiä, jotka eivät ole oikeasti läsnä. He vain esittävät kuuntelevansa, Anni Ritamäki sanoo.
− Välillä ei edes esitetä kuunneltavan, Ville Vuorikoski tokaisee.
Sohvi Sorsa nyökyttelee. Vaikka kaveri kertoisi kuinka pientä asiaa, on kohteliasta huomioida hänet.
Kohtaamattomuutta ja kuuntelemattomuutta pohtiessaan jakkaralaiset hoksasivat myös, että omien näkemystensä tuputtaminen ei aina ole järkevää. Usein paras on ajatella asioita toisen näkökulmasta.
Ei turhaa rekvisiittaa
Näe minut tässä -näytelmän tekstit ja hahmot ovat nuorten kirjoittamia. Jokainen kirjoitti kokonaisuuteen jotakin, ja palasista muokattiin yhtenäinen. Lopulta pienet tarinat kietoutuvat yhdeksi kokonaisuudeksi.
Lavalla on vain vähän rekvisiittaa. Jakkaralaiset luottavat siihen, että tarinat kantavat. Tekijöiden mielestä esitys ei anna vastauksia vaan herättää kysymyksiä.
− Toivottavasti saamme ihmiset miettimään omaa käyttäytymistään ja sitä, että voisi ottaa muita enemmän huomioon, Senja Kota-aho sanoo.
Uskomaton porukka
Jakkaran ryhmä on hitsautunut yhteen vähitellen. Osa on ollut mukana reilun vuoden, osa paljon pidempään.
Jokavuotisen pääesityksen lisäksi Jakkara esiintyy tilauksesta pienissä yhteyksissä. On kokeiltu klovneriaa, tehty satuesityksiä kirjastoissa ja esiinnytty itsenäisyyspäivän nuorten gaalassa.
Nuoriso-ohjaaja Anu Utter kehuu Jakkaran nuoria uskomattomaksi porukaksi.
− He ovat tässä jutussa yhdessä. Olen aistinut, että kaikilla on hyvä olla. Täällä ei tarvitse näytellä, ja saa itkeä tai nauraa vapaasti.
Näe minut tässä -näytelmä nuorisokeskus Olkassa 25.3., 1.4. ja 8.4. kello 19 sekä 5.4. kello 16. Näytelmää ei suositella alle 12-vuotiaille.